Skip to main content
search

Тази година се проведе XX-тото издание на Архитектурен конкурс в памет на арх. Димитър Богданов, организиран със съдействието Архитектурния факултет на УАСГ, в който взеха участие над 40 студенти от Висше строително училище „Любен Каравелов”, Нов български университет и Университет по архитектура, строителство и геодезия. Журито отличи 7 проекта обхващащи различни теми и типологии. След нормалността, която възцарува на тазгодишните награди на Камарата на архитектите в българия и годишните архитектурни награди ARCHINOVA е интересно да видим какво се случва в подобни формати, насочени към студенти.

Кои проекти бяха отличени на наградите на КАБ разберете тук

Вижте победителите в конкурса ARCHINOVA

 

Ето кои са отличените проекти

Първа награда печели проект за Малък копирен център Сopygreeno с автор Станислав Устуянов. Разработката се стреми да създаде атрактивна среда за посетителите и по този начин да интегрира сградата в околното пространство, като тя става неделима част от него.

Специална награда на Хенкел България е присъдена на Денис Иванов за Културен, образователен и спортен център “МО-СТЕ-НА” – Панчарево. Проектът на Денис предлага смело решение за сграда мост, която директно да свърже Самоковско шосе с обходната алея и провокира мисленето ни за сградите като част от обкръжаващия ги контекст.

Награда на КАБ печели Дипак Кемчанд със своя Център за духовна рекреация. Къщата на децата Сенегал, Африка,  в памет на Симона Диебате, разработена от екип: Дипак Кемчанд, Вяра Веселинова и Моника Ангелова, получава Награда на САБ. Двата проекта впечатляват с интересна тематика и добро графично оформление, което отличава техните автори от повечето участници.

Награда на САБ печелят също Виктория Книжарова с Адаптация, реставрация на жилищно-търговска сграда на братя Хаимови и Петър Стоянов с проект за Трансформиране на ЖП ареал при разпределителна гара “Подуяне”. Интериор на Детски център, разработен от дуото Десислава Цанкова и Катерина Стаматова получава Награда на публиката.

Защо да участваме в архитектурни конкурси?

 

Повече за студентските архитектурни конкурси 

Архитектурният конкурс в памет на арх. Димитър Богданов всъщност е организиран във формата на архитектурни награди за студенти. Подобни инициативиследва да бъдат мерило за качеството на архитектурно-образователната система в България, да дават представа за общото ниво на подготовка на бъдещите архитектурни специалисти и да отличат най-добрите сред тях. За съжаление обаче, студентите често не са информирани за тях или нямат мотивацията да участват. Това води до по-слаба конкуренция, а често отнема и престижа на някои организатори.

Перспектива ли са българските архитектурни конкурси за младите специалисти? – интервю с Юлиан Манев четете тук

 

Като контрапункт съществуват конкурсните състезания, при които участниците се съревновават в това да предложат идея или конкретно решение, но под шапката на тема, зададена от организаторите.

В последните няколко години наблюдаваме тенденцията част от студентите да избират алтернативни формати като експерименталния архитектурен конкурс на DOCEXDOCE, в чието издание през 2021 г. екипът на Виктор Дамов, Александър Кючуков и Христо Христов печелят 3-та награда. Конкурсите на DOCEXDOCE предизвикват участниците да генерират архитектурно решение на дадена тема в рамките на 12, 24 или 48 часа след обявяване на заданието.

Подобни интернационални формати осигуряват на студентите креативни задания, които обикновено липсват в традиционното образование, дават възможност на бъдещите кадри да търсят своето място сред чуждестранни студенти и шанс да получат международно признание.

Бъдещето на българските архитектурни конкурси за студенти

Формати като Архитектурен конкурс в памет на арх. Димитър Богданов имат потенциала да дават представителна извадка на най-добрите студентски проекти от всички Архитектурни факултети у нас. В бъдеще се надяваме интересът на студентите към българските конкурси да се увеличи, а защо не и да видим нови формати, които да предизвикват въображението на участниците, тъй като такива издания имат силата да движат архитектурната мисъл напред.

Кои студенти от УАСГ получиха международно признание на конкурса MICROHOME2019  вижте тук

 

Всички отличени проекти можете да видите в галерията по-долу:

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu