Модул 8 на Академия Лидерите Сезон 5 се проведе този понеделник в платформата Zoom поради нововъведените противоепидемични мерки в страната. Въпреки това участниците бяха изключително мотивирани и се справиха блестящо с двата им поставени казуса. Владимир Войнов, управител на REHAU България, откри срещата, като представи накратко историята на компанията.

Обратно в 1948 година

В градчето Рехау, в провинция Бавария в Германия, Хелмут Вагнер създава своята малка фабрика за производство на кожени изделия, която включва трима работници и една машина. Първият му голям успех е изработването на кожените дръжки на модел на VW.

Днес всички автомобилни марки използват продуктите на REHAU, които са от изцяло полимерни материали. Тяхното know-how от автомобилната индустрия навлиза не само в мебелната индустрия, а дори и в самолетостроенето и строителството.

Eкипът на REHAU България

А защо се говори постоянно за енергийна ефективност?

Инж. Невена Йончева, проектов консултант в REHAU, обясни защо компаниите са задължени да са енергийно ефективни: „Това, което се случва днес с нас и нашия дом – Земята, е непрекъснатото му изтощаване и убиване. Изчерпвайки ресурсите, ние оставяме отпечатък от консумацията си, а той впоследствие ни затрупва под формата на боклук.“ Тя сподели още, че единствения начин да променим хода на събитията е да преосмислим начина, по-който консумираме всичко около нас.

Дейността на REHAU

Компанията прекарва десетилетия в специализиране в производството на своите продукти от рециклирани материали.

Като семеен бизнес, устойчивостта е част от ДНК-то на компанията.

REHAU вижда ценността на кръговата икономика и преизползва материали, като освен това има и собствени рециклиращи производства. По този начин успява да намали отделянето на въглероден диоксид с 30%. В България и по света, продуктите на REHAU: прозорци, врати и много други, съдържат поне 50% рециклат.

Практическите казуси

Участниците имаха задачата да съберат свежи идеи за реализирането на инициатива на тема енергийна ефективност, която да получи много по-голям отзвук сред младите. Основната цел е да се реализира намеса в градската среда, която да ангажира публичното внимание и впоследствие да бъде заснета под формата на видео, което да набере изключителна популярност в интернет и да допринесе за имиджа на компанията.

Лекторите оцениха много високо идеите на всички отбори и споделиха, че всички те са приложими и биха действали спрямо желаната цел, а тя е да представят компанията като зелена, устойчива и отговорна за бъдещето.

След това участниците трябваше да влязат в ролята на консултанти, като помогнат на клиент да избере подходящия прозорец. Те трябваше да съобразят Uw стойността да отговаря на изискванията за енергийна ефективност на сградата. Разбира се, това беше подпомогнато от разработения от компанията софтуер – Planer Software.

Kаква е ролята на прозореца в енергийната ефективност?

Почти половината от енергийните загуби в една сграда зависят от прозореца. A при реновирането на съществуващи сгради, в опит да ги направим енергоефективни, често ги „запечатваме“ до такава степен, че влажният въздух не може да излиза. Вследствие на това се получава конденз и мухъл. Най-лесният начин за справяне с проблема е проветряването, но в модерното ежедневие е невъзможно то практически да бъде извършено правилно.

Какво трябва да съблюдаваме, когато избираме прозорец?

Рамката с подходящи уплътнения, камери, коефициент на топлопреминаване са част от отговорите, но стъклопакетът не остава по-назад. Оказва се, че може с подходящи стъкла да се постигнат дори по-добри параметри, отколкото при рамката.  Дистанционерите – най-малкият елемент между стъклатата, от своя страна трябва да са топлонепроводими, а за тази цел полимерните решения са много по-ефективни. И не на последно място – трябва да съблюдаваме добрата обработка на фугата между стената и прозореца. При лошо изпълнение топлинните загуби в тази зона се повишават значително.

REHAU запозна участниците със своя онлайн Planer Software, който показва топлопроводимостта на различните елементи и комбинациите им в един прозорец. Освен това той изчислява изотермия, статика и връзката стена-прозорец. Всички участници изпробваха софтуера, а Войнов сподели, че днес за кратко са успели да се докоснат до реалното проектиране на прозорци, което е възможно да им се налага в бъдеще.

REHAU са категорични, че все повече ще се говори за енергийната ефективност в строителството.

Затова те заложиха на това да запознаят участниците именно с тази актуална тема като компания, която „сваля технологиите от небето на земята и от чужбина в България.“

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Антарктическите станции и тяхната архитектура
Да живееш в изолация целогодишно

Всички ние станахме част от невиждано досега явление – екстремна изолация в контекста на д…