Skip to main content
search

Свързах се с арх. Янита Тарабанова, за да ми разкаже повече за White House – жилищен комплекс от две многофамилни сгради с общ подземен гараж. Той е участник в тазгодишния традиционен за Баумит конкурс „Фасада на годината“. Продължение на темата за белия цвят в архитектурата, сградите привлякоха вниманието ни с разчупените си форми. Арх. Тарабанова ни сподели повече за проекта…

Местоположението

Позиционирането на комплекса в ж.к. „Горубляне“ не е случайно. Макар често пъти да е подценяван, според арх. Тарабанова локацията на квартала е една от най-добрите в гр. София. Първо, той е много близо до автомагистрала „Тракия“, тоест връзката с Пловдив и морето е лесна и бърза. От друга страна, е в съседство с южната дъга и оттам с цяла София. Небостъргачите на София на практика са в землището на „Горубляне“, а от другата му страна се намира Бизнес паркът.

Често пъти предпочитаните и считани за висок клас имоти в „Дралевци“ и „Бояна“ всъщност са на северния склон на планината, което ограничава слънчевите часове. От друга страна, от по-благоприятното изложение на „Горубляне“ се разкриват гледки към Витоша, Лозен планина и дори към Стара планина в далечината.

НА КАДРИ С ДРОН ЗАБЕЛЯЗВАМЕ МНООБРАЗИЕТО НА РАЙОНА.

От панелките, през небостъргачите, до еднофамилните къщи и жилищните комплекси – градът расте и се променя. „Горубляне е уникално място за живеене, просто хората не го познават достатъчно.“, споделя арх. Тарабанова. „Неслучайно когато Фердинанд си е правил дворец, е направил „Врана“ тук.“

Какво стои зад формообразуването на сградите?

Особено впечатление правят раздвижените форми на двете сгради. Арх. Тарабанова споделя, че една от основните идеи за всички сгради, които е проектирала за този инвеститор, е да нямат повтарящи се елементи. Това означава на първо място да липсват еднакви апартаменти и типови етажи. По този начин, когато дойде клиент с търсене апартамент, винаги може да си избере от разнообразни площи и изложения.

Ситуация. Източник: арх. Янита Тарабанова

Донякъде тази форма се обуслява и от законите в България, които задължават отдръпване навътре на кота 10 м. За да не се получи „класическа торта“, архитектите на обекта правят разместване на етажите още в по-долните етажи. Липсата на типови етажи позволява и един интересен детайл на ъглови прозорци, който разкрива богати гледки навън и позволява повече ослънчаване.

Фасадите

За външното оформление е използвана предимно бяла мазилка, която е пръскана със слюда. Това е направено, за да се постигне блестящ ефект като на старите мазилки. Комините и цокъла на едната сграда са черни, както и няколко други елемента. Арх. Тарабанова обяснява избрана палитра с това, че

„КОГАТО НЕЩО ИМА ХУБАВА ФОРМА, ТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДНОЦВЕТНО.“

Изборът на мазилките е категоричен.Тези на „Баумит“ са изпитани и доказани във времето. Арх. Тарабанова споделя, че ги използват вече над десет години, като са сравнявали и с други мазилки. Наблюдението й е, че не се цапат така лесно като други, което има особено значение за бели сгради. Освен това, са издръжливи при дъжд и градушка, не се напукват и цветовете не избледняват. Именно заради това нейният екип използва само мазилки на „Баумит“ – както при еднофамилни, така и при многофамилни сгради.

Научете още за Баумит СиликонТоп.

Вглеждаме се и в детайлите.

Друг интересен елемент на двете сгради са парапетите. Основният мотив е създаден върху алуминиев парапет с лазерно изрязване на флорални мотиви – бамбукови листа. Той е прахово боядисан в черно. Нагоре по етажите има и още два вида парапети, чиито характер се определя от законова гледна точка.

Интересно е още, че цялата сграда е с водно подово отопление на газ. Малко сгради в София са направени по този начин, а това се оказва най-добрият и икономичен начин за отопление и климатизиране на една сграда. Освен че е комфортно за обитаване, температурата не спада толкова бързо при проветряване. Причината е, че реално не топлиш въздуха, а самите хора през пода. Това води и до липса на каквито и да е радиатори и отоплителни тела, което е и огромен плюс по отношение на интериорния дизайн.

По-зелено и приятно за всички.

Дворът е разпределен към апартаментите на първия етаж. Почти изцяло е покрит с почва и трева, а под него има огромен подземен паркинг. Той е вентилируем и получава естествена светлина чрез английски дворове.

Зелените покриви на White House са изцяло по желание на инвеститора, не произтичат от необходимост за още озеленяване. Освен като луксозна панорамна тераса, те носят голяма полза за климатизацията на последния етаж. Почвеният слой пази покрива и хидроизолацията от прегряване и го топли през зимата. Зелените покриви са предимство и за града, тъй като всички зелени площи намаляват прахоотделянето.

Разгледайте и другите участници в категория „Жилищни сгради“ на конкурса “Фасада на годината”.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu