Skip to main content
search
  •  През какво премина професионалният Ви път и как достигнахте до позицията „търговски директор“?

Професионалният ми път започна от университета. Завърших Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. През 2013 г. се дипломирах и, разбира се, започнах работа в строителния сектор. В годините, докато стигна до „Баумит“, съм работил като технически ръководител. Впоследствие разбрах, че това не е много интересно за мен и така реших да се насоча към търговията, като, разбира се, винаги съм се целел да работя в сектора. Още от дете мечтата ми беше да се занимавам със строителство. Мисля, че разликата между това да си строителен инженер и да си мениджър продажби пак в бранша, е че ти дава доста голяма възможност да израснеш като личност, освен като специалист.

Впоследствие случайно попаднах на една обява за „Баумит“. Разбира се, за компанията знаех още от студент. Започнах в „Баумит“ през 2016 г. като мениджър проекти. През 2015 г. в България се създаде една много голяма кампания за реновиране на старите жилищни сгради – националната програма за енергийна ефективност.

Успешно реализирайки този проект, ми се отдаде възможност да кандидатствам за позицията „търговски директор“.

Разбира се, въпреки че съм от компанията, имаше външен подбор, трябваше да мина през външна оценка. Впоследствие разбрах, че e имало 160 кандидата за тази позиция. На финала бяхме класирани аз и един колега, който беше с 20 години опит. В крайна сметка, късмет или стечение на обстоятелствата, станах търговски директор на първи ноември.

  • Какво е усещането да бъдете част от мениджмънта на компания от ранга на „Баумит“?

Позицията сама след себе си носи много отговорности. От личен опит мога да кажа, че времето от 8 до 17 часа не ми стига. Не, че съм неорганизиран, просто работата е много и трябва да си готов да жертваш от личното си време. Хората, работейки в Баумит, впоследствие започват да усещат един „Баумит дух“. Щастлив съм, че съм в мениджмънта на компанията, разполагам с много добър екип. Един мениджър е добър, когато има добър екип.

С общи усилия ще израснем всички заедно.

  • Какво е личното Ви наблюдение – има ли млади професионалисти, подготвени за лидерски позиции?

Голямата част от тях избраха пътя да останат в България поради една проста причина – много компании като „Баумит“ решиха да инвестират в България и така бизнес средата в последните пет години доста се подобри. Мисля, че освен образованието в университета тези компании спомогнаха много млади хора като мен да добият наистина практически опит, европейски опит, който да се приложи и в България. В крайна сметка мисля, че има много млади хора, които са готови и наистина поемат и рискуват, за да поемат такива мениджърски позиции.

  • Какво е най-важното в продажбите според Вас?

Ако този въпрос ми го бяха задали преди пет години, преди да започна в Баумит, може би щях да кажа цена, качество, – това всеки си го представя. Обаче през последните пет години фирмата налага тенденции в бранша, които се оказват изключително важни.

Основно и важно нещо за продажбите, това е следпродажбеният сервиз.

В крайна сметка, както казват, в България има много компании, в последните години има голяма конкуренция на пазара. В крайна сметка се оказва, че голямо влияние оказва следпродажбения сервиз, който ти ще окажеш на клиента. За нас една успешна сделка е не когато сме сключили сделката и сме си стиснали ръцете, а когато е завършен един обект или проект и ние сме си свършили работата до изкарването на последния камион.

  • Какви нови практики искате да внедрите оттук нататък в „Баумит“?

Основното нещо, което от една година и половина се разработва, е нова платформа за работа във фирмата и идеята е всички отдели да работят в тази платформа. Разбира се, тя не става за една година. Трябва да се напасне на нашия работен процес, така че всички да работим в една среда, която да бъде по-лесна за всички отдели. Търговският отдел продава, но за да може той да продава, има финансов отдел, IT отдел, маркетинг отдел, които са съпътстващи и важни звена в общата фирма. Това е основното нещо, което ще се внедри, както, разбира се, и повишаване на продажбите.

Пред мен има и друго голямо предизвикателство. В момента строим втори завод, през септември би трябвало да е готов и това, разбира се, носи след себе си по-високи цели. Новият завод ще бъде в Ямбол.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu