Skip to main content
search

В средата на декември УАСГ ще бъде домакин на две събития, свързани с развитието на градската среда.

Първото, което ще се проведе на 13-ти декември от 18 часа, е конференция на преподавателите от Мадридския Архитектурен факултет [ETSA Madrid] Arenas, Basabe, Palacios. Архитектите-урбанисти ще разкажат за проекта си за нов градски център във Велико Търново, както и за съчетаването на преподавателската и професионална практика в Испания.

Второто събитие е уъркшоп, който ще продължи два дни – 14-ти и 15-ти декември, от 10 до 18 часа. Участниците ще могат да предложат идеи за доизграждане, естетизиране и организиране на пространствата около жилищните структури на специално изработени за събитието макети. Менторите-преподаватели от Испания ще дават напътствия в процеса на ревитализация на пространствата.

Auroville Workshop | Работа с макети

Auroville Workshop

Участието е БЕЗПЛАТНО при записване с име, фамилия, телефон и e-mail на makterdata@gmail.com или на страницата на събитието във Фейсбук. Могат да се запишат студенти по архитектура и млади архитекти, като при сформирането на работни колективи могат да вземат участие урбанисти и инженери от другите технически специалности.

Темата, върху която ще се работи, е “Ревитализация на свободни пространства и жилищни структури в 7 -ми микрорайон на ж.к. “Люлин”.

Защо тази тема е толкова важна?

Още от началото на 90-те години се наблюдава тенденция на гъсто застрояване, което често е за сметка на свободните площи. Във всеки един от микрорайоните на ж.к. Люлин е заложено предимно на жилищните функции и обслужващите ядра, но без ясно изразени зони за рекреация и зелени площи. Липсата на адекватен на променените и на новите условия план позволява да се намесят предприемачески интереси, като междублоковите пространства често остават недоизградени и слабо поддържани.  Точно заради намаляването на незастроените площи в ж.к. Люлин за сметка на застроените с жилища в стил блок от 90-те с магазини на партерно ниво, уъркшопът ще търси оптимизирането на свободните междублокови пространства с цел създаване на зони за рекреация и озеленяване, както и естетизиране на средата.

Архив: оригиналният проект на ж. к. Люлин от времето, когато е бил построен.

Структурна схема на комплекса

 

Какви са целите на НОВА СОФИЯ 2022?

Ще бъдат разгледани общи проблеми на междублоковите пространства, като: състоянието на зелените площи и откритите зони за рекреация, както и чие задължение е тяхната поддръжка; паркирането и биха ли могли да се създадат покрити, полупокрити и открити места за паркиране в близост до жилищните сгради; достъпността за възрастни хора, хора с ограничена подвижност и майки с колички и др.

В допълнение ще бъдат засегнати практиките за оптимизация и подобряване на пространствата. Такава например е публично-частното партньорство между Община и частни инвеститори. Тя следва, че последните се задължават да подобрят и/или поддържат средата, където възнамеряват да реализират инвестициите си. Друга често срещана практика е възрастни хора да поддържат малки зелени пространства и тя трябва да бъде поддържана и мотивирана чрез дадени стимули.

Освен преподавателите от Испания за събитието са поканени главния проектант на ж.к. Люлин – арх. Кирил Бочков, както и преподаватели от катедра Градоустройство на УАСГ. 

НОВА СОФИЯ 2022 се осъществява с подкрепата на посолството на Испания в България.

Повече информация за събитието можете да откриете тук. 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu