У нас всяка година се влагат големи количества строителни материали за изграждане на конвенционални топлоизолационни системи, които след време се превръщат в отпадък. Именно това цели да предотврати webertherm circle – първата напълно рециклируема външна топлоизолационна система, разработена от Saint-Gobain Weber.

Снимка: Saint-Gobain Weber

Специален слой с вградена стъклотекстилна армировъчна мрежа позволява разделянето на компонентите в системата.

Така тя може да бъде разглобена на съставните си части според типа им. По този начин те могат да бъдат рециклирани или използвани повторно. Последните две не бяха възможни досега, тъй като остатъкът при премахването на топлоизолационни системи представляваше нееднородна смес от различни строителни материали. Това правеше рециклирането и повторното им използване технологично невъзможно.

Снимка: Saint-Gobain Weber

Нулев отпадък и при спазени топлоизолационни стандарти.

Рециклируемата система покрива необходимите стандарти по отношение на топлоизолацията, издръжливостта и стабилността. Това я прави финансово и екологично обоснована. В държави като Германия, например, на годишна база се изразходват около 5 млн. куб. м изолационни материали и 100 млн. тона пясък и е необходимо колкото се може по-голяма част от тях да бъде рециклирана.

Новата система отговаря на всички характеристики на най-високия клас системи за топлоизолация – отворена дифузия за паропропускливост, топло- и шумоизолация, както и негоримост.

Снимка: Saint-Gobain Weber

Какво се случва в детайл?

Системата е изцяло минерална, със специален разделителен слой, съдържащ стъклотекстилна армировъчна мрежа. Тя позволява лесното разделяне на пластовете при демонтажа. Впоследствие каменната вата може да бъде използвана отново, а минералната мазилка се смила и добавя към различни строителни материали.

Снимка: Saint-Gobain Weber

Цел на иновацията е да даде решение с грижа за сигурността и комфорта на всички, които проектират, строят и живеят в построените сгради. Групата Saint-Gobain разработва, произвежда и разпространява материали и решения, които са ключови за качеството на живот и бъдещето на планетата. В световен мащаб, компанията е лидер в устойчивото строителство с €41.8 млрд. продажби през 2018 г., и присъствие в над 68 държави. Weber е част от групата Saint-Gobain и оперира на българския пазар от 2001 г. “We care” („С грижа с Вас“) е нейният водещ слоган.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Време е за дизайн!
Еднодневен уъркшоп научи млади специалисти на тънкостите на дизайна и творческия процес

Еднодневно предизвикателство, Workshop – Creative & Design, посвети студенти и м…