Интуитивността е една от най-важните характеристики на съвременния софтуер. Използваме “умни” устройства, които реагират на нашия глас, разпознават лицето ни и пръстовите ни отпечатъци, и изпълняват за нас прости задачи, за да направят начина ни на живот по-удобен. Същите очаквания имаме и към работата си – без значение дали става въпрос за разработка на учебен или професионален проект, ние очакваме от софтуера да ни помогне в това да създадем качествен продукт възможно най-бързо и ефективно. Затова търсим и подходящите програми – удобни, леки за хардуера, развиващи се, с възможности за модификации. Софтуер, съчетаващ всички тези характеристики е SketchUp, един от най-разпознаваемите софтуери за тримерно проектиране в света. Всъщност, работата с него е не само интуитивна, а и дава различни решения в услуга и на студентите по архитектура и дизайн, и на практикуващите архитекти.

Българските студенти и срещата им с дигиталното проектиране.

Обикновено студентите по архитектура у нас се “сблъскват” с дигиталното проектиране, наречено CAD (computer-aided design), във втората си година. Те учат двумерно и тримерно проектиране, обаче по начина, по който се построяват чертежи на ръка – чрез изчертаването на отделни линии, окръжности, полуокръжности и прочие. Продължават да работят по този начин до завършването си, тъй като не са достатъчно добре запознати с алтернативните програми. На заден план пък остава тримерното проектиране и често голяма част от грешките в студентските проекти се дължи на работата само в две равнини.

За проектирането в 3D – от личен опит.

Именно тук SketchUp се явява добра възможност за студентите. От личен опит мога да споделя, че той беше основното средство при разработването на курсови задачи по дисциплината “Моделиране” във втори курс, когато студентите трябва да трансформират куб с помощта на основните му характеристики. Това е на пръв поглед лесна задача, но сложна, когато трябва да бъде разработвана тримерно.

Благодарение на интуитивния си характер той позволява лесно и бързо моделиране. Например, с две стъпки създаваме основен градивен елемент – правим правоъгълник и екструдираме в куб. При малко повече работа с програмата, вече разбираме, че тя работи и с най-различни видове разширения, които дават възможности за използването на динамични компоненти, например за врати, прозорци и обзавеждане, за улеснено  моделиране на елементи на сградата като покривната конструкция. Всичко това дава на студентите възможност да създават лесно подробни модели, които имат предимството да не са натоварващи са хардуера и същевременно да бъдат отваряни от мобилно приложение, за да може да се работи с тях и по време на корекция. Работата им с програмата задълбочава техните знания в тримерното проектиране и им дава възможности да представят проекта си по различен начин, дали чрез създаване на визуализации, или чрез дизайнерска архитектурна графика.

Image: Pinterest

Презентацията и инвестицията във време – предизвикателствата за професионалиста.

Практикуващите професионалисти пък срещат други предизвикателства. Изработката на идейните проекти и визуализациите към тях обикновено изискват голяма инвестиция в труд и време, а презентацията им пред клиента е ключова. Само чрез тях архитектът може да убеди инвеститора, че той влага средствата си в качествен и красив продукт.

Горе – модел в SketchUp. Долу – render на същия модел. | Image: gearthblog.com

Обикновено архитектите се сблъскват с това, че клиентите нямат толкова добри способности да си представят показаните пред тях двумерни чертежи пространствено. Точно тук използването на скечъп може да бъде един добър инструмент в презентацията – освен че чрез него може да се създаде подробен модел и визуализации, той може да послужи и за представяне пред клиента с мобилно устройство или още по-добре – чрез неговия VR плъгин (разширение за виртуална реалност). Така клиентът може да изпита пространството от първо лице и да се убеди в представения продукт. Предимствата обаче са не само в полза на клиента. Чрез тримерното проектиране в SketchUp, проектантът вижда на момента предимствата и конфликтните точки на проекта, което му позволява и тяхното по-бързо решаване. За да финализира проекта си, той може да използва и програмата LayOut, чрез която да оразмери и оформи графично чертежите си. Повече за нея можете да научите от блога на AECO Space.

Image: sketchupbook.com

Използвайки лек и интуитивен софтуер в образованието и работата си може да ни помогне да бъдем много по-продуктивни и ефективни. Чрез него можем да подобрим нашите собствени способности за моделиране, пространствено мислене и презентация на проектите. Така ще можем да се фокусираме върху други части от проекта, които се нуждаят от допълнително внимание. За да поемем първата стъпка в тази посока, можем да започнем от тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Фибран придоби завод в Търговище
Фибран България АД придоби завода РОК 7 ЕООД с цел развитие на производството на каменна вата и екструдиран полистирол

Фибран България АД – част от Фибран Груп инвестира в придобиването на нов завод за произво…