Skip to main content
search

Азиатският свят дефинира по много специфичен и дълбок начин връзката между човека и мястото му на обитание; между взаимоотношенията човек-пространство, както и нематериалността, разгледана в материалния си контекст. Например, в Япония разглеждат интериора като празно пространство, а не като композиция от плътни обеми. Третира се празнотата с взаимодействието и смисъла, които носи на заобикалящото. Различна е и подредбата на мебелите – обикновено те са в центъра, а стените остават голи, обратно на европейското схващане. Нивата степенуват йерархията в дома, а подът на основното пространство се счита за нещо чисто – място за срещи, разговори и хранене.

Но нека обърнем поглед към Южна Корея….

За да разберем смисъла на интересната концепция, въплътена в главния магазин на азиатската козметична компания Sulwhasoo, трябва да се върнем малко по-далеч. Тълкуванията на азиатската митология е дълга тема, но нека се спрем на особеното символично значение на фенера. Той проправя на човека път през тъмнината, показва му пътя и бележи начало и край.

Светлината е на особена почит в източните държави – тя дефинира пространството и го оформя. С това тя става градивен материал за дизайна, не по-малко важен от материалните му елементи.

Архитектите от Neri & Hu осъществяват радикална трансформация на съществуваща пететажна сграда в Сеул, построена през 2003г. Изграждат не просто магазин – те създават концептуално пространство. Вдъхновени от идеята за фенера, те развиват послание в тясна връзка с азиатската култура и традиции, позволявайки на клиентите да вникнат в комплексната и нравствено ангажирана мисия на бранда.

Концепцията се осланя на три ключови точки – идентичност, пътуване, памет. Извадени от контекста, тези думи задават множество въпроси, но са и отправна точка.

Целта е ясна – да бъде създадена сграда, която провокира и ангажира всички сетива, такава, което грабва вниманието на клиента още при първия досег.

Магазинът трябва да предложи преживяване, което да се разгръща и обогатява по протежение на пространството. Още повече, то трябва да остави силна, запомняща се емоция и след напускането му.

Това насочва архитектите към идеята за насочващата сила на фенерите. Създадената в последствие непрекъсната метална структура свързва и обединява магазина в едно цяло, направлявайки купувачите, докато те опознават и откриват предложенията на бранда. На площ от 1948кв.м тя направлява движението им, разкрива различни гледки и отваря пътя нагоре. Стъклени обеми отразяват и мултиплицират на пръв поглед вечната плетеница.

Ажурната композиция е закрепена към дървения под. Тя дава скелета на контейнери с основа от камък, които служат за рафтове в иначе нетрадиционните стелажи. Въпреки че служи предимно като направляващ механизъм, структурата е и източник на светлина – на нея са окачени осветителни тела, които рамкират и акцентират върху внимателно експонираните продукти.

Докато се движат нагоре по нивата, следвайки плетеницата, клиентите на магазина усещат и промяна в атмосферата. От тъмни тухлени стени в ниската част, светло сив камък и естествен паркет нагоре, материалите „еволюират“ във все по светли и ненатрапчиви. Кулминацията идва с покривна тераса, даваща простор на единствената останала тъкан – свободно рееща се ажурна структура. Тя разкрива панорамна гледка към заобикалящата корейска столица.

Символиката за пътуването в идеята на архитектите е една непрестанна динамика между затворено и отворено, тъмнина и светлина, ажурност и масивност.

Въплъщаването на идеята за фенера под формата на осветяване на пътя дава на посетителите чувство за безкрайност и ги провокира да надникнат какво се случва оттук нататък.

Не е нещо ново сграда да промени предназначението си под далеч по-уместна форма. Но как изоставена магистрала в Сеул се превръща в парк можете да прочетете тук…

Photos by © Pedro Pegenaute

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu