Skip to main content
search

Библиотеките не са част от миналото. Те се развиват заедно с обществата, на които служат. Те не са само центрове за обществена информация и литература, но и терминали за достъп до интернет, образователни програми и общуване.

Библиотеката Тянжин Бинхай, наречена „Окото“, е една от петте нови забележителности на културния център Бинхай, самo на 100 км от столицата Пекин. Нейното име идва от сферата, заемаща основно място в сградата и изглеждаща като ирис, който може да се види отвън през отвор с форма на око. С изцяло бял футуристичен дизайн и светеща сферична структура, нейната конструкция привлича множество хора, откакто тя отвори врати в края на 2017 г. Проектът помага за възвръщането на потенциала библиотеката да се превърне в предпочитано място за духовно и творческо развитие на всеки.

Снимка: www.ecophiles.com

„Окото“ е дело на холандското архитектурно студио MVRDV, в сътрудничество с местните дизайнери TUPDI и може да побере до 1,2 млн книги в площ от 33 700 кв.м. Тя е на пет нива, а нейните рафтове се превръщат в чудесни места за сядане и същевременно позволяват достъп до горните етажи. Състои се от множество тераси, на които посетителите могат да разгледат голям набор от книги и литература. Интериорът, състоящ се от множество спираловидни форми, дава на посетителите чувството, че ходят в око, илюзия, която е вдъхновила нейното наименование.

Снимка: www.cnn.com

Първият и вторият етаж имат основната идея да изпълняват функцията на читални. На следващите етажи има компютърни, заседателни зали и офиси. В подземния етаж се намират сервизни помещения, архив и зали за допълнително съхранение на книги.

„Ние искахме да разработим нови технологии, които да вдъхновят потребителите и да популяризират четенето.“Окото“ е центърът на библиотеката и тя “изхвърля сградата“ и създава от рафтовете среда, в която да седнете, да четете, да се изкачвате и да достигате до социално пространство “- казват от екипа на MVRDV.

Поради промяна в проекта, горните рафтове в момента са недостъпни. В резултат на това, те са покрити с алуминиеви плочи с изображения на корици на книги. Тези невероятни фалшификати създават впечатлението, че библиотеката е натрупана с литература до най-горния ръб. В крайна сметка, в момента вместо 1,2 млн. има около 200 000 книги в библиотеката.

„Окото“ е завършено за 3 години, открито в края на 2017 г. и създава истински бум в китайските медии.

Описват го като „Океан на книгите“ (CCTV) и „Най-красивата библиотека на Китай“ (The Bund)

Според доклади, продажбите на електронни книги са се разрастнали от 20 милиона долара през 2006 г. до около 1 милиард долара днес. Именно поради това „Окото на Бинхай“ е една амбициозна инвестиция в епоха, когато все повече и повече читатели избират по-удобните електронни книги пред традиционните такива. А нейната популярност е добра индикация за нарастващите перспективи на иновативните пространства, бъдещето на библиотеките и тяхната необходимост от светли и просторни пространства, които да осигурят на читателите си.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu