Skip to main content
search

Човешката еволюция е белязана от един значителен фактор по отношение на обитаването – издигането във височина. Основната причина е една – свършва мястото. Вдигаш повече и повече нива, търсейки достатъчно място според това какво налагат обстоятелствата. В глобален мащаб нещата са ясни – в момента населението в света наброява над 7,4 милиарда. Броят му непрекъснато се увеличава и това налага строителството на повече и по-високи жилищни  сгради.

Градовете, изпъстрени предимно с високо строителство, не са плод на мода или нечия прищявка. Обликът им винаги е бил диктуван от нуждите на населението, демографското и икономическото състояние на страната и едва на последно място от тенденциите в архитектурата и градския дизайн.

Нормално е да сме далеч по-запознати с европейските проявления на архитектурата. Но нека този път погледнем на изток… към Иран.

Родината на персийската котка и на най-пъстрите джамии в света е пример за специфична традиционна архитектура, на която си струва да се обърне внимание.

Столицата Техеран е дом на над 8 милиона души, а във метрополисния регион живеят около 16 милиона – двойно повече от населението на България. Статистиката сочи, че броят им непрекъснато се увеличава. Нуждата от жилищни сгради расте и това довежда до високи цени на земята.

Що се отнася до разбиранията за архитектура в Иран, в миналото вниманието е било насочено върху личното пространство и затворения начин на живот. Жилищата често са се формирали около централна вътрешна градина, към която имало достъп само семейството. Прозорците обикновено гледали навътре. Сега фокусът е друг – главната цел при строителство е максимална изгода за инвеститора. Това довежда до оптимизирани решения на жилищните сгради и, за съжаление, по-малко възможности за проектанта.

Някои от блоковете в Техеран са намерили, в известен смисъл, разрешаване на проблема с нуждата от уединение и лично пространство – част от балконите и прозорците са покрити с матови стъкла.

“Admun Design & Construction Studio” предлагат нов тип решение. “Cloaked in Bricks” е шестетажната сграда, предвидена за комплексно обитаване. Тя е предизвикателство за екипа в две основни направления. Основната конструкция вече е била завършена, когато студиото започнало работа. От друга страна, трябвало да бъде намерен съвременен прочит на разбиранията за архитектура в Иран.

   

Една от основните цели на проекта е да осигури максимум уединение на собствениците и приятна, умерена естествена светлина.  Това се постига чрез ограничаване на визуалната комуникация вътре-вън посредством ротиране на елементите на фасадата на различни градуси. Така се създават разнообразни степени на отваряне или затваряне на фасадата в зависимост от конкретното място. Получената фасада представлява мрежа от отвори. “Admun Design & Construction Studio” избират тухлата като най-подходящ строителен материал за целта. От една страна, тя е типичен местен материал за страната и, от друга, създава възможност за интересни текстури и вариации.

Сложната форма на фасадата, краткият период за изпълнението й, както и икономическата ситуация наложили търсене на нов тип конструкция за изпълнение на идеята. Решението било премахване на фугите. Тухлите са свързани чрез перфорация, а ротациите за въпросната текстура били детайлизирани чрез използване на параметричен софтуер.

Динамичната фасада използва един-единствен строителен материал. Най-ценното е, че тухлата е типичен и силно застъпен в иранската архитектура ресурс. По този начин типичният стил за региона е преосмислен и обогатен.

Разпределенията следват ясни геометрични форми, които предполагат лесно обзавеждане с разнообразни комбинации от мебели.

Студиото предлага интересно и пластично решение. То създава прототип, решаващ текущите въпроси на жилищното строителство в региона. Своеобразният мост между старо и ново свързва функцията и естетиката в неделимо единство.

 

Още за иранската архитектура и сложната й геометрия може да прочетете тук.

 

Photos by ©Mostafa Karbasi and ©Parham Taghioff

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu