Skip to main content
search

След поредица от тайни тестове Аirbus показаха техният MAVERIC (в превод от англ. „Самолетен Модел за Валидиране и Експериментиране на Иновативни Контроли“) на Сингапурското самолетно изложение. Умален модел на футуристичния дизайнерски самолет с размери 2 метра дължина, 3.2 метра широчина и площ 2.25 кв.м демонстрира своите способности в небето и впечатли стотици зрители на самолетното бианале, което се провежда от 2008 г. насам.

С какво се отличава MAVERIC?

Умален модел на MAVERIC/Снимка: https://www.airbus.com/

Добре познатата конфигурация от „тръба“ и крила, при които са монтирани двигателите, е в миналото, а шумът се очаква да бъде драстично намален, тъй като двигателят на новият модел е обвит в „щит“ и е разположен над централното тяло.  Моделът също така оказва положителен ефект върху околната среда, тъй като се наблюдават до 20% спад в разхода на гориво в сравнение с този на традиционните самолети със същия двигател.

Предложение за интериорен дизайн на кабината/Снимка: https://www.airbus.com/

Формата на самолетното тяло отваря интересни възможности за дизайн в интериора, просторни пространства и създаване на едно различно пътническо преживяване. Осигурява се повече пространство между седалките и допълнителен комфорт на пасажерите.Слятото крило предлага многобройни възможности за невиждан досега дизайн на кабината.

Airbus инвестира в нови технологии, за да бъде пионер в създаването на бъдещия полет.“

Това споделя по време на обявяването на новия дизайн Шон-Брайс Дъмънт, който е изпълнителен вицепрезидент в компанията.

Възможна организация на кабинното пространство и дизайн на седалки/Снимка: https://www.airbus.com/

Любопитно е, че за по-малко от 3 години 10-членният екип на проекта превърна концепцията от скица на лист хартия до контролен модел, който лети във въздуха. MAVERIC е изработен със същата прецизност като другите реални самолети, произведени от Airbus. Аеродинамичните му характеристики, например, са тествани във въздушна тръба, за да се анализират по-добре техническите предизвикателства, които поставя конфигурацията на тялото. Специфично е било и изготвянето на оценка на динамиката на ниските скорости и застоя. На бъдещи анализи подлежат качествата на управление на MAVERIC, контролът на полета и аеродинамиката.

Създателите признават, че подходът е радикален и някои инженери дори са предполагали, че няма да сработи, тъй като дизайнът е тотално отклонение от традиционната самолетна архитектура.

Седалки, оборудвани с най-новите дигитални технологии, за максимален комфорт по време на полет./Снимка: https://www.airbus.com/

AIRBUS е известна с това, че създава, произвежда и продава граждански и военни въздушни продукти за почти целия свят. Компанията има три направления и те са: пътническо самолетостроене, защитно и космическо самолетостроене и производство на хеликоптери. Корпорацията бе обявена за най-големият самолетен производител, тъй като бе генерирала най-голям брой поръчки в рамките на 2019 г. спрямо всички останали на пазара.

Иновациите ни очакват, когато светът се върне към нормалния си ритъм. Пътува ли ви се вече?

MAVERIC по време на тестовете.

Източници:https://www.airbus.com/

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu