Skip to main content
search

Как може да се осигури помощ при нарастващата нужда от места за хоспитализиране на пациенти? Превръщането на малко използваеми в момента сгради и добавянето и преобразуването на пространства в болнични заведения е най-добрият начин за увеличаване на капацитета от болнични легла в ситуация на недостиг. Нека да разгледаме няколко примера от световната практика в условията на сегашната криза.

„Колкото по-малко трябва да се строи, толкова по-бързо могат да се случат необходимите неща. Решенията трябва да бъдат прости, повтаряеми и модулни.“ – това са думи на директора на английската компания Building Design Partnership, Джеймс Хепбърн.

Фирмата му предоставя основни принципи за бързото и ефективно преобразуване на съществуваща сграда във временна болница:

  1. Избор на подходящо пространство за целта – за да бъде сградата удобна за преобразуване във временна болница, трябва да изпълнява няколко условия – голямо, гъвкаво и равно вътрешно пространство, голям паркинг, удобна локация за лесен достъп на персонала, генератори за ток в случай на авария и др.
  2. Лесно разпознаваеми пътеки на движение и поставяне на табели – за да се ограничи разпространението на зараза и да се улесни движението на пациенти и лекари, е важно да се осигури добро и ясно за разбиране разпределение на пътеките за движение в сградата.
  3. Използване на леснодостъпни материали – в условията на бързо изграждане на такива съоръжения трябва да се използват материали, чиято доставка и монтиране не предполага допълнителна загуба на време.
  4. Добра пожаробезопастност на съоръженията.
  5. Бърз и удобен достъп до обслужващите помещения.

Разпределение на болнична единица според компания BDP

При организирането на разпределението на съоръженията и сградите трябва да се вземе предвид и осигуряването на известна изолация на пациентите един от друг, с цел ограничаване на разпространението на зарази и за да се даде известен комфорт на пациентите.

Конферентният център ExCel в Лондон

Полевата болница в конферентния център ExCel

Центърът ExCel, който отваря врати през 2000г. и е разположен в източната част на града, изглежда като естествен избор за превръщане в полева болница. Това е сграда, която след тясно следване на тези принципи се превръща в такава. Тя има капацитет от 500 легла, които могат да бъдат увеличени до 4000 в рамките на две седмици.

Възползвайки се от отвореното, гъвкаво пространство и разгръщайки капацитета и възможностите на сградата максимално, компанията BDP осигурява сграда, която покрива изискванията за безопасно и удобно място за справяне с нуждата от допълнителни болнични легла. Един от основните проблеми, с които тя се сблъсква, е осигуряването на достъп до електричество, необходим за всяко легло. Архитектите модифицират съществуващата система, осигуряваща електрозахранване за изложби, за да подсигурят тази нужда. За разделение на леглата използват конструкция за временни изложбени щандове, която подсилват, за да може към нея да бъде прикрепено необходимото оборудване.

Супер-болница в недовършеното летище Бранденбург

Предложението за промяна на летище Бранденбург във временна болница

Германското студио Opposite effect предлага преобразуването на неработещото летище в болница за целите на борбата с коронавируса. Архитектите използват съществуващите предимства на сградата в полза на нуждите на пациенти и лекари, като на местата за изчакване на летището разполагат модулни полукръгли кабини, изградени от метални панели със завеси. Това осигурява уединеност и удобно място за възстановяване на пациентите. Според студиото отдалеченото разположение на сградата ще намали възможността за случайно заразяване на други хора, както е случаят с традиционните болници.

Болнично легло за един пациент според предложението на студио Open office

Какво се случва, когато разрастването на вече съществуваща болница е по-удобно, от преустрояването на друга сграда?

Италианските архитекти Carlo Ratti и Italo Rota предлагат вариант за разширяване на капацитета на болниците чрез капсули за интензивно лечение. За целта те използват транспортни контейнери, работещи на принципа на традиционните болнични палатки, но които осигуряват високо ниво на ограничаване на разпространението на зараза чрез система за вентилация, създаваща „отрицателно налягане“ – техника, често използвана в болници и лаборатории, за да се предотврати излизането на замърсения въздух навън.

Конфигурация от контейнери, преобразувани в болнични капсули

Всеки контейнер съдържа апаратура и легла, необходими за обгрижването на двама пациенти, заболели от коронавирус, като може да действа като самостоятелна единица или да се свърже посредством надуваеми тунели в по-голяма конфигурация. Първите прототипи на контейнерите, наречени CURA (Connected Units for Respiratory Ailments) от латинската дума за лечение, се създават в болница в Милано, един от най-засегнатите от вируса градове в Италия.

Палатка за временно настаняване на медиците, борещи се с коронавируса

Стартъпът Jupe от своя страна предлага сгъваеми модули за интензивно лечение, които могат да се транспортират до местата, където има нужда от тях. Следвайки нуждите на пациентите и лекарите, те проектират няколко вида модули – за лечение на пациентите в критично състояние, за възстановяване на хора с подобрено състояние и модул, предназначен за почивка на медицинския персонал.

Транспортиране на сгъваемите модули за интензивно лечение

Във време на криза бързите решения за увеличаване на възможността за лечение на хора могат да спасят животи. Вземайки предвид нуждите на пациентите и медицинския персонал, архитектите и дизайнерите могат да предложат решаваща помощ там, където е най-нужна, използвайки даденостите на градовете, като съчетават принципите на дизайна с изискванията на настоящата ситуация.

 

Източници:

www.dezeen.com
www.archpaper.com
www.theguardian.com
www.archdaily.com

Остави коментар

Close Menu