Skip to main content
search

Знаехте ли, че еднофамилната жилищна сграда или най-просто казано – къщата, е смятана за най-сложната творба в архитектурната практика? Нейната проблематика, разнообразност на възможните решения и фундаментална същност са я превърнали в един от най-значимите продукти на архитектурата. Точно поради тази причина тя се е превърнала и в определящата творба в кариерите на най-значимите архитекти на 20-ти век. В наши дни къщата остава все така сложна и значима.

Съвременната българска архитектура напоследък ражда все повече такива творби.

Те постепенно започнаха да определят стила на новото поколение български архитекти, които отразяват в тях и чрез тях разбиранията си за съвременен дизайн, естетика и архитектура и също така дефинират индивидуалния си стил.

Eclipse House от I/O architects. Снимка: Асен Емилов

Част от тези образци попаднаха в публикации на световни архитектурни медии като Dezeen и Archdaily и позволиха локалната ни архитектура да достигне до по-широка сцена.

Днес ще се опитаме да разгледаме някои от най-видните примери, които грабнаха вниманието ни. Всички тези сгради са уникални сами по себе си и въплъщават световните тенденции в дизайна, като едновременно с това черпят вдъхновение от българския контекст.

Интериор от Y House на MMXX Architects. Снимка: Studio Noise

Observation House, проектирана от I/O architects

Къщата е построена през 2015 г. Разположена е на хълм, разкриващ красива гледка към равните полета на североизточна България. Веднага след изграждането си сградата стана популярна в онлайн пространството, като привлече погледите с нестандартния за нашите ширини дизайн, както и с красивите гледки, разкриващи се от вътрешността ѝ.

Гледката, която се разкрива от Observation House. Снимка: Асен Емилов

За тяхното осигуряване, както и за гарантирането на сигурност на собствениците ѝ, жилищната част на сградата е издигната на висок обем, който отвън наподобява съвременна крепостна стена. Наблюдателната къща, напълно заслужено стана един от първите проекти, който привлече вниманието към съвременното жилищно строителство на Балканите и бе публикувана във водещи архитектурни медии.

“Крепостната стена” на Observation House. Снимка: Асен Емилов

Eclipse House, проектирана от I/O architects

Същото студио проектира тази модерна къща през 2019 г. Функциите в жилищната сграда са комбинирани по умел начин, а цялостният дизайн е добре съобразен с ограниченото пространство на парцела.

Архитектите са използвали денивелацията на терена, разположен в покрайнините на София – трите етажа са различни по размер и свързаност със средата, като само последният се разкрива към улицата, а другите са по-интимни и прикрити от заобикалящата ги среда.

Дворът на Eclipse House от I/O architects. Снимка: Асен Емилов

Y House, проектирана от MMXX Architects

Тази сграда е разположена в Самоков, а от вътрешността ѝ се открива зашеметяваща гледка към Рила. В дизайна ѝ архитектите са целели да интерпретират традиционната селска къща.

Y House на MMXX Architects. Снимка: Studio Noise

Точно затова първият етаж имитира наличието на каменен цокъл в повечето къщи в българските села, а сградата завършва с така познатия у нас двускатен покрив. В интериора и екстериора са използвани естествени материали като камък и дърво, които придават уют на дома и го свързват с традициите. Нестандартните остъклявания пък внасят модерност и съвременно усещане на постройката.

Интериор от Y House на MMXX Architects. Снимка: Studio Noise

Къщата на ген. Перниклийски, проектирана от Aedes Studio

За разлика от предишните примери, разположени на границата между човешкото обитаване и природата, тази сграда е разположена в наситения с исторически пластове център на столицата. Къщата на ген. Перниклийски се намира на емблематичната улица „Иван Вазов“ и тънеше в забрава години наред. Тя е засегната от бомбардировките през Втората световна война, а през 2015 г. срината до основи.

Къщата на ген. Перниклийски, проектирана от Aedes Studio. Снимки: Aedes Studio

Днес обаче сградата е възстановена по искане на нейния собственик, като са възвърнати липсващото преди това крило на сградата и богатата декоративна орнаментика. Архитектите умело въплъщават в сградата съвременното обитаване, като предлагат интересни дизайн решения както към улицата, така и към модерния вътрешен двор.

Интериор от Observation House. Снимка: Асен Емилов

Съвременната архитектура в България показва своя прогрес и все повече интересни и сполучливи примери се появяват на родната сцена. Млади архитекти внасят международни течения и тенденции и ги смесват с локалния контекст и богатото историческо напластяване, което наблюдаваме в градовете ни. Надяваме се да имаме възможността да пишем за все повече такива примери на българската архитектура.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu