Skip to main content
search

Срещам се с Кремена Дервенкова, Изпълнителен директор на ABLE България – Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Дама с любопитен житейски път и интереси, тя ми разказва за предстоящата програма ABLE Activator…

  • Разкажи ми какво представлява програмата ABLE Activator.

ABLE Activator е интензивен курс по предприемачество, който в рамките на седем дълги уикенда има за цел да даде необходимите знания, умения, инструменти и най-вече контакти на участниците в него за това как да стартират собствен бизнес. И всичко това, от зараждане на идеята до нейната готова версия, която да бъде представена на пазара.

Учи се чрез правене и преживяване.

Снимка: ABLE Activator

  • Какъв е подходящият кандидат за интензивния курс?

Кандидати могат да бъдат студенти със завършен първи курс на обучение, магистри, докторанти и млади професионалисти. Изискването е да са до 35-годишна възраст.

  • Какви са условията за участие?

Основно условие е кандидатите да бъдат достатъчно мотивирани и да имат желание да развият себе си като предприемачи. Не е задължително условие, но е добре да имат някаква предприемаческа идея, тъй като това е част от формуляра, с който се кандидатства. Трябва да разкажат как виждат себе си като предприемачи и какво е нещото, което желаят да постигнат за себе си в това амплоа. Необходимо е и да владеят много добре английски език, защото програмата се провежда на него. Разбира се, и да са достатъчно ангажирани да посещават всички модули в програмата. Това е условието за успешното й завършване.

Снимка: ABLE Activator

  • Кога започна твоят интерес към предприемачеството и какво за теб е ABLE?

Моят личен интерес към предприемачеството започна много преди да знам за ABLE. Преди около пет години работех в сферата на хотелиерския бизнес, но всъщност не там се зароди моят предприемачески интерес. Случи се във връзка с едно от хобитата ми – то е да спортувам и да се храня здравословно. В процеса на търсене на оптималната диета за себе си открих една революционна съставка, която не е разпространена в България. Оттогава до днес аз съм може би единствения човек в България, който отглежда този тип храна и я промотира за целите на човешката консумация. Става дума за ядливи насекоми или по-конкретно щурци.

Това ме и подтикна да потърся бизнес обучение за себе си. Преминах през 9 Academy, след това ме приеха в лятната предприемаческа програма в САЩ. Връщайки се, бях поканена да стана част от ABLE. Малко след това започнах да работя като Организационен лидер, а сега съм Изпълнителен директор на организацията.

Снимка: ABLE Activator

  • Какво искаш да посъветваш младите, които имат интерес към предприемачеството?

Да опитат. Да тестват себе си, да проверят дали имат това зрънце в себе си, което има нужда от много малко побутване, от много малко грижа и валидация, да проверят дали се чувстват добре в кожата на предприемачи, смятат ли, че могат да реализират себе си и потенциала си в тази насока, биха ли били щастливи… За много хора това не е най-добрият начин на живот. Със сигурност е нещо много специфично и не е за всеки. Не е и нужно всеки да бъде предприемач.

Снимка: ABLE Activator

След програмата успешно завършилите биват поканени да станат членове на ABLE и на Алумни общност от успешни млади предприемачи в различни сфери. Ние сме над 300 души и постоянно си помагаме. Благодарение на тази общност всеки млад човек, който има идея, може да намери контактите и спонсорите да я осъществи. Нямаш ли хората и правилната среда около себе си да продължиш да се развиваш, може да останеш в безтегловност след края на програмата. А това е само началото.

Срокът за кандидатстване е 15-ти декември. Научете повече за ABLE Activator тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu