Skip to main content
search

Въртящата се архитектура, често наричана “кинетична” или “динамична” архитектура, е иновативен и развиващ се архитектурен подход, който включва интегриране на въртящи се елементи в дизайна на една сграда за постигане на различни функционални, естетически и екологични цели.

Richard Foster- Round House, Connecticut

Въртящите се сгради са развиваща се част от съвременния архитектурен дизайн. Те осигуряват възможност за решение на редица съществуващи проблеми, пред които традиционните стационарни сгради са изправени

Колелото е най-ранният въртящ се елемент и от създаването му до днес съществуват безброй негови адаптации.

От древните водни колела и Средновековните вятърни мелници до макарите, които Леонардо да Винчи рисува в тетрадките си, въртящите се устройства преодоляват ограниченията на човешките мускули, умножават наличната сила и дори променят конфигурацията на пространството.

Някои предимства на въртящата се архитектура

Въртящата се архитектура може да създаде много динамични, интересни и визуално впечатляващи сгради. Тя предлага постоянно променящо се визуално изживяване за посетителите чрез движение на архитектурните форми и конфигурации. 

A rotating skyscraper in Warsaw © Martyna Mazurek

Тази адаптивност може да се използва за създаване на емблематични забележителности и структури, които се открояват в градските пейзажи. Движението осигурява и функционална гъвкавост и адаптивност – въртящите се части на една сграда могат да трансформират пространствата за различни цели. 

Въртенето може и да подобри качествата на дадено пространство, защото помещенията могат да следват пътя на слънцето през целия ден. Това води до оптимизиране на естественото осветление и намалява необходимостта от изкуствено такова.

© Martyna Mazurek

При въртенето си сградите могат да се предпазят от пряка слънчева светлина или силни ветрове, да се регулират вътрешните температури и се намалява енергията, необходима за климатизация.

Зараждането на идеята за въртяща се архитектура

През 1906 г. американският автор Джордж Аде описва планиране на трансатлантическо пътуване и избира каюта, която трябва да е изпълнена със слънчева светлина и топъл бриз. В началото на пътуването обаче той остава разочарован, защото при напускане на дока, корабът се обръща и каютата му всъщност се оказва ориентирана на север.

Неочакваният начин, по който корабът се обръща, му подсказва схема за въртяща се жилищна сграда. 

Идеята е сградата да бъде поставена на гигантски колела и да се върти бавно, така че всеки апартамент да има южно изложение в определени часове на деня, както и предимството да има нова гледка на всеки няколко минути. Тези привилегии смята той, са предпоставка за огромно увеличение на приходите при недвижимите имоти.

Аде не е първият, който измисля идеята за въртяща се сграда, но неговата работа е знак за зародиша на този тип мислене.

Много от проектите за въртящи се сгради никога не са били реализирани, но са останали като вдъхновение за „въртящо се“ бъдеще.

Dynamic tower в Дубай

Dynamic Tower е кула, в която всеки етаж може да се върти независимо един от друг. Архитектът на сградата е Дейвид Фишър и идеята се заражда, докато гледа от Олимпийската кула в Ню Йорк.

„Забелязах, че от определено място можете да видите Ийст Ривър и река Хъдсън, двете страни на Манхатън. Тогава си помислих: „Защо не завъртим целия етаж? По този начин всеки може да види както Ийст Ривър, така и река Хъдсън..!’“

Планираната сграда включва 80 етажа, всеки от които може да се движи независимо чрез гласово активиране и с възможност за пълно завъртане за три часа. Кулата трябва да включва апартаменти и хотелски стаи с подове, прикрепени към централна опора.

Небостъргачът ще бъде снабден и с до 79 вятърни турбини – разположени хоризонтално между етажите и слънчеви панели на покрива, които да произвеждат електричество, което да захранва въртенето.

Фишър се надява, че Dynamic Tower ще промени начина, по който архитектите мислят за работата си.

„Архитектът трябва да проектира сгради, които се приспособяват към живота. Те трябва да се адаптират към нашето пространство, нашите функционалности и нашите нужди, които се променят непрекъснато – и дори към нашето усещане за красота, само по себе си в непрекъснато движение.“

По план строителството на Dynamic tower е трябвало да бъде завършено преди 2020 г. и да се превърне във втората най-висока сграда в Обединените арабски емирства. Изграждането на сградата обаче, още не е започнало, а вече има планове същият проект да бъде приложен на друго място – в Лондон. 

Завъртане на част от фасадата 

Проекти като Solar Orchid в Сингапур демонстрират как динамичните фасади могат да се адаптират към пътя на слънцето, за да увеличат максимално енергийната ефективност.

Друг проект в Ливърпул, Обединеното кралство, използва принципа на въртенето като ефект в образа на една сграда. Скулпторът Ричард Уилсън изрязва кръг с диаметър 7 метра във фасадата на иначе невзрачна сграда в центъра и прикрепя парчето към въртящ се механизъм. 

Това става възможно чрез монтирането на яйцевидната част на фасадата върху централен шпиндел, подравнен под определен ъгъл спрямо сградата. Когато е в покой, яйцевидната част на фасадата се вписва наравно с останалата част от нея. Ъгловият шпиндел е поставен върху набор от мощни моторизирани промишлени ролки, което му позволява да се върти на 360 градуса непрекъснато.

Резултатът е странно съпоставяне на 2D и 3D измеренията.

Според автора целта на това обръщане на част от фасадата отвътре-навън е да „учуди минувачите“

Домът на бъдещето

“Домът на бъдещето”, проектиран от Луиджи Колани – немски архитект-футурист, също е базиран на принципите на въртящата се архитектура. Постройката е компактна и модулна отвън, а подвижна отвътре – целта е постигане на максимална жилищна площ в минимални размери

В центъра на плана се разполага цилиндрична секция, която се върти чрез дистанционно управление и според посоката си представя различни функционални зони. Така необходимата площ е обърната към нужното помещение – независимо дали е спалня, баня или кухня. По този начин се получават по-просторни помещения във все пак компактна постройка с размери само 6 x 6 м.

Въртящ се град

Какво по-добро място за въртящ се дом от истински въртящ се град?

Проектът е отново от Дубай на High Rise Real Estate и представя градска среда, която е изградена на принципа на въртенето. Всяка сграда проектирана в този град се върти – вили, апартаментни сгради, луксозни ресторанти, хотели и др. Те могат да променят позицията си спрямо слънцето и се възползват максимално от природните дадености на средата

Въртящата се архитектура продължава да разширява границите на възможното в архитектурата, предлагайки нови възможности за сливането на креативност, ефективност и устойчивост чрез изграждането на иновативни структури. Те преконфигурират допира на хората с външния свят, карат пространството да служи на обитателите, водят до оптимално управление и контрол на климатизацията и осветлението на помещенията, и също така служат за забавление и атракция. 

Мария Радева

Aрхитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu