Skip to main content
search

Италианските активисти RebelArchitette и Voices of Women Architects (VOW) отвориха петиция, която търси равнопоставено припознаване на ролята на Дориана Фуксас в наградата Lifetime Achievement, връчена наскоро на нейния съпруг и бизнес партньор в Studio Fuksas – Масимилиано Фуксас.

Снимка: © Gianmarco Chieregato

Петицията е подписана от повече от 250 архитекти, дизайнери, писатели и академици като Денис Скот Браун, Рем Кулхаас, Бярк Ингелс, Паола Антонели, Беатриз Коломина, Жизе Харири и Тошико Мори. Тя включва писмо към INARCH (Национален институт на архитектурата) в Рим, Италия, в което се твърди: “Дориана и Масимилиано са равнопоставени партньори. Важно е да поправим случващото се сега, за да могат младите архитекти да взимат пример от тяхната работа и да знаят цялата история – работата е силна благодарение на съвместна креативност и сътрудничество”.

Дориана благодари на основателя на VOW Каролин Джеймс за подкрепата, като добави, че

“разликата между мъжа и жената на работното място е все още голям проблем в целия свят”.

NARCH защитиха решението си, отговаряйки, ще наградата е връчена за цялостния живот на Масимилиано, а не толкова заради работата му конкретно. Въпреки че припознават нуждата от равнопоставено отношение към мъжкия и женския пол и липсата на възможности за жените в професията, от организацията смятат, че “не могат да дадат награда едновременно на Масимилиано и Дориана, имайки предвид, че той е започнал 15 години по-рано”.

“В този момент Дориана има по-главна роля от Масимилиано в работата по архитектурата, но кариерата на човек не е кариерата на офис”, коментираха от института.

Снимка: RebelArchitette

Рефлектирайки върху петицията, организаторите твърдят, че “жените са мнозинство в света и нарастващ процент в архитектурата, но въпреки това не получават равнопоставено припознаване”. По-рано тази година екипът организира флашмоб VOW по време на Венецианското биенале, като се събраха с цел мирно да поискат създаването на обща цел – “равни права и уважение за всички членове на нашето общество”.

Петицията също така се появява и след обявяването на кампанията на RebelArchitette #timefor50 (време за равенство), която цели равнопоставено представяне на професионалисти от мъжки и женски пол на всички нива в бизнеса. Тяхната книга “Architette=Women Architects ½ Here We Are!” е достъпна безплатно онлайн.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu