Skip to main content
search

В предишните ни две статии по темата се спряхме поотделно на предимствата и недостатъците на системите за интелигентен дом. В настоящия материал ще обобщим основните тенденции, които определят бъдещото развитие на smart home като свързващото звено между архитектурата и информационните технологии.

Прочетете още: Интелигентният дом – все повече срещу все по-малко

Прочетете още: Имат ли интелигентните домове недостатъци?

Какво е бъдещето на интелигентния дом?

Глобалните тенденции, наричани още мегатенденции или мегатрендове (от англ. megatrend) са глобални насоки в развитието на технологиите, които оказват влияние на икономиката, околната среда, архитектурата и др. в световен мащаб. Бъдещето на системите за интелигентен дом ще бъде доминирано от динамичните процеси и развитие в сферата на информационните технологии. Ще се опитаме да ги обобщим в няколко основни насоки.

Достъпност

През последните няколко години компонентите и системите за интелигентен дом станаха значително по-изгодни като цена и същевременно предлагащи по-високо качество и ефективност. Пандемията от Covid-19 стремително повиши интереса към домашния комфорт. Факт, който от своя страна стимулира производителите в този сегмент да подобрят и разнообразят асортимента си, предлагайки все повече функционалности и удобства на още по-конкуренти цени. Това развитие вероятно ще продължи и в бъдеще, което ще направи свързания с интернет дом по-привлекателен, но и по-достъпен за все повече потребители.

Интернет на нещата (IoT) и Изкуствен интелект (AI)

Smart home технологията е естествената последица от масово налагащата се в последните години технология Интернет на нещата (от англ.: Internet of Things, съкр. IoT). IoT се отнася до всяко устройство или уред, който генерира, събира цифрови данни и има техническата възможност да ги споделя в Интернет в реално време. От кафемашината, прахосмукачката, пералнята машина, умния часовник… та чак до автомобила, всички те, свързани в мрежата, са част от Интернет на нещата.  Чрез комбиниране на свързаните устройства с автоматизирани системи става възможно събирането на информация за потребителя и неговите навици и предпочитания, което допринася за процеса на самообучение на отделните системи. Този процес лежи в основата на другия мегатренд – Изкуственият интелект (от англ. Artificial Intelligence, съкр. AI) или т. нар. самообучаващи се алгоритми.

Свързаният в мрежата интелигентен дом ще увеличи комфорта и ще спести време, но в началото на неговата употреба има доста досадна работа по настройката: потребителите трябва да се ориентират в системата, процесите да се съхранят и устройствата да се обучат чрез зададените им команди. В бъдеще AI ще върши тази задача вместо обитателите. Например цялостната система автоматично научава кога обитателите обикновено напускат жилището, така че вече не е необходимо ръчно да се настройват времеви профили за управление на отоплението и алармената система.

Съвместимост

Едно от главните предизвикателства, с които smart home системите успяха съвсем наскоро да се справят, е съвместимостта на отделните компоненти, свързани в система, които поради множеството различни налични протоколи, стандарти и операционни системи, се оказваха несъвместими помежду си.

За щастие на всички производители и потребители, този проблем беше оставен в 2021 г., в края на която на пазара се появиха първите интелигентни устройства, сертифицирани по Matter. Това е нов, индустриален smart home стандарт, благодарение на който устройствата и системите на различните доставчици на услуги за интелигентен дом могат да се свързват в мрежа помежду си, независимо от техните производител и програмен код.

Matter е подкрепен от голям брой производители, сред които и гигантите в индустрията (Apple, Google и Amazon, Signify, IKEA, Samsung, Legrand, Schneider Electric, Somfy и много други). В момента в него участват повече от 180 членове. По този начин Алиансът за стандарти на свързване (Connectivity Standards Alliance) създава общ стандарт с отворен код, за да гарантира съвместимостта на различните производители и системи. Целите на Matter са обединяване на съществуващите системи, достъпност за всички производители без нужда от лиценз чрез отворен код, съгласуемост с наличните гласови асистенти (Siri, Alexa и Google Assistant), поддръжка на  Wi-Fi, Bluetooth Low Energy и др.
Дори и да продължат да съществуват различни решения, Matter може да създаде връзка между тях и в крайна сметка да опрости значително smart home сектора, което по всяка вероятност ще доведе и до по-голямо приемане и разпространение сред потребителите.

Интелигентни интерфейси

Понастоящем системите за домашна автоматизация се управляват предимно чрез смартфон или таблет, гласови команди или вградени в стената ключове. И трите варианта имат недостатъци: смартфонът/таблетът невинаги е под ръка, а гласовите команди могат да раздразнят другите обитатели, напр. да събудят спящо дете, а ключът може да задейства само ограничен брой предварително програмирани действия. В бъдеще тези възможности ще бъдат разширени с допълнителни опции за контрол. Например желаната яркост на осветлението може просто да се зададе с жест на ръката, разпознат от съответните сензори.
Производителите усилено работят в сътрудничество с IT-специалистите в посока на разработване на лесни и удобни за потребителите интерфейси, които да се управляват по подразбиране.

Интегриран дизайн

Интелигентният дом става все по-невидим – желанието за мрежово свързан дом невинаги лесно се съчетава с високите изискванията за естетика на потребителите. Повече или по-малко тромави сензори на прозореца, екрани за управление или междинни щепсели в контактите все още често характеризират интелигентния дом днес. Добрата новина е, че размерът на сензорите става все по-малък, а възможностите за свързване в мрежа са интегрирани директно в устройствата, строителните елементи или мебелите. Съответната информация, като например времето или картина на живо от камера за наблюдение, в бъдеще ще може да се прожектира на стената по заявка или да се показва в “умното” огледало.

Какво предсказват футуролозите

Изследователите на бъдещето предвиждат много и вълнуващи иновации на пазара на smart home технологиите през следващите години. В крайна сметка обаче потребителите са тези, които ще решат кога навлизането на интелигентните домове ще бъде цялостно. Най-късно, когато алфа-поколението (състоящо се предимно от родени в периода 2010 – 2025), използващо смартфон практически от раждането си, се премести в собствените си четири стени.
Развитието на интелигентни домове е на път да революционизира радикално начина на живот на човечеството през 21. век и да стане поредната научна фантастика, превърнала се в реалност.

Снимките са илюстративни. Източник: pixabay.com 

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu