Skip to main content
search

„Единственото нещо, което остава постоянно, е промяната“ – Хераклит

„Изоставените“ са места, където времето е спряло. Всичко е застинало така, както е оставено. Но там, под купчината развалини, се крият забравени истории за едно предишно величие. Хората са ги напуснали, но природата ги е завладява.

Всички виждаме изоставени къщи по пътя за дома или на разходка из центъра. Те са някак тъжни, но и примамливи. Какво ли се крие зад счупените прозорци? Кога е загаснала светлината им? Изоставените мащабни проекти са далеч по-вълнуващи в своята умираща красота.

Охладителна кула, Белгия

Охладителната кула е част от електроцентралата в Monceau-sur-Sambrе, Charleroi, Белгия. Тя е построена през 1921г. До 1977г. кулата е основният източник на енергия в района. Мащабите ѝ са впечатляващи – тя е проектирана да охлади 1 816 000 литра вода за минута. През 2006г. доклад на Грийнпийс установява, че електроцентралата е отговорна за около 10% от въглеродните емисии в Белгия.

Охладителна кула, Белгия (Снимка: ©slate.com)

Една година по-късно тя затваря врати. Всичко тъне в разруха. Миналата 2017г. става ясно, че се планира разрушаване на електроцентралата и всички обслужващи я сгради и съоръжения. Но дали може да вдъхнем нов живот на мащабния проект? Защо да разрушаваме, ако може да градим?

В сърцето на кулата (Снимка: ©youtube.com)

Театърът „Орфей“, Ню Бедфорд, Масачузетс

Театърът се намира на “Уотър стрийт” в Ню Бедфорд, Масачузетс в сградата Beaux-Arts, построена през 1910 г. от френско-канадска група, известна като Le Club des Francs-Tireurs. Официалното ѝ име е La Salle Francs Tireurs или Френската зала за оръжие. Местният архитект Луис Дестремпс, известен с работата си в църквата Нотр Дам де Лурдес в Fall River, Масачузетс, е проектирал сградата, включваща театъра, балната зала, стрелбището, гимнастически салон, търговски площи и различни офис и срещи. Театърът е собственост на френския клуб за оръжие Ню Бедфорд. Той е открит на 15 април 1912г., в съшия ден, в който потъва Титаник. Някак тази дата определя и неговата катастрофална съдба днес. “Орфей” е затворен за първи път през 1958-59г.

Театърът „Орфей“, Ню Бедфорд, Масачузетс (Снимка: ©https://en.wikipedia.org)

Отваря се няколко пъти след това за специални събития. През 1962г. се продава от френския клуб за оръжия. Следващите години се използва за склад на тютюнева компания. Сградата в момента е частна собственост – O.R.P.H. Inc, организация, насочена към възстановяване ѝ. Мисията им е да върнат театъра и да съживят икономиката на Ню Бедфорд. Те искат да го възродят и “да създават и управляват мултикултурно изкуство, да популяризират изкуствата, културата, разнообразието и образованието, да провеждат, организират и популяризират събития за участие на обществеността, да управляват театъра в полза на неговото обявено и да извършва всички действия, разрешени от корпорация, организирана по глава 180 от Общите закони на Масачузетс, 2004 г. “.

“Орфей” (Снимка: ©https://www.facebook.com)

Островът Хашима

Островът Хашима, известен още като “Gunkanjima” („gunkan“ означава боен кораб, „jima“ – остров), се намира на 15км от Нагасаки, Япония. Днес той носи на гърба си над 505 необитавани сгради докато спокойно лежи в морските води. Островът е символ на бързото индустриализиране на Япония, но и на жестокия и принудителен труд преди Втората световна война. Причината за разрастването на острова и неговото застрояване са находищата на въглища. Те за пръв път са открити през 1810г., а през 1890г. Мицубиши Гоши Кайша закупува Хашими и  започва извличане от подводните мини. През 1916г. е построена първата стоманобетонна сграда в Япония. Тя се намира на острова и целта и е да осигури жилище за работниците. През следващите години се стоят още жилищни блокове, училище, детска градина, кметство и читалище. И днес може да открием останките на клубове, кина, плувни басейни и други сгради за развлечения.

Островът Хашима (Снимка: ©en.wikipedia.org)

През 1959 г. населението на острова с площ от 16 акра достига своя връх – гъстота на населението 83 500 души/km2 за целия остров или 139,100 души /км2 за жилищния район. Мишубиши закрива официално мината си през 1974г след изчерпване на ресурса. Островът е изоставен. Остават само забележителните бетонни постройки, ограждащата стена и уникалната му форма на боен кораб. Хашима е собственост на Мицубиши до 2002г, а след това е прехвърлен на Такашима Таун. Островът сега е част от град Нагасаки. Интерес към изоставения град се заражда в началото на 2000 г. Достъпът за туристи е позволен на 22 април 2009г. след дългогодишно проучване и укрепване на част от външните стени. Уникалните сгради и историята зад тях довежда до инициативата за защитата на изоставения град. Островът бе официално одобрен като обект на световно наследство на ЮНЕСКО през юли 2015 г., като част от японските обекти на японската индустриална революция.

Изоставени сгради (Снимка: ©YouTube.com)

Всички сме виждали изоставени сгради – къщи, блокове, а дори и цели градове. Но какво се крие зад бетонните им сърца?

Очаквайте продължение.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu