Skip to main content
search

На 14-и и 15-ти юни отличени участници и гости от Ден на Академия Лидерите имаха шанса да посетят производството на Cobiax в Косово и да се запознаят отблизо с работата на компанията. Тя се специализира в областта на изработване на иновативни технологии за оптимизиране конструкцията на сградите и намаляването на влаганите в тях ресурси.

Cobiax Bulgaria организираха състезание в рамките на първия по рода си workshop на Академия Лидерите на 30 март тази година, като на него присъстваха участници от всички сезони на формата. Там Cobiax представиха пред всички нова иновативна технология и възложиха на участниците задача за сглобяване на системата. Най-добрите в надпреварата потеглиха на двудневно приключение в Косово, съпроводено от неочаквани случки, красиви гледки и нови познания за работата на компанията, която произвежда уникални по рода си изделия.

Пътуването стартирана 14-ти юни сутринта в София, където участниците се срещнаха с Карстен Пфефър (управителен директор, Heinze Cobiax Deutschland GmbH) и инж. Венко Петков (директор на Cobiax Bulgaria), които направиха кратко представяне и поздравиха участниците за мотивацията да инвестират в личностното си развитие посредством подобни инициативи като Академия Лидерите.

След това представителите на Хобеликс и участниците се отправиха към Косово заедно с Иван Петков (инженер към Cobiax Bulgaria) и Добромир Георгиев (мениджър продажби Cobiax Bulgaria). Така започна дългото пътуване към целта. Въпреки всички премеждия, с които се срещнаха по пътя, приключението си заслужаваше.

С пристигането си в завода групата на бе посрещната от екипа на Кобиакс в Косово, начело с Ментор Бинакай, и започна обстойна обиколка на производствената структура. На тази локация Cobiax представиха своя продукт – така наречените СВХ пълнежни тела, които са създадени по техен патент. Наименованието им е взето от трибуквеното съкращение на Cobiax. Те представляват пластмасови изделия, които се вграждат в стоманобетонните плочи при строителния процес с цел цялостното олекотяване на конструкцията.

Заводът е собственост на групата Heinze, от която е част и самата Cobiax. 90% от производството в Косово е насочено към CBX телата, а останалите 10% са за производство на друг тип пластмасови изделия за компанията. Посетеният от участниците завод е единствената локация, на която се случва производството на патентованите елементи.

Суровината, използвана в продукцията, е от рециклирана пластмаса, която бива внасяна от Германия. Причината за това е, че само там могат да бъдат издавани сертификати за категоризация на качеството на използвания материал, за да отговаря той на изискваните от тях параметри. За по-голяма сигурност самата суровина бива тествана отново в лаборатории на компанията на територията на страната, преди да бъде изпратена към Косово.

Процесът за получаване на пластмасовите тела е изцяло механизиран и се случва в няколко стъпки, които бяха обяснени и демонстрирани на посетителите. Като за начало шлюзовете за съхранение на суровината се пълнят с кулокран, а нужното количество материал бива отмерено, благодарение на разработен от компанията софтуер. След това суровината бива нагрята и шприцована в матрици с желаната форма. Като последна стъпка пълнежното тяло трябва да бъде отделено от формата си, като за тази цел се използват прецизни роботизирани ръце, за да се избегне деформация на нагретия продукт.

Към момента в завода активно се произвеждат и пълнежни тела от най-новата серия на компанията, създадени по новата технология. Те са предназначени за обект на територията на Бургас, който ще бъде първият, изпълнен с тях. Серията излиза на пазара през януари тази година и е по-ефективна от предходната поради формата на телата, която успява да оптимизира значително процеса по полагането им на строителната площадка.

След обстойната разходка в завода и подробното запознаване с автоматизираните процеси, участниците бяха поканени на вечеря с екипа на Cobiax, която протече като опознавателна среща между всички присъстващи. През съботния ден групата се отправи към Скопие за разходка в северномакедонската столица и приятна обедна почивка, на която се направи равносметка на ползотворното време, прекарано в Косово.

 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu