Skip to main content
search

На 26 ноември се състоя последната среща на живо на Академия Лидерите Сезон 4. На гости бяха BS Group of Companies, група с 26-годишна история в строителния сектор. Темата, която лекторите Петър Калоянов, мениджър продажби и маркетинг в Technogips Pro, и Боряна Нешева, мениджър човешки ресурси и корпоративни комуникации, представиха пред участниците, беше “Стратегии за експанзия на български строителен продукт или услуга в чужбина”. Като компания, чиито продукти се използват в 24 държави в Европа, BS Group имаше много информация и опит за споделяне с участниците.

Кои са BS Group of Companies?

Групата се състои от няколко компании, работещи в 4 направления. BS Konstructia се занимава с проектиране и строителство, изграждайки множество значими сгради в България като Терминал 2 на летище София, Централна Автогара София, Метростанция “Булевард България”, кино “Арена” и др.


За производство на строителни материали работят Technogips Pro, Technocim, Technopanel и Fibran – лидери на българския и европейския пазар съответно за решения за сухо строителство, покривни и подови решения, термоизолационни панели и изолационни материали. За управление и развитие на инвестиции работи BS Properties, а компанията се развива и в сектора на ваканционните селища с Bulgaria Holidays и Pirin Golf & Country Club.

Как компанията е успяла да се развие толкова успешно?

Лекторите представиха 6 фундаментални стратегии, чрез които може да се развива един продукт или бизнес. Това са така наречените Push, Pull, Push&Pull, Profile Strategy, People Strategy и DTC или още – Direct to consumer. Оказа се, че за всеки тип продукт е подходяща различна стратегия. Push стратегията се характеризира с бързина, Pull води лоялните клиенти, Profile и People стратегиите изграждат взаимоотношенията в и с компанията, нейната репутация, като същевременно утвърждават мисията и основополагащите ценности. DTC пък, от своя страна, е изключително благоприятна по време на кризата, причинена от пандемията тази година.

 С лоялни клиенти може да постигнеш всичко.

Това сподели Петър Калоянов, като допълни, че изграждането на лоялни клиенти е главна цел на всяка една компания.

Казусът

Задачата, дадена на участниците от сезон 4, бе развиване на стратегия за експанзия на продукт в Румъния от 3-те производствени компании от групата. На онлайн срещата на 10.12.2020г. трите отбора представиха своите решения.

Жълтият отбор, който бе в ролята на представител на Technogips Pro, имаше добро проучване над румънския пазар за сухи строителни продукти и предложи някои актуални решения за разпространение на марката в нашата съседка.

Червеният отбор пък бе заложил на Pull стратегията за експанзия на сандвич панелите на Technopanel в комбинация с иновативна маркетингова стратегия, която обаче се стори прекалено рискова на лекторите.

Решението на сините не остана по-назад. Всъщност тяхната преценката да се използва само един продукт от Technocim – керемиди, с който да стъпят на румънския пазар, се стори на журито подходящо и удачно.

Всички представители на компанията, присъстващи на срещата, дадоха подробна обратна връзка за решенията на отборите. Те споделиха, че са останали изключително доволни от множеството интересни идеи, представени на казуса. Добавиха обаче, че е било нужно продуктите да бъдат разгледани в по-голяма конкретика.

За финал Боряна Нешева пожела на участниците да бъдат все така активни и да не спират да се усъвършенстват. Петър Калоянов пък завърши срещата със съвет:

“В развитието на бизнеса трябва да планираме много внимателно как ще оцелеем. Бъдете смели, последователни и детайлни и правете нещата с ясна цел и желан резултат.” 

 

 

 

 

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu