Skip to main content
search

© Facebook – Sofia in Details

По-рано през тази година обсъдихме темата за смъртта на публичните пространства като дадохме пример от Северна Америка. В тази статия бяха споменати и подобните проблеми, с които се сблъсква София в централните градски части. Няколко месеца след това вече е приет закон, който да урегулира размера на рекламите, големината на билбордовете и разположението на други детайли, които играят важна роля при формирането облика на градовете ни.

Това е една значима стъпка към нужната промяна на градската среда в българската столица.

В Северна Америка проблемът с рекламите и билбордовете е водещ при формирането на облика на публичните пространства. Въпреки недоволството на специалистите в областта, днес този проблем се е преобразувал във визитна картичка на много от градовете там.

“Таймс Скуеър”. Снимка: Уикипедия

Можем да вземем за пример „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк като най-популярния площад, формиран от малки и големи цветни, светещи и неонови рекламни табла. Много хора по света приемат тази тенденция за отличителния дух на северноамериканските градове. Като вземем предвид, че точно там се е зародило консуматорското общество, рекламите играят роля на негови символи.

Обърнем ли обаче поглед от Америка към Европа нещата стоят по съвсем различен начин. Това, което придава на европейските градове техния незаменим дух, е богатото им минало и уникалния за всеки един от тях исторически облик. Съвременният начин на живот трябва да се съобразява с тези характеристики, за да бъде той съхранен и предаден на следващите поколения.

Търговска улица в Стратфорт на Ейвън, Великобритания. Табелите са еднотипни, дизайнът на витрините е съобразен с архитектурата и не се натрапва. Снимка: Зекие Емин

В много голяма част от тези градове съществуват специални директиви, с които брандовете и компаниите трябва да се съобразяват, за да могат да се разположат на търговските улици или да рекламират продуктите си чрез намеса в целостта на градската среда. Подобна наредба бе приета тази седмица на гласуване на Столичния общински съвет. Тя предвижда увеличението на разстоянието между билбордовете с три пъти и намаляване на брандирането върху витрините на заведенията и магазините. Те ще могат да достигат само 20% от площта им в централната градска част.

Реклами по покривите на сградите в София. Снимки: Facebook – Life in Pixels

Петата фасада пък ще бъде изцяло изчистена от каквито и да е рекламни табла. Това ще създаде хармония в иначе силно нарушения силует на постройките в центъра на София. В момента по-голямата част от сградите около парка на НДК са декорирани с натрапващи се реклами на световни брандове. Намеса ще има и по всички тротоари, които в по-голямата част от времето са заети или с паркирали автомобили, или с изкарани пред магазините фризери и масички, които значително затрудняват свободното придвижване по тях. Тези елементи ще бъдат изцяло премахнати, а собствениците ще могат да ги разполагат в рамките на тяхната собственост.

Разнообразни покрития и чадъри по Витошка. Осветителните тела успяват да създадат определено единство, което може да бъде подкрепено с общ дизайн на останалите елементи. Снимка: Facebook – Sketches of Sofia

Промяна ще има и при заведенията на открито. До 4 месеца направление “Архитектура и градоустройство” ще изготви методически указания как трябва да изглеждат те. Предвижда се премахването на дървените платформи и създаване на няколко основни цвята тенти, които да се използват от всички заведения. Този подход допълнително ще хармонизира облика на средата и ще успокои нейното активно въздействие върху гражданите и посетителите на столицата.

Промяната обаче ще се случва постепенно, поради вече сключените договори за реклама.

Те ще бъдат премахнати и съобразени с новите закони в рамките на няколко години. Макар на пръв поглед този период да изглежда доста дълъг, това е една много важна стъпка в правилната посока. Разбира се, съществуват и други промени, които могат да бъдат приложени, за да се достигне още по-голяма цялост и хармоничност в облика на столицата.

Единен цвят и дизайн на покритията на кафенетата, кашпите и менютата в историческия център на Брюж, Белгия. Снимка: Зекие Емин

В голяма част от историческите градове в Европа по търговските улици съществува еднотипен дизайн на витрините и изписването имената на марките, така че се вписват в средата и не са натрапчиви за наблюдателите. Дизайнерските брандове и ресторантите за бързо хранене са длъжни да се съобразяват с едни и същи правила. Най-често витрините им са стилово съобразени с всички други елементи на малката архитектура – пейки, табели, тенти, кошчета за отпадъци и т.н.

Типизирането на детайлите с внимание към архитектурата и духа на мястото създава целостта на средата.

Независимо от разликите в строителните периоди, цветовете и формите на фасадите, те са в пълна хармония. Въпреки малкия си размер, точно тези елементи успяват да създадат единен образ на мястото и да подчертаят значимите характеристики на градския силует. Архитектурата взима превес над рекламата, а посетителите могат да се насладят на това изкуство, без да бъдат обезпокоявани от странични дразнители.

Единен цвят на покритията, табелите и осветителните тела в Делфт, Нидерландия. Снимка: Зекие Емин

Влизането в сила на новата наредба дава добър старт на подобни промени в градската среда в София. Обществото се надява тенденциите в тази насока да се увеличат и да се радваме на още по-хармонични и правилно функциониращи публични пространства както в София, така и в други български градове.

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu