Skip to main content
search

Проектът Healing island привлече веднага вниманието ми. Екипът зад проекта разкриваше амбициозната си идея да повлияе на едно от най-разпространените заболявания, да даде на хората възможност за психическо и физическо разтоварване, както и желаното от всички бягство от ежедневния стрес.

Как? Чрез архитектурни похвати и дизайн хрумки. 

Разговарям с арх. Галина Милкова и арх. Моника Маринова от екипа на Think Forward – мултидисциплинарно студио, което се фокусира върху решаването на социални, етични и екологични проблеми, чрез средствата на архитектурата, дизайна, изкуствата и новите технологии. И ви каня заедно с нас да се замислите: Не е ли възможно да повлияем на сериозни социални и здравословни проблеми с по-разумно и човешко отношение към средата, с по-добро планиране и обмислено организиране на съществуващите дадености?

● Разкажете ни повече за проекта Healing Island. Как се появи той?

Галина: Проектът Healing Island представлява концепция за социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“ Бургас. Мястото се характеризираше с нефункциониращи постройки пред събаряне и дървета, които се нужаеха от „спасителна акция“. Първоначалната цел на проекта беше благоустрояване на зоната и превръщането и в парк за отдих, но впоследствие се появи нуждата от надграждане и дефиниране на нови цели. Концепцията за развитие на проекта е възложена от Община Бургас и е разработена във връзка с проект GoGreenRoutes.


В самия периметър на проекта попадат ДКЦ, белодробна болница и онкологичен център. За пациентите са предвидени единствено пейки в периферията на имотите, а останалата част на квартала е заета от общински паркинги. Това ни предизвика да отправим предложение за създаване на медитативен парк-остров в пространството между всички лечебни заведения. Идеята бе той да бъде предназначен както за граждани с цел превенция на болести, така и за пациентите – най-вече за онкологично болните и пациентите в ремисия.

● Какво всъщност означава медитативен парк-остров? Какво се реализира подобна концепция?

Моника: Медитативният парк-остров е пространство, откъснато от заобикалящата динамика на градската среда, където посетителите могат да се потопят в атмосфера на зеленина и спокойствие.

Чрез общуване с природата и поддържане на добро здраве се намалява ежедневният стрес и се изграждат здравословни навици.

Различните елементи, разположени на територията на парка, събуждат сетивата чрез звукова терапия; тонизират чрез възможности за движение, спорт и физиотерапия; и успокояват чрез ароматерапия и силата на водата. Проектът обръща специално внимание на пластичните изкуства и естествените материали, съчетавайки ги при изграждането на тактилна паркова мебел с художествена стойност.

● Как е възможно чрез намеса в градската среда да се подпомага лечението на онкологичните заболявания?

Галина: Healing Island е проектиран като здравословно градско пространство, в което всеки един елемент на средата е с лечебно предназначение. Главният акцент на проекта – ажурна панорамна платформа, допълва пейзажната алейна мрежа и спомага за удължаване на пешеходните маршрути. Именно възможността за повече движение е ключов фактор за превенция на една от най-масовите болести в света – наднорменото тегло, което води до отключване на редица хронични заболявания. Максималната близост на платформата до короните на дърветата позволява пълноценно възползване от лечебната сила на природата:

Разходките в озеленени местности допринасят към промени в кръвните клетки, асоциирани със защита против рак, сила на имунната система и ниско кръвно налягане.

Именно естествената горска ароматерапия – растителните химикали, познати като фитонциди – дава на имунната система огромния прилив на енергия и повишава активността на противораковите протеини.

Моника: Проектното предложение разглежда лечението като многостепенен процес, преминаващ през отстраняване на заболяването, възстановяване от рани, умора и изтощение, възвръщане на възможността за извършване на различни движения, укрепване на физиката и психиката след болнично лечение. Разнообразните съоръжения сред природата на парка могат да са част от всички тези стъпки в лечението, позволявайки извършването на дихателни упражнения, физиотерапия, йога, тай-чи, упражнения за координация и баланс, раздвижване и укрепване на мускули и стави.

Освен на физическото благоденствие, проектът обръща внимание и на емоционалното състояние на посетителите. В много чуждестранни болници именно музиката и водната терапия са съществен елемент от лечението на често срещаните у пациенти чувства като тревога, депресия и несигурност. Във връзка с това в парка са разположени водна каскада, композиция от пет тръбни камбани, ударен инструмент от метални тръбни клавиши и трио от барабанни столчета.

В атмосфера на ромолене, музикални звуци и вибрации се създават моменти на търсено откъсване от ежедневието, медитативно лечение и непринудени социални ситуации.

● По какъв начин използвате изкуството за създаването на парка?

Моника: Проектът акцентира върху конкретни елементи от парковата мебелировка, които биха могли да бъдат извор на културен живот и възможност за подновяване на емблематични за Бургас творчески традиции. Предлагаме част от парковата мебел, както и водният елемент в сърцето на парка, да бъдат изпълнени в контекста на организирани мероприятия.

В синтеза на продуктовия дизайн с природни материали разпознаваме възможност за естетично рециклиране на дървесината на изсъхнали или повредени дървесни екземпляри и превръщането им в паркова мебел от тип едноместни столчета, създадени по време на няколкодневен уъркшоп.
Водният елемент би могъл да бъде изпълнен по време на художествен симпозиум, където селектирана група скулптори от различни градове и държави обменят идеи и творят заедно на открито.

Включването на жури и конкурсен подбор биха създали предпоставка за качествен процес, в който създадените скулптури биха могли да се разпространят и на други места в града.

● Каква философия стои зад вашата дейност? Има ли обединяващ фактор зад богатото ви портфолио от проекти за градска среда, арт инсталации, STEAM центрове, интериори на офиси и жилища?

Галина: Може би обединяващият фактор е желанието на всеки един член от екипа да бъде проводник на социална промяна. Непримирими сме към проблемите, с които се сблъскваме ежедневно, и се опитваме да допринесем за тяхното разрешаване чрез уменията си в архитектурата и дизайна. Осъзнаваме тежестта на тази задача, но тя става далеч по-лека, когато е споделена с възложители с кауза.

Моника: Бих добавила, че екипът ни е също толкова разнообразен, колкото са и проектите ни. Всеки от нас намира вдъхновение в различни аспекти, казуси и каузи и комбинацията от усилията ни неминуемо създава индивидуален подход към всеки проект.

Екипът на Think Forward е носител на национални и международни награди, сред които първа награда на „Български архитектурни награди“, златно отличие от международния конкурс A’ Design Award and Competition, първа награда на „Национални награди за строителство и инвестиции“, първа награда на годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022, Big See Interior Design Award 2020, номинация за Награда на ЕС за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“.

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu