Skip to main content
search

Днес, на трети февруари, започна дебютното издание на фестивала „Дни на архитектурното наследство“. Той се откри в 10 часа в CUSH.BAR на по чаша чай с архитекти. Събитието беше замислено, така че да се заформят естествени и непринудени разговори между архитектите и хората. Задаваха се въпроси на различни актуални теми от сферата. Атмосферата беше уютна и предразполагаше за завързването на много контакти и вълнуващи разговори между присъстващите.

По програма следваха лекциите в залата на „Дом на киното“. Първият лектор беше арх. Валентина Едрева. Темата, която засегна, се отнасяше към автентичността като най-характерна черта на оригинала. Нейна задача беше да представи на присъстващите основните принципи в опазването на аритектурното наследство в национален план, като бяха засегнати и някои общоприети международни практики. Опазването на архитектурното ни наследство е неразделна част от цялостната политика на държавата и трябва да бъде планирано в градоустройствен аспект. Арх. Едрева отбеляза, че опазването на конкретни обекти започва от местното население, неговите ценности и отношение към историята.

Важна роля играе и непрекъснатото изследване на културното наследство и новите възможности за вграждането му в съвремието.

Най-честа практика е използването на тези обекти като културни и социални центрове, които съхраняват духа на историята и обществото. Едни от важните акценти бяха доброто изследване на обектите, избягването на хипотетични реконструкции и възможността на всяка съвременна намеса в подобни обекти да бъде обратима. В края на лекцията по тези точки бяха обсъдени и няколко добри, както и няколко и не чак толкова успешни примера от българската практика.

Програмата продължи с кратка лекция на инж. Даниел Трънков – продуктов мениджър на Röfix – главният спонсор на събитието. Той разказа за дейността на фирмата, свързана с осигуряване на материали при реставрации и реконструкции на исторически обекти. Бяха представени примери от тяхната практика в България и чужбина. Сред другите спонсори на събитието са Baumit и Bramac, а ние от stroiinfo имахме удоволствието да проследим целия ден като медиен партньор. CopyCom бяха отговорни за осигуряването на всички печатни материали за събитието, в това число и таблата за “V-ти национален конкурс за дипломни работи на тема „Опазване на архитектурното наследствто“, чието награждаване ще се проведе утре като завършек на фестивала.

Лектор на следващата лекция беше арх. Габриела Семова.

Тя засегна темата за Зона Г-14 и как се заличава културната ценност в тази част на София.

Арх. Семова представи подробно изследване, което съдържаше в себе си цялата история на мястото: от формирането му до близкото бъдеще, различните градоустройствени решения през годините, развитието на сградите в района, тяхната естетическа и историческа стойност, както и план за най-коректната бъдеща намеса в района. За съжаление, този план не е под вниманието на държавата в момента и развитието в квартала върви в съвсем различна посока. Арх. Семова отбеляза важното значение на социално-демографските ценности за опазването на подобни обекти. Те трябва да бъдат собственост на хора, исторически обвързани със средата и с отношение към сградите, за да могат те да бъдат максимално съхранени.

Фестивалът продължи с архитектурно-историческа разходка в Зона Г-14 – квАРТала, проведена от арх. Христина Каменова и Ангел Златков. Тя започна от Банята, където те разказаха накратко историята на сградата и важното ѝ влияние върху възприемането на София като съвременен европейски град в ранните години след обявяването ѝ за столица на България.

Банята притежава уникален архитектурен стил – сецесион, примесен с традиционни български мотиви.

След това се обсъдиха промените в градоустройството на столицата след Първата световна война, както и съдбата на интересни сгради от района след бомбардировките. Обърна се внимание на промяната на силуета на квартала през годините от двуетажни към триетажни и по-високи сгради, повлияна от нарастването на населението. Разходката премина по бул.”Дондуков” и ул.”Будапеща”, където са едни от най-старите сгради в столицата. Обсъдена беше любопитната история на църквата Св.”Параскева”, която се е явявала като обединител на обществото в района.

След това се продължи по бул.”Мария Луиза”, където се разгледа сградата на кино “Модерен театър”, което е било третото кино в Европа, и се премина към Триъгълната кула на София, която отскоро се експонира след успешна реставрация. Обиколката приключи отново на площада пред Банята, като се отбеляза, че този площад се популяризира с името “Площадът на толерантността”, поради факта, че там се ситуират джамия, православен храм, католическа църква и синагога. В момента програмата продължава с филмовия блок „Импресии от Северозапазена България“, който се връщаме да догледаме. Следва откриващо парти в CUSH.BAR. За нас беше удоволствие да проследим цялата програма от днешния ден! Утре отново сме тук, а какво следва можете да видите тук. Очакваме Ви!

Снимки: Елица Миланова

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu