Skip to main content
search

През последните години архитектурното наследство става все по-важно в общественото съзнание и се превръща в предмет на особен интерес. Запазването на историческите сгради, обекти и градски райони играе съществена роля в запазването на културното наследство и създаването на устойчиви общности.

Победител в петото издание на конкурса: Кралски музей на изящните изкуства / KAAN Architecten Антверпен, Белгия

Европейската награда за намеса в областта на архитектурното наследство е престижно отличие, което признава и подчертава най-добрите практики в опазването и възстановяването на архитектурното наследство в Европа. Събитието по награждаване, което се организира на всеки две години от базираната в Барселона платформа Architectural Heritage Intervention и Асоциацията на архитектите на Каталуния (COAC), събира и оценя проекти, които се отличават с иновативни и успешни подходи за запазване на архитектурното наследство.

Победител в четвъртото издание на конкурса Публична библиотека Сеута Паредес Педроса Аркитекти, Испания

В тазгодишното шесто издание на конкурса бяха представени 241 проекта на архитектурни бюра от 28 европейски държави, което е най-големият брой кандидатури, наблюдаван досега. Тези проекти не само отразяват високото качество на запазване на автентичността, но и демонстрират важността на съвременния подход към поддържането на наследството, като се обединява традицията с иновацията и съвременните нужди на общностите.

В настоящата статия ще представим кратки анализи за проектните предложения на победителите на Европейската награда за намеса в областта на архитектурното наследство за 2023 година.

Награда в категорията: Архитектурно наследство

Фотограф: Симон Менгес

Подробна статия за реставацията на Новата национална галерия в Берлин, четете тук

Международното жури в категорията “Архитектурно наследство”, съставено от архитектите Дики Сципио, Сусана Валбуена и Киммо Линтула, присъди наградата на проекта за реставрация на Новата национална галерия в Берлин, дело на британското архитектурно бюро Дейвид Чипърфийлд Архитекти. Завършеният през 1968 г. Музей на модерното изкуство е един блестящ пример за модерното движение – един от последните големи проекти на Мис ван дер Рое и единствената му сграда, построена в Германия след емиграцията му в САЩ.

Повече за носителя на Прицкер наградата за 2023 г. прочетете тук

Проектното предложение на Дейвид Чипърфийлд, последният носител на наградата Прицкер, включва цялостно обновяване на стоманобетонната обвивка, както и адаптиране на техническите системи. Резултатът илюстрира как е възможно да се съчетаят интервенциите със запазването на възможно най-голяма част от оригиналната субстанция, за да не се компрометира архитектурата, без обаче да се жертва четливостта на съвременните елементи.

„Намесата връща сградата в първоначалното ѝ състояние по такъв начин, че сякаш нищо не се е случило – именно това дава възможност да се случи всичко.“ – коментар от журито на конкурса

Награда в категорията: Екстериорни пространства

Фотограф: Ана Татарзинска

Наградата в категория “Екстериорни пространства”, избрана от международно жури, съставено от архитектите Крис Ранкин, Паскуал Хереро и Мария Виньо, е за екологичното възстановяване на градината на културното пространство Ел Танке в Санта Крус де Тенерифе от архитекта Фернандо Менис. Ел Танке е разположен в постиндустриална зона, която от 2014 г. е включена в списъка на културното наследство. Екологичното възстановяване на градината осигури на квартал Кабо Ланос в Санта Крус де Тенерифе първото му зелено обществено пространство.

Архитектът Фернандо Менис, който е проектирал и екстериора на стария резервоар на първата рафинерия в Тенерифе (защитено наследство от 2014 г.), демонстрира дизайнерски подход, който съчетава вече съществуващи елементи в природата и тяхното „рециклиране“. Банановата градина е директна препратка към земеделския пейзаж преди индустриализацията, показвайки града като съжителство на различни времена, култури и нюанси на чувствителност, за да се възстанови чувството за културна приемственост и принадлежност. Тук откриваме 700 дървета и растения, както и осветление и обзавеждане, проектирани и изградени с помощта на отпадъци.

„Проектът работи с екологията и наследството, за да предложи творческо, културно и социално приобщаващо обществено пространство. Проектът демонстрира чувствителност във всички мащаби, включително при повторното използване на промишлени отпадъци за проектиране на мебели и осветление.” – коментар от журито на конкурса

Награда в категория: Градско планиране

В категорията “Градско планиране” международното жури в състав архитектите Сара Бартумеус, Мария Киара Тоси и Карло Ацени присъди наградата на проекта за регенерация на кварталите Грасия в Барселона, осъществен от бюрото Jornet Llop Pastor Arquitectes съвместно с Департамента по градско планиране на Градския съвет на Барселона.

Фотограф: Джон Тугорес

Проектът предлага иновативно решение за справяне с предизвикателствата на съвремието, изменението на климата и социалното приобщаване чрез достъпни жилища в историческия контекст на местоположението му. Тъй като в този случай е обърнато специално внимание и на опазването на градската структура, е предложена стратегия за регулиране на градоустройството, която включва и екологичното измерение.

Награда в категория: Популяризиране

Победителят, избран от международното жури в категорията “Популяризиране”, съставено от архитектите Деви Китуашвили, Никола Регуши и Верена фон Бекерът, е документалният филм “La vie en kit, une aventure architecturale” (“Живот в комплект – архитектурно приключение”) на белгийската архитектка и режисьорка Елоди Дегавре. Филмът разказва как четирима архитекти през 70-те години на ХХ век мислят за къщите на бъдещето, създавайки проекти от различни периоди (еклектика) в градовете Брюксел, Шарлероа и Лиеж, с цел да поставят обитателите и техните нужди в центъра на строителния процес.

Официален постер на филма

Журито изтъква и разнообразието от кадри и ракурси, използвани в документалния филм: “Кадрите успешно представят компактността и функционалността на архитектурата, която показват и предават уникалния характер на темата, която ни позволява да открием малко познатата история на група архитекти, възприели утопичен и идеалистичен подход, чийто начин на разбиране на архитектурата е придобил актуалност и днес.”

Специално отличие на Нов европейски Баухаус (за два проекта)

Журито, съставено от директорите на наградата – архитектите Рамон Калонж, Ориол Кусидо, Марк Мансано и Жорди Портал – заедно с евродепутата Маркос Рос присъди специалното отличие на проекта за преустройство на офис сграда в Сант Фелиу де Лобрегат в спешно социално жилище с 34 жилища, изпълнен от бюрото MIM-A (на архитектите Мариона Бенедито и Марти Санс). Проектното предложение отразява всички ценности на Новия европейски Баухаус: устойчивост, благодарение на подобряването и оптимизирането на ограждащите елементи за постигане на по-добра енергийна ефективност и естествено осветление; естетика, благодарение на подобряването на застроената повърхност; и приобщаване, присъщо на социалните жилища.

Другият печеливш проект е предложението за генерален план за интегрирано възстановяване на квартал Лас Флорес в А Коруня на архитектурното бюро Territoris XLM и BCQ Arquitectura. Най-ценният аспект е социалния характер на предложението, което се занимава с широко разпространен проблем в цяла Европа, като предлага новаторски решения, благоприятстващи един сектор от населението – възрастните хора.

Специална награда за реставрация

Фотограф: Михиел Вергауве

Журито на специалното отличие за реставрация, съставено от директорите на наградата – архитектите Рамон Калонж, Ориол Кусидо, Марк Мансано и Жорди Портал – заедно с архитекта Педро Родригес Канталапиедра, присъди наградата на проекта за реставрация на музея Gruuthusemuseum в Брюж, Белгия, проект, осъществен от архитектурното бюро B-juxta architecten.

Методологията на проекта обхващаща всеки аспект – от анализа на историческата документация до детайлите на довършителните работи и материали; използваните строителни и декоративни техники, следващи оригиналните линии, във връзка с обема на работата и не на последно място, искреният и ясен подход към проекта, запазващ предишните елементи и цветове, допринасящ за неговата трайност и съхранение.

Победителите на Европейската награда за намеса в областта на архитектурното наследство за 2023 година представят изключителни примери за успешното запазване и възстановяване на архитектурното наследство в Европа. Тези проекти не само повдигат въпроса за новите предизвикателства, които глобализацията на съвременната архитектура добавя към опазването на историческото и културно богатство на континента, но и предлагат решения, които ни показват как успешното запазване на нашето архитектурно наследство може да възроди градове, да промени общества и да ни вдъхнови да създадем по-добро бъдеще, уважавайки нашата богата история и култура.

Наградените проекти разкриват иновативни и смели подходи, които съчетават модерния дизайн и съвременните технологии с традиционните архитектурни стилове. Те показват възможността за съхранение и преобразуване на стари сгради, райони и обекти във функционални и устойчиви пространства, които отговарят на съвременните нужди и предизвикателства на обществото.

Пълния списък на проектните предложения на финалистите прочетете тук

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu