Skip to main content
search

Големият празник е само след седмица, а ние знаем, че все още не сте избрали подаръци за всичките си близки. Щом сте попаднали на тази статия, има голяма вероятност да сте архитект или да искате да зарадвате някой странен (в добрия смисъл, разбира се) човек на строителното изкуство.

Архитектите често са хора с множество интереси в различни сфери. Преобладават тези в графичния дизайн, технологиите, модата и архитектурната теория. Обърнете внимание от какво се нуждае вашият човек – обикновено той сам ще ви го подскаже с нещата, които притежава вкъщи или носи със себе си. Ето и предложенията, от които да се вдъхновите:

1.Добра книга, като например “Elements of Architecture” на Рем Колхас.

Няма добър архитект, който не е чувал за основателя на OMA. Дори и да не го харесва, вашият специален човек ще иска да прочете написаното от него. Ако искате наистина да се постараете, се опитайте да намерите „Размисли за архитектурата. Дневник.“ на арх. Никола Николов. Тогава ще го спечелите.

Вижте тук: 7 места, от които можем да купим книги за архитектура

2.Ретро брой на списание.

Тематично с празнична трапеза. | Снимка: detstvoto.net

През 2007-ма година WhAT Association дадоха предложение за подарък – серия архивни броеве на списание „Наш дом“. То е точно толкова актуално и днес. Все пак периодиката включва идеалната доза ретро архитектура, интериорен и графичен дизайн, които да затоплят душата в студените дни.

Вижте тук: 7 емблематични списания за архитектура

3.Тефтер Moleskine.

Архитектите записват задачите си на ръка и често скицират, затова тефтерът винаги е необходимост. Чудесни допълнения към него са красив автоматичен молив или писалка.

4.Кафе-машина.

Колкото и тривиално да звучи, тя ще бъде оценена. Кафето е необходимост, навик и удоволствие в живота на архитекта. Неговото приготвяне и консумиране са идеалните действия, които да го разсеят за кратко от чертането.

5.Настолна лампа.

Скицирането върху тефтери (често по тъмно) изисква хубава светлина. Ако вашият приятел е все още студент по архитектура в първи или втори курс, ще улесните безсънните му нощи, прекарани над чертожната маса.

6.3D мишка.

Може би става въпрос за вече практикуващ професионалист, който борави със сложен ΒΙΜ софтуер. С този подарък определено ще го изненадате, тъй като вероятно няма да има понятие как се използва. Обаче ще се научи и ще ви е благодарен.

7.Часовник – всякакъв.

Без значение дали става въпрос за стенен или ръчен часовник, един архитект ще му намери приложение, било то като допълнение на интериора или моден аксесоар. Избягвайте златното и лъскавото. Семплата геометрия и простите цветове ще спечелят точки в полза на вашия добър вкус.

8.Облекло, но черно.

Тук не можем да не споменем вече покойната Заха Хадид. | Image: Sebastian Boettcher

Пуловер, джинси, панталон, риза – само не забравяйте да са черни. Архитектите са известни с това, че залагат на класическото в модата.

9.Раница за лаптоп.

Или направо мощен лаптоп, ако бюджетът го позволява. Работата с графична информация изисква честото разнасяне на техника, а подходящата раница го улеснява значително. Не забравяйте за цвета.

10.Къртач.

Вашият близък често ходи по обекти или обича да си е сам изпълнител? Тогава сериозният инструментариум е напълно подходящ за него. Тъкмо ще ви помогне за реализирането на интериорния проект за вашия апартамент, за който не го оставяте на мира от няколко години.

11.Ролетка.

Може да бъде обикновена или електронна, но която и да е, ще й се намери приложение. Важно е да е здрава и да не се огъва лесно, както и да е повече от 5 метра, ако е от първия вид (иначе може и да не стигне за измерването и на една дневна).

12.Пътуване.

До каквато и да е дестинация. Вашият архитект навсякъде ще намери нещо, което привлича интереса му. Последвайте го и го слушайте, където и да ви заведе. Дали ще е до някой небостъргач или привидна съборетина – със сигурност има какво да ви каже.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu