Skip to main content
search

„Хубавата книга не е онази, която дава много на всички, а онази, която дава нещо на някого.“, казва поетът, но Божидар Янев сподели, че мечтае да даде много на много хора с новата си книга „Конструктивен поглед“. Представянето се състоя на 30.11.2018г. в препълнената зала на Съюза на архитектите.

Събитието започна с благодарности към всички, които са подпомогнали издаването на книгата.

„Моята амбиция е чрез „Конструктивен поглед“ да разкажа на хората в България за моя опит навън  – един символичен мост от мястото, където съм, до тук.“

Божидар Янев завършва ВИАС, днес Университет по архитектура, строителство и геодезия. Това е началото на една славна кариера. През 1972г. заминава за Ню Йорк, където подготвя докторската си дисертация по инженерна механика в  Колумбийския университет. През 1989г. Янев е назначен за изпълнителен директор на новосъздадения отдел за поддръжка на мостове в Ню Йорк. Под неговото ръководство са стотици мостове.

„Моята работа никой не я искаше. Мостовете падаха, а отдел нямаше. Аз харесах възможността да поема отговорността, която никой не искаше, а и можех да я понеса.“

Проф. Божидар Янев е преподавател в Инженерния факултет на Колумбийския университет и в Бруклинския политехнически институт и води лекции по цял свят. Десетките му статии и научни трудове обобщават дългогодишния му опит в мостовото инженерство. Първата му книга се казва „Управление на мостовете“. Тя представлява увлекателно четиво не само за инженери, но и за всички, дръзнали да се докоснат до едни от най-мащабните съоръжения. През 2008г. УАСГ му присъжда почетната научна степен „Доктор хонорис кауза“. През 2009г. Божидар Янев, с помощта на Иван Росенов представят фото изложба „Конструктивен поглед“ в Националната галерия в София.

„Изложбата беше преходна и оттогава се роди амбицията за нещо по-трайно. Това, което разказвам днес.“

Книгата е на изключително високо ниво с много илюстрации и вълнуващ текст. Огромният интерес, проявен към събитието, може да се обясни с факта, че тя няма аналог в България. Беше засегнат и въпросът с поддръжката на мостовете и дали стандартните подходи са решение за проблемите.

„В книгата си „Управление на мостовете“ описвам живота на мостовете като цикъл – от проектирането, строежа, експлоатацията, поддръжката, ремонта и подновяването. Проблемът се корени в това, че преминаването от фаза във фаза е критично, както е критично преминаването от един елемент към друг. Причината е, че всеки етап разчита, че предходният е поел своята отговорност, а това рядко се случва.“ За трагедията в Генуа проф. Янев сподели, че това не е начинът да се направи вантов мост.

„Един паднал мост е най-ясната картина на тотално поражение.“

За работата му най-ясно говори следният цитат от книгата „Конструктивен поглед“:

„Инспекторът не се качва на покрива на катедралата за молитва и не слиза под моста за почивка. Той търси нетрайното зад вечната форма на паметника и постоянното зад временната функция на съоръжението. Интимното познаване е недостъпно за широката публика на потребителите, но някои от подробностите са анекдотични.“

Още за проф. Янев очаквайте в интервюто с един „повелител на мостовете“.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu