Skip to main content
search

Използвана като материал за изграждане на стени, декоративна облицовка или покривно покритие, керамиката е материал, непреходен през историческото и архитектурно развитие на човечеството.

Архитектурата и керамиката имат много общо – и то не приключва с това, че едната може да бъде градивна единица на другата.  От изключителна важност е мащабът, комуникацията вън-вътре, както и сдържаността на пространството. Архитектурата и керамиката ангажират физическото и психическото в едно цяло, направлявайки едновременно сградата и идеята, която тя въплъщава.

Естествената връзка, която съществува между архитектура и керамика, се чете от физическата материалност, която използват, комбинирана с концептуалните проблеми, които отправят.

Богата и сложна е връзката между керамиката и архитектурата от Античността до наши дни. Ценният материал е повлиян, но и повлияващ стиловото развитие през различните епохи. Антони Гауди, Луис Съливан, Оскар Нимайер, Ренцо Пиано и още много гении на архитектурното творчество намират вдъхновение във възможностите на керамиката и създават своето изкуство чрез древния материал. Естетиката на керамиката не може да се сравни с никоя друга текстура, цвят и въздействие.

Южноазиатски Административен Център за Човешките Права, Ню Делхи, Индия, „Анаграм Архитекти“; фасадни тухли; Снимка: dezeen.com

Син покрив, Гуанджоу, Китай; Снимка: pinterest.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През последните 20 години се наблюдава забележително съживяване на присъствието на тези материали и търсене на екологични ресурси и методи за изграждане на една разумна архитектура. Движението за опазване на околната среда, родило идеята за „зелена“ архитектура, възобнови интереса към материалите и техниките, работещи с глина и керамика. Промененото отношение към енергийната ефективност затвърди необходимостта от здравословни условия на обитателите, използването на екологични строителни материали и намаляването на експлоатационните разходи. Пасивните сгради вече не са лукс, а необходимост, която се изплаща многократно на ползвателите.

 

ПРЕДИ И СЕГА – какво се промени?

Керамичните тухли са най-древният дълготраен строителен материал, създаден от човека. В миналото керамиката се е свързала със съдове, обвързани със специфична символика, често пъти посветена на погребални обичаи. В наши дни се създават многожество едромащабни арт инсталации, стенописи и архитектурни проекти, посветени изцяло на идеята за материала. Керамиката играе важна роля и за създаването на различни публични пространства.

ПРИСЪСТВИЕТО НА КЕРАМИКАТА В АРХИТЕКТУРАТА Е КОНСТАНТА, НЕПОДВЛАСТНА НА ВРЕМЕТО.

Кралски дворец Хамптън Корт, Великобритания; Снимка: flickr.com

Исторически музей в Нинбо, Китай, архитект – Уанг Шу; фрагмент от стена; Снимка: cfileonline.org

Керамика можем да открием във всяка културна общност и на всяка територия. Изделията, изработени от нея, дават възможност за огромна палитра от оригинални архитектурни решения. Хората са открили в керамиката възможност както да изграждат, така и да украсяват домовете си, осмисляйки комбинацията от употреба, функция, символика и естетика.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu