Skip to main content
search

Инвеститор: „Фрапорт Туин стар Еърпорт Мениджмънт“ АД
Архитектура:  Pascall & Watson architects и СевантЕлбул
Фирма – изпълнител: българско-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ
Управление и контрол:  германската компания Schuessler-Plan
Постигане на акустични параметри: посредством плоскости Кнауф Cleaneo Akustik
Местоположение: на 8 км от Варна
Функционален тип: Обществена сграда; Летище
Площ: около 20 000 m²; около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците, сравнено със закрития Терминал 1
Откриване:  15.08.2013г.
Инвестиция: над 75 млн. лв

Строеж на Терминал 2. Снимка: kab-so.com

Терминал 2 на Летище Варна е разположен на северното черноморско крайбрежие, само на 8км от гр.Варна. Морската столица е важен бизнес и университетски център, пристанище и седалище на българския военноморски флот.

Летище Варна обслужва Североизточна България и предоставя удобни връзки с големи летища като София, Виена, Истанбул, Москва, Белград и Тел Авив.

Идеята на инвеститора за мащабния проект е да създаде функционална сграда с приятен облик, която да спомага за доброто настроение на пътниците по време на целия им престой на летището. Новият пътнически терминал разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони, както и комфортни открити пространства. На час могат да бъдат обслужвани по 1037 пътници. При необходимост капацитетът може да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Снимка: fraport-bulgaria.com

Предизвикателствата пред акустичната среда, осигурена от Кнауф България

Размерът на сграда от функционален тип “летище” предполага множество усложнения върху контрола на средата. Един фундаментален пример сред тях е осигуряването на контрол над звука на място, което е събирателен пункт на многобройни посетители.

Нелека задача е да се създаде акустична среда, която да отговаря на динамиката на пространството.

Тълпите, опашките, чакането, шумните изпращания и посрещания на любими хора са достатъчно натоварващи; когато добавим към тях смесица от ехо и реверберация, звуковият комфорт се понижава драстично.

Снимка: skyscrapercity.com

Благодарение на плоскостите на Кнауф Cleaneo Akustic са постигнати акустични параметри, които да осигурят преодоляване на шумовия дискомфорт по време на престоя на пътниците на терминала. Звуковата информационна система е ефективна и разбираема, което повишава и комфорта на пътниците.

А как можем да оформим пространството със звук можете да прочетете тук…

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu