Skip to main content
search

След обявеното извънредно положение както в България, така и на много места по света, една от първите взети мерки бе затварянето на всички търговски обекти, освен хранителните магазини и супермаркетите. Това доведе до масово пазаруване и струпване на хора на тези локации, което е в абсолютен контраст с естеството на социалното дистанциране – към момента най-ефективният метод за колективна борба с пандемията.

Изхождайки от създалия се масов проблем с превръщането на супермаркетите в места за разпространение на заразата, холандското архитектурно студио Shift Architecture Urbanism излезе с предложение за дизайн на открити пазари, които биха били много по-безопасни места за пазаруване на хранителни стоки, нужни на всеки за оцеляване по време на социалната изолация.

Структура на микропазара.

„Хиперлокални микромаркети“ е концепция за създаване на мрежа от пазари, където клиентите могат да купуват пресни местни плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба, без да рискуват да се заразят с вируса чрез контакт с другите клиенти или чрез докосване на повърхности и стоки.

Решението е универсално и може да бъде приложено навсякъде по света.

Дизайнът е прост, но ефективен – състои се от 16 на брой квадрати, които могат лесно да се създадат на площадите или откритите публични пространства във всеки град. На тях се разполагат сергии и продажбата се случва без контакт между посетителите.

Начинът, по който би функционирал пазарът.

Втората част на предложението е разполагането на пазарите из целия град. Идеята е те да бъдат разделени и разпръснати из местните квартали, за да се избегне както пътуване до локациите чрез градски транспорт, така и струпването на хора на едно място.

Точно затова ги наричат „микропазари, които работят в хипер-локален мащаб“.

Другата локална нотка е продажбата на продукти от местни производители. Пазаруването на такъв тип места ни дава възможността да подкрепим локалната икономика във времена, в които тя е крехка и нестабилна. Това е добра алтернатива на пазаруването в супермаркетите, които най-често са собственост на международни компании, които търгуват с вносни продукти. В пазарите можем да изберем местните такива, които са понякога са и на много по-добра цена.

Чрез въвеждането системата на пазарите бихме имали възможността да употребяваме свежи местни продукти и да подкрепим малкия производител, част от нашата общност.

Традиционно разположение на пазарите в градовете.

Архитектите от студиото смятат, че традиционните супермаркети продължават да представляват риск за голяма част от населението. Въпреки въведените мерки за ограничаване на броя на клиентите вътре в помещението, пред тях се образуват дълги опашки, в които често има струпвания на хора.

Освен това, контролът за изпълнението на въведените мерки в големи помещения като супермаркетите е изключително трудно. Друг проблем е докосването на продуктите от клиентите, като някои от тях могат да бъдат преносители на заразата. Невъзможно е този процес да бъде проследяван в традиционните магазини и пазари.

Точно поради тази причина студиото предлага микропазарът на работи на следния принцип. Всяка микро структура се състои от само три сергии, организирани около мрежата от 16 квадрата. Има един вход и два изхода. Всяка сергия има две части – един за поръчката и един за вземането на стоката.

Разположението им в града спрямо предложението.

Само шест души имат достъп до пазара по едно и също време.

Те могат да се движат наоколо, съобразявайки се с едно единствено правило – само един човек може да заема един квадрат в даден момент. Този процес тотално ограничава досега до други хора по време на пазаруването.

Архитектите смятат, че създаването и прибирането на този пазар са максимално улеснени. Освен това търговците по пазарите са свикнали да бъдат гъвкави и мобилни. Според тях най-лесният метод за прилагане на идеята им би бил чрез подкрепа от местните общини в засегнатите райони.

Визуализация на примерен пазар.

„Старият метод на концентрация трябва да бъде заместен от метода на разделението и отдалечаването, подобно на начина, по който работи и социалното дистанциране. Вместо вие да ходите до пазара, пазарът може да дойде до вашия квартал.“

Shift са първите архитекти, които предлаган дизайн решение по темата за пазаруването по време на пандемия. В силно засегнатите места по света точно това са локациите с най-големи нива на разпространение на заразата, поради факта, че са останали единствените активни публични пространства в градовете ни. Предложението за микропазари може се окаже работещо решение за някои райони. Засега архитектите се надяват концепцията да бъде въведена в части на родната им Нидерландия.

Източник – Shift Architecture Urbanism

Повече по темата за архитектурата и настоящата ситуация:
ТУК – За последствията върху типологията на офисите.
ТУК – За изживяването у дома по време на социалната изолация.
ТУК
– Съвети за работа от вкъщи.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu