Skip to main content
search

На 12-ти април се състоя едно от последните събития в сезон 5.2 на Академия Лидерите, представено от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД. Темата за вечерта беше „Диверсификация и предприемачество“, с лектори Яна Бодурова – ръководител направление „Търговски пазари“ и арх. Иво Мечанов, заемащ длъжност в управлението на инвестиционните проекти. Компанията беше организатор и на едно от посещенията, които показаха на младите специалисти от Академия Лидерите от първо лице основните процеси в мащабното инфраструктурно строителството.

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ – водеща компания на строителния пазар в България

Вече повече от 50 години ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ създават нови места, в които хората да живеят, работят, пазаруват, спортуват и почиват, пътища, по които да се движат и съоръжения, които да подобряват живота им.

От основаването си до днес компанията е реализирала проекти с обща застроена площ от над 26 млн. кв. м. Зад този внушителен обем стои непрестанният им стремеж за усъвършенстване, оптимизация на процесите и предоставяне на най-качествената услуга на техните клиенти.

С реализацията на редица знакови проекти, името ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ се е наложило като синоним на коректност и качество. Те са надежден партньор, който може да предложи пълен цикъл от услуги, свързани с реализацията на един проект – преди, по време и след строителните работи.

Управление на рисковете и видове договори

Яна Бодурова и арх. Иво Мечанов запознаха участниците на Академия Лидерите с широкообхватната дейност на компанията, като им представиха и редица техни интересни проекти.

Основните теми, които се обсъждаха с младите специалисти, бяха рисковете при управление на проектите и видовете договори, свързани с тях. „Когато договорът не е изчистен, рисковете в проекта са заложени още в самото му начало“ – сподели Яна Бодурова. Представителите на ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ затвърдиха тезата си и с лични примери от строителната практика.

Друг акцент, който се разгледа от лекторите, бяха договорите на FIDIC международната федерация на инженерите–консултанти. Арх. Иво Мечанов посъветва младите специалисти да проучат условията и клаузите, които са регламентирани в договорните взаимоотношения според Фидиковите договори. Според него те са важна част от развитието на бъдещите инженери и архитекти, участващи в управлението на инвестиционни проекти от световен мащаб.

„Трябва да си готов за смели решения и да знаеш докъде можеш да стигнеш.“

След кратка почивка младите специалисти и лекторите от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД проведоха задълбочени разговори относно по-рано коментираните теми. Яна и Иво останаха с добри впечатления от интереса и въпросите, които бяха отправени към тях.

Посещение на обект – „Автомагистрала Струма“

Няколко седмици преди срещата, младите специалисти посетиха участък от АМ Струма, в близост до гр. Благоевград при бъдещия тунел „Железница“. Той е част от знаковите за държавата съоръжения, които ГБС Инфраструктурно строителство изграждат.

На обекта те бяха посрещнати от инж. Борислав Стрински, ръководител проект, който ги запозна с основните моменти при изграждането на съоръжението. То представлява виадукт, премостващ 5 препятствия, като най-големият отвор е от порядъка на 60м.

Участниците от сезон 5.2 на Академия Лидерите се запознаха с метода на изграждане на мостовото съоръжение, наречен потактово избутване. Те имаха възможността отблизо да разгледат технологията при изпълнението, предварителното напрягане, процеса на „избутване“, както и много други съпътстващи строителството дейности.

След почти двучасово посещение на впечатляващия обект, участниците в сезон 5.2 на Академия Лидерите свалиха каските и се захванаха отново с проучвателната си дейност, свързана с общия казус за сезона, а именно – Жилищно строителство в Източна Европа.

Снимки: Радослав Свирецов

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu