Skip to main content
search

Инж. д-р Вацлав Шевъл от катедра “Метални строителни материали“, Технопарк Кралупи, Чехия, откри втория ден на международната конференция “Превенция от корозия” на 29-ти юни в хотел „Империал“, Пловдив. Той бе и модератор на първата сесия за деня. Тя започна с темата „Онлайн мониторинг на корозията в лаборатория и при реални условия с нов електрохимичен измервателен уред“, която бе представена от проф. д-р Гюнтер Шмит, президент на Международния съвет по корозията (ICC) и член на Борда на Световната организация по корозия (WCO), Германия. Той даде на участниците поглед от първо лице на онлайн мониторинга на корозията. Това представлява наблюдаване на състоянието – температура, налягане, течение, концентрация, Ph, проводимост, – за всички тези елементи има измервателни устройства и всички те дават резултат в нивото на корозивност.

Системата CoulCount „слуша“ корозията. Тя изследва диалога между електродите.

С тази технология се дава възможност да бъде разбрано взаимодействието между електродите. Тя взима шума, изследва зарядите и измерва корозивността. На практика няма ограничение във вида материал на устройствата за мониторинг. Това е въпрос на корозионния проблем. Шмит представи някои примери за изследвания като метали в бани с различни флуиди, предизвикващи корозия, както и техния процес. Той говори и за корозивността на почви и заключи, че методът е системата CoulCount е версатилна, защото може да се състои от идентични и неидентични електроди.

Втората тема „Канада в Долна Саксония или за функцията на пингвините като корозионни инхибитори?“ бе представена от д-р Вилхелм Ернинг от Федералния институт за изследване и тестване на материали (BAM), Германия.

Има ли пингвини в Канада и каква е връзката им с хановерския зоопарк?

Заглавието на темата е оксиморон, тъй като пингвини в Канада няма. Става въпрос за зоопарка в Хановер, където специални животни биват държани в специфична среда. Пингвините там са затворени в част от парка, наподобяваща канадската природа, наречена Yukon Bay. (кръстена на голямата северноамериканска река). Изкуствената морска вода в зоопарковия оазис предизвиква корозия на декоративния кораб, в който биват държани пингвините за да са предпазени от белите мечки. Д-р Ернинг показа как малките пробиви в защитното покритие се превръщат в сериозни ями, както и подробни изследвания на случая.

Събитието продължи с „Лабораторни тестове и мониторинг на ново покритие на най-големият в света индустриален тунел“, а темата презентира Михаел Бодендорфър от OFI Technologie & Innovation GmbH, Австрия. Той представи накратко компанията, както и самия индустриален тунел – Climatic wind tunnel – Vienna, в който се правят изследвания за това как атмосферните условия влияят върху влакове и други транспортни системи. Бодендорфър показа дългия процес на проучвания, намирането на подходящо покритие, както и мониторинга от трета страна. След това д-р Вацлав Шевъл представи Университета по химия и технология, където той практикува, както и темата „Покрития от метална сплав върху стомана“. Едни от фокусите на тамошните изследователи са метални покрития, пукнатини вследствие на усилия, метални предмети на културното наследство. Шевъл говори и по-подробно за поцинковането и тестовете, които институтът провежда.

Михаел Бодендорфър представи видео на индустриалния тунел. | Video courtesy of Vienna Climatic Wind Tunnel.

Модератор на втората сесия бе Николас Кокинос, от Елемко, Гърция. В нея бяха представени темите „Система за студено поцинковане“ от инж. Кристчън Вербруге, ZingaMetall, Белгия – техните предимства за лесно прилагане на място и в работилница, при различни киматични условия и температури. Той акцентира на тяхната функционална и финансова целесъобразност. Бисер Янакиев от Пейнт Сървиз ЕООД, говори за машини и методи за нанасяне на антикорозионна защита. Комплексните решения за смекчаване на последствията за тръбопроводи, подложени на въздействието на високоволтови електропроводи бяха представени от модератора – Николас Кокинос.

Третата сесия бе модерирана от д-р инж. Румян Петков, от университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Той говори по първата тема – „Стабилизационна обработка на агресивната питейна вода в Софийската водоснабдителна система”. Ернесто Нориега Стефанов от Paradise Electric Consult, България представи развитието на катодната защита в България, нейните основни проблеми и мерките, които трябва да се предприемат. Последната тема на конференцията бе „Подходи за корозионна защита на алуминий и неговите сплави“ с лектор д-р инж. Стефан Кожухаров от Химикотехнологичен и металургичен университет София, България. Присъстващите взимаха активно участие в дискусиите след всяка лекция.

Събитието бе официално закрито с топли думи от Ернесто Нориега Стефанов, главен изпълнителен директор на ДЗЗД “Корожън Превеншън Балкънс”. Екипът на Стройинфо благодари на организаторите за поканата и пожелава успешно издание и през 2019 г.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu