Skip to main content
search

Заглавната снимка е от YouTube канала на Upstairs.

Кой от нас не се допитва до YouTube за съвети по всевъзможни теми? Всеки един архитект е попадал в дълбините на видео платформата в търсене на най-добрите и бързи съвети за софтуери или пък в преследване на вдъхновения за новия вълнуващ проект.

Точно затова подготвих кратък списък с моите любими канали за архитектура.

Те се простират от уроци за по-добро визуално представяне на проектите ви, през обиколки в сгради и различни локации по света, вдъхновения, и техники за проектиране до съвети за използването на най-известните архитектурни софтуери. Не липсват и разговори за историята и бъдещето на архитектурата. Да започваме!

Един от моите любими канали е Upstairs, от който съм научила много съвети и техники за работа във фотошоп, организиране на таблата за представяне на проектите и изключително интересни трикове за достигане на максимално впечатление с минимални усилия. Убедена съм, че в богатата селекция от видеа ще намерите това, което търсите, за да развиете качествата си в тази насока.

Канадският архитект Ерик Рейнолд е истински вдъхновител. В канала си той има колекция от видеа, които биха предизвикали желание във всеки от нас да проектира, скицира и създава. Той дава разнообразни съвети, проследяващи цялостния дизайн процес.

От планирането на разпределенията, обемите и формите на сградата, до консултацията с клиентите и най-добрите начини за презентиране. В някои видеа споделя ежедневието си като архитект и ни вдъхновява да го проследим по пътя му в архитектурното проектиране. Препоръчвам го с две ръце!

Едва ли не сте чували за най-известния архитектурен канал в платформата. Той предоставя възможност да вникнем в едни от най-интересните сгради в света, да посетим домовете на популярни личности и да научим за вдъхновенията зад изграждането и организирането на техния дом. Каналът е безкраен извор на информация и вдъхновение за архитектура, интериорен дизайн, изкуство и невероятни съвременни дизайн решения.

Обичате да скицирате на ръка? Тогава това е търсеният канал за вас. В The Modmin можете да откриете богата колекция от уроци за скициране, създаване на композиция и представянето на разнообразни текстури само с помощта на молив.

В Show it better можете да научите толкова много неща! В канала си, младият архитект Стивън дава разнообразни съвети на архитектите: любимите му книги, уроци за скициране, създаване на реалистични рендъри, сайтове за намиране на безплатни помощни материали за фотошоп, съвети за създаване на добро архитектурно портфолио и много други.

В този канал австралийските архитекти Кевин и Андрю говорят за архитектура, обсъждат всевъзможни теми от сферата – история, архитектурно образование, средата във филмите, съвети за проектиране, съвременни течения и много други.

Голяма част от видеата им наподобяват подкаст, в който можете да слушате разговорите на двамата архитекти. Основната идея за канала им обаче се заражда, когато двамата започват да организират архитектурни пътувания в Европа за студенти. Точно затова първите им видеа проследяват един вълнуващ архитектурен маратон.

Съвременният свят ни предоставя хиляди възможности за намиране и разгръщане на креативността ни. Единственото, което трябва да направим, е да намерим правилните места и хора, от които да черпим това ценно вдъхновение.

Студентите могат да открият в тези канали хиляди съвети за проектиране и графично представяне, професионалистите могат да се задълбочат в интересните разговори за архитектурата и процеса на проектирането. Надявам се с подготвената листа да съм помогнала поне малко на всеки от вас в намирането на вдъхновение и помощ в разнообразните архитектурни начинания, които предлага нашата професия.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu