Skip to main content
search

В деня на туризма ще ви пренесем на едно от най-мистичните места в Югозападна България, заредено с особена енергия. Неминуемо свързваме местността Рупите с личността на пророчицата Ванга. Твърди се, че през 50-те години на миналия век след съновидение тя избира именно това място за свой дом. Около скромната къща на Ванга днес се развива уютен комплекс с парк, бамбукова гора, птици, минерални извори и църква. Цялата местност е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Източник: https://novavest.bg

Особено емблематичен за региона е храмът „Св. Петка Българска“. Ванга разказва как й се присънило, че той трябва да бъде построен точно на това място. За пророчицата църквата трябвало да бъде дом на всички вярващи, независимо каква е тяхната народност или коя религия изповядват. Тя вложила всички пари, които хората й оставяли за строежа, защото смятала, че това ще е „храм Божий за човешко спасение“. За построяването му са използвани дарения от над 2000 вярващи.

Източник: https://lt.wikipedia.org

Първоначално Българската православна църква не приема храма за каноничен, тъй като иконите при иконостаса, които са дело на художника Светлин Русев, противоречат на православната традиция. Силуетите са така стилизирани, че по-скоро напомнят портрети от модерното изкуство, отколкото икони. Изобразените лица не са образи на светци, а фигури от ежедневието на Ванга, което също е в разрез с канона. Дълго време Църквата отказва да освети храма, докато на 14 октомври 1994г. най- сетне се постига споразумение и храмът е официално признат и осветен от митрополит Натанаил. Така дори след смъртта на пророчицата храмът напомня за нея и вдъхва на хората вяра и надежда. Целият комплекс около дома на Ванга е безплатен за посещение по нейна воля.

Източник: http://fondacia-vanga.com

В близост до комплекса се намират минерални извори, разположени в подножието на възвишението Кожух. То е остатък от единствения вулкан на територията на България, изригнал преди повече от милион години. В резултат на изригванията се образуват магмени скали, от които изригват минерални води с температури от 76-78 градуса. Някои от изворите с по-малко гореща вода могат да се използват и за къпане, като даже са препоръчителни и имат лечебни свойства. Ефектът на глината по дъното им пък влияе добре на кожата и косата. До натуралните извори има басейни и душове, отново с минерална вода, подходящи за отдих на сянка.

Източник: http://photoplace.bg

Изкачването на самия хълм Кожух също е препоръчително занимание в местността, поради неустоимите гледки, които разкрива към Петричкото поле. Маршрутът обаче е стръмен и подходящ за по-опитни туристи.

Далеч по-достъпни и не по-малко живописни са гледките, които се наблюдават от пясъчните пирамиди край Мелник. Най-малкият град в България и същевременно дом на едни от най-добрите вина се намира само на 18 километра от Рупите. Градът е обявен за културно-исторически резерват, като някои от основните му забележителности са Градският исторически музей, Кордопуловата къща и Музея на виното. Почти всяка къща ще ви нагости с автентична кухня и неповторимо мелнишко вино, а пясъчните пирамиди, сред които се е сгушил градът, са подходящи за разходки и откриват живописни самотни пейзажи.

Източник: https://www.mirela.bg

Наблизо в района се намират още „Самуиловата крепост“, Попинолъшкия водопад, останки от античния град Петра и Роженския манастир.

Местността Рупите се намира в близост до град Петрич, което може да послужи като ориентир на пътуващите. Само на около 3 часа от София можем да се пренесем в една плетеница от мистицизъм, история, традиция, хубаво вино и лечебен отдих.

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu