Темата за устойчивостта на архитектурния дизайн и енергоефективното строителство е една от най-актуалните в сектора. Поради редица фактори, сред които са екологията, климатичните промени, икономическите аспекти и експлоатационните разходи на сградите, въпросът как да сведем консумацията на енергия до минимум придобива висока важност. В отговор на тези глобални дискусии, проектантският екип на Snøhetta създава Powerhouse Brattørkaia – офис сграда, която е абсолютно енергийно независима и дори създава два пъти повече енергия, отколкото консумира.

Покривът на сградата е покрит със соларни панели, които са основен източник за енергията, необходима за експлоатационните й нужди | Източник: Systemair

С футуристичния си проект компанията печели отличието 2020 Innovation by Design Awards в категорията “Устойчивост”.

Що е устойчив дизайн?

Понятието „устойчив дизайн“ или в конкретния контекст – устойчивост на архитектурата, се оказва все още неясно за мнозина. В най-широк смисъл терминът представлява метод на проектиране, при който за реализацията и експлоатацията на конкретния продукт (сграда) се използва минимално количество енергия. Често пъти това включва влагането на естествени, местни материали или такива, които изискват минимален ресурс за производство.

Източник: Archdaily

Друг важен аспект е употребата на възобновяеми източници, що се отнася до енергийното осигуряване на сградата и нейната постстроителна експлоатация.

Устойчивият дизайн използва максимално природните дадености на локацията, за да намали влиянието на продукта върху средата.

Powerhouse Brattørkaia – перфектният пример за устойчива сграда

Проектът на Snøhetta интегрира успешно редица принципи за природосъобразно проектиране, така че отпечатъкът на сградата върху природата да бъде минимален. Офисната сграда е ситуирана на брега на Норвежко море в живописния град Трондхайм, Централна Норвегия. Необичайната форма на сграда изглежда сякаш космически и футуристично на фона на съществуващото застрояване на тази част от града.

Сградата Powerhouse Brattørkaia е ситуирана на крайбрежието на Норвежко море, а формата й е силно инспирирана от местните природни дадености – планините и фиордите | Източник: Systemair

Всъщност обаче именно чрез обемно-пространственото архитектурно решение е постигнато изключително високо ниво на енергийна ефективност. Посредством задълбочен предпроектен ситуационен анализ, проектантският екип с ръководител Руне Грасдал стига до извода, че класическото хоризонтално решаване на “петата фасада” не би допринесло за желаната цел, а именно – сградата да стане напълно енергийно независима.

Разрез на сградата | Източник: Archdaily

“Покривът на сградата е ориентиран на юг под 30 градусов ъгъл, така че да събере максимално количество слънчева енергия.”, коментира Грасдал пред Fast Company по повод получената за проекта си награда. Покривът е изцяло покрит със соларни панели, които произвеждат електрическата енергия, необходима за сградата. В идеални условия

сградата е способна да произведе и съхрани количество електрическа енергия, два пъти по-голямо от необходимото й.

Така тя се превръща в автономен източник на енергия, като чрез това тя не просто намалява своите консумационни нужди, но и подпомага енергийните необходимости на сградите от града.

Източник: Archdaily

Друг важен принцип, приложен в проекта, е интеграцията на широкоплощно фасадно остъкляване по северната периферия на сградата. Така през лятото фасадата от тази страна работи за самостоятелното охлаждане на офисните интериорни пространства, а чрез това се намалява необходимостта от експлоатация на климатичните инсталации и разхищението на електричество за поддържането на тяхната работа.

Нощен кадър на крайбрежната улица в Трондхайм, показващ северната (остъклена) фасада на сградата | Източник: Sunpower Maxeon

Значението на материалите, вложени в строителството

Високото качество на строителните работи, на строителството само по себе си и на умната експлоатация са предпоставка сградата да се превърне в еталон за енергоефективен стандарт в архитектурата. Според официалния уебсайт на Snøhetta, това е най-северната сграда в света, класифицирана според енергоефективната номенклатура като “енергийно позитивна”. Екипът на студиото работи над десетки подобни проекти, като чрез работата си вдъхновява все повече проектанти да обърнат сериозно внимание на темата.

Източник: urbanNext

Енергийната ефективност на сградите е изключително важна за запазване на природния баланс и намаляването на вредните влияния над природата, които човечеството създава. Според официални научни данни, строителния сектор е причината за около 40 процента от произведените вредни въглеродни емисии в световен мащаб. В тези стойности са включени всички етапи на строителната дейност – от добива на суровини, през производството на материалите, транспортните и строителни дейности и дори експлоатацията на крайните продукти – сградите и съоръженията. Това хвърля яснота върху голямата важност, която има отговорното управление на влаганите в строителството ресурси.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Един човек – най-новата арт инсталация в сърцето на София
До дни ще се състои откриването й на мястото на Мавзолея

Проектът с лаконичното име “Един човек” представлява интерактивна и високотехнологична нам…