Непрекъсващата линия на кръга е символ на единство, безкрайност, съвършенство. Свързан с началото на времето, той е един от най-разпространените елементи на митологическата символика.

Кръгът е форма, изразно средство и стремеж в архитектурата от най-дълбока древност.

Производният обем – куполът, е инженерно достижение, което дълго време е господствало в строителството като символ на власт и могъщество и център на общността. Полусферичният покрив, построен от камък, дърво, метал или стъкло дава възможност за покриване на сравнително големи отвори – една добра причина за търсене на още.

През 16-ти век, вдъхновен от формите на гръцките и римските храмове, Андреа Паладио е провокиран от идеята за кръга като перфектна форма. Следвайки вижданията на Витрувий, Паладио създава шедьоври, които дълго след това вдъхновяват творци и архитекти.

Куполът се оказва не само архитектурна, но и религиозна и гео-политическа структура, която отбелязва категоричен устрем нагоре. Обединява, но и доминира в цялостния обем, разкрива възможностите на пространството, провокира, но и прелива в едно общо цяло.

Защо извивките са от значение в архитектурата?

Природата е враг на ортогоналността. Човекът вижда нейните проявления и се опитва да я пресъздаде по нов начин – а архитектурата е намеса в естествена среда, която трябва да има връзка и комуникация със заобикалящото.

Природата е творец на най-впечатляващите форми – а те нямат ъгли.

Кой казва, че непременно трябва да живеем в кутиеобразни правоъгълни къщи? Бърз преглед на историята на архитектурата показва, че множество култури са разчитали и продължават да разчитат на кръгли жилища.

Що се отнася до живота на ескимосите, формата на иглутата е продиктувана не от естетика или символика, а от далеч по-прозаична причина. Употребява се по-малко количество материал, отколкото при квадратни/правоъгълни постройки. В суровия хабитат, който обитават, ледът е възможност и градивен материал, но това не го прави лесен за обработка. Колкото по-малко блокове използваш, толкова повече сили и време пестиш. Освен това, формата позволява да не се натрупват снеговалежи.

Сгради с куполни покриви са изключително издръжливи на екстремни климатични условия. Пространствената устойчивост е осигурена от разпределените симетрично спрямо центъра сили. Ветрове и вълни влизат в конфликт с ръбовете на правоъгълни постройки, докато заоблените форми не създават опасност за сградата.

От особено значение в архитектурата е акустиката. В пространството под купола звукът е омекотен и разпръснат, което създава усещане за извисеност и хармония.

През 50-те и 60-те години на миналия век архитекти като Франк Лойд Райт разгръщат въображението си посредством органичните форми, които дъгата и кръгът създават. Резултатите са шедьоври, които днес всеки познава.

Как възприемаме кръгът и неговите производни?

Научно изследване показва, че човешкият мозък предпочита кръгли и овални форми и обеми пред линеарните такива. Невролози са доказали, че това не е въпрос на лично предпочитание, а е заложено в нервните клетки на човека. Отчита се активност в зона със сложното наименование anterior cirgulate cortex, която има множество когнитивни функции, но си струва да се отбележи една – връзката с емоциите. Ние предпочитаме извивките, защото те сигнализират, че изкуствено създадената материя е в хармония с природните форми. Оказва се, че дъгите, окръжностите и всички техни производни всъщност провокират емоция в мозъка ни, която води до предпочитание. (Източник: fastcodesign.com)

В наши дни архитектите остават повлияни от съвършената форма на кръга. Независимо дали в план или разрез, дали пресъздаваща флуидообразни форми или изчистени класически куполи, архитектурата никога няма да бъде само правоъгълна. Да стъпим извън кръга вече не е опция.

Бъдещето е кръгло?

Всяко твърдение има своите изключения – понякога строгите линии приветстват и насочват. Културата, контекста и личното усещане н база познато и близко влияят на усещането ни за контурите в архитектурата. Съвременният свят е обърнал поглед към ортогоналните обеми като по-лесни за овладяване, по-функционални и често по-непретенциозни, но кръгът продължава да намира своето място в множество днешни шедьоври.

Функция или красота? Кое надделява във вашите разбирания?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

2 коментара

  1. […] […]

    Reply

  2. […] криволинейни геометрични форми са структурно по-ефикасни от правоъгълните. Въпреки […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …