През 2016г. компанията Regent Seven Seas Cruises, дъщерно дружество на Норвежките круизни линии, обявява пред обществеността най-новия си кораб. Редица експерти са скептични относно твърдението, че именно той е най-луксозният круизен кораб, строен досега. Бързо след това съмненията се разсейват, а корабът се радва на невиждан до този момент успех.

Корабът Seven Seas Explorer, собственост на круизната компания Regent Seven Seas Cruises в открито море.

След първите си плавания в открито море, интересът към предлаганите от компанията круизи, изпълнени от него, нараства неимоверно. Оприличаван като град в морето, корабът е сред най-големите лайнери, предназначени за презокеански превоз на пътници, като същевременно с това предлага всички възможни удобства, подобаващи на най-модерните хотелски комплекси в света.

Цялостният облик на кораба се отличава със съвременен дизайн.

Корабът Seven Seas Explorer първоначално впечатлява с внушителните си размери. Дългият 224 м лайнер притежава общ капацитет от 1360 места, разпределени в 702 каюти.

Интериорно решение, предназначено за една от пътническите каюти на кораба

Близо половината от тях са предвидени като стаи за обслужващия кораба персонал. Всяка една от пасажерските каюти представлява напълно самостоятелен супер луксозен апартамент. В него пътуващите могат да се насладят на всичко необходимо за живот, което откриваме и у дома си, както и на редица други удобства и улеснения, за да бъде престоят им максимално комфортен. В интериорните решения на каютите преобладават естествените цветове и материали, а акцентите в дизайна са постигнати чрез добавяне на акценти в златни тоналности и употреба на контактуващи със светлината материали като стъкло, кристал и огледало.

Общо пространство – фоайе, намиращо се на борда на кораба

Модерни технологии, интегрирани в класически облик.

Що се отнася до функциите, събрани зад палубата му, Seven Seas Explorer често е наричан “малък град в морето”. Корабът предлага редица развлечения и услуги. На площта му са развити няколко ресторанта, предлагащи ястия от цял свят, бални зали, конферентни зали, кафене-барове, клубове, магазини. Той притежава един от най-луксозните SPA центрове, собствено казино и басейни.

Една от най-харесваните локации на кораба е панорамния басейн на една от високите палуби

Забележителното в случая е усещането за класически архитектурен облик, зад паравана на което са скрити най-модерните технологии за климатизация, водоснабдяване и автоматизация. Именно това съчетание прави изживяването, което пътниците получават, несравнимо – те са заобиколени от най-големите иновации в областта на сградните автоматизации и строителството на жилищни и обществени пространства, като паралелно с това се пренасят в коренно различен свят, далеч от забързания живот на мегаполисите.

Заведение за хранене в кораба

Конструкция и изпълнение

Корабът е проектиран на 15 различни нива (етажи), като посетителите имат достъп до само 10 от тях. Техническите и обслужващите помещения заемат огромна площ, тъй като инсталациите, необходими за поддържането на функционалностите на лайнера, са изключително комплексни. Той се задвижва от дизелово-електрическа система от генератори, и четири двигателя, произвеждаща обща мощност от 32 мегавата или 43 000 к.с.

Процесът по проектирането на кораба отнема над 2 години, като в работата са въвлечени десетки специалисти – архитекти, инженери, механици, дизайнери. Изпълнението на обекта отнема също толкова време, като се случва на два етапа в базата на корабостроителя в Генуа, Италия. Първият етап е наречен “сух”. По време на него се изработва основното корабно тяло в заводски условия, като отделните елементи и техния монтаж се изпълняват изцяло извън вода.

Следващия етап, наречен “мокър”, започва непосредствено след завършване на основното корабно корито в корабостроителницата. Тогава кухото “тяло” на съоръжението се вкарва в специално обособени щендери в морето. След провеждане на съответните тестове се преминава към монтажа на задвижващите и обслужващите кораба инсталации. Както при строителството на сгради, така и тук последен се изпълнява интериорният дизайн.

Един от ресторантите на борда на кораба Seven Seas Explorer

Основният вложен материал в изпълнението на конструкцията е висококачествена предварително напрегната и закалена стомана, която е подсилена с различни материали, за да се неутрализира вредното влияние на солената вода.

Всяка каюта притежава собствен излаз на палуба, оформен като персонална тераса, предоставяща гледка към океана и личен кът за сядане

Корабът поема на своя първи круиз през лятото на 2016г., като отправната му точка за отплаване е пристанището в Монте Карло. Дотам той е транспортиран с помощта на други кораби – влекачи от пристанището в Генуа, Италия. На церемонията по отплаване присъства кралското семейство на Монте Карло, както и десетки телевизионни екипи от цяла Европа. Първото пътешествие на кораба продължава 14 пълни календарни дни и е с крайна точка Венеция. През първия си сезон корабът обикаля 3 океана и се радва на невиждан досега успех.

Круизните кораби са изключително интересни със своята социална функция. Създадени първоначално с цел пътнически превоз, днес те служат главно за туристически цели, като обиколките с тях са изключително желани, но и доста скъпи. Все повече туристи предпочитат именно този тип почивка поради това, че им се предлага едно ново и супер луксозно преживяване, далеч от всички негативи на големия град. Днес експертите твърдят, че в този туристически дял има голямо бъдеще.

Дали ще станем свидетели на още по-голям и луксозен круизен кораб в следващите няколко години? Предстои да разберем…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Значението на етнографските комплекси
Как сгради и селища съхраняват българските история, бит и култура?

По време на активния туристически сезон хиляди българи избират да включат в плана на своят…