Skip to main content
search

На 18-ти октомври 20 студенти от различни специалности започнаха своето участие във формата „Академия Лидерите“, съобразно с противоепидемичните мерки в страната. Очакват ги 15 срещи с 12 компании и 3-ма гост лектори, които да им предадат опита си в сектора на архитектурата, строителството и бизнеса.

Какви са основите на доброто представяне пред бъдещ работодател?

Във вторник, 19.10, участниците се срещнаха с първият гост лектор – Мирослава Николова, управител на водеща HR компания – Human Capital Store. Нейната задача беше да постави основите на доброто представяне пред бъдещия ни работодател, когато кандидатстваме за позиция. Как да търсим работа, как да оформим автобиографията си по най-добрия начин, как да се държим по време на интервю, какво говори езикът на тялото ни и за какво всъщност служи нашия LinkedIn профил, който всеки има, но малко от нас използват правилно бяха само част от нещата, върху които Мирослава обърна внимание на участниците.

Ето и 3 съвета от HR експерта:

  • Не оставяйте непопълнени места в своето CV;
  • Направете си снимка конкретно за автобиографията на изчистен фон и по-добре не използвайте тези от абитуриентския бал или от някоя ваканция;
  • Обърнете внимание на своя LinkedIn и го попълнете грижливо, както профила ви във друга социална мрежа, но професионално!

Работата в екип, правилното общуване и управлението на конфликти са ключови в работната среда

Подобряването на екипните способности е една от главните задачи в Академия Лидерите. На 20.10, екипът на инж. Милен Станоев показа от първа ръка какво е да си част от едно цяло. Инж. Станоев, директор на завод „Златна Панега цимент” АД – един от основните производители на цимент в страната, представи на участниците разликата между група и екип. Той разясни къде, защо и как се появяват и разрешават конфликти в екипите, и най-важното – какво прави един екип успешен.

Практическата задача поставена пред участниците имаше за цел да разчупи начина им на мислене и да провокира комуникационните им способности. Те трябваше да отличат различните поведения в един екип, които му помагат и които му пречат. Всъщност най-важното в един екип е комуникацията, придружена с добри намерения. Обратната връзка е свързващото звено между предаването и възприемането на информацията в екипа, а слушането е ключовият фактор при използването на обратната връзка успешно, следователно и на ефективното комуникиране.

Целеполагане, тайм мениджмънт и приоритизиране

Следващата основополагаща тема за формата “Целеполагане, тайм мениджмънт и приоритизиране”, беше представена на 25.10 от инж. Георги Маринов – продуктов мениджър в MAPEI България, направление „Строителни системи”. MAPEI Group започва своето начало през 1937г. в Милано и се развива до днес като интерконтинентална група с най-пълната гама продукти в света на строителството. Като мениджър в компанията, инж. Георги Маринов работи за подобряването и създаването на нейните строителни системи.

За да стане една идея реалност, трябва да преминем през трите основни етапа:

  • Поставяне на цел
  • Управление на времето
  • Приоритизиране

Те отговарят на следните 3 ключови въпроса: Защо?; В какъв срок?; Какво ми е необходимо? По пътя на постигане на нашата идея/мечта е много е важно да си поставяме текущи, краткосрочни и дългосрочни цели, обвързани с нея.

Казусът за Модул 2 хвърли участниците „в дълбокото“ като ги провокира да създадат план за постигането на конкретна бизнес цел, като това ще помогне за решаването на основният им казус – създаването на инвестиционен проект за офис сграда с определен бюджет.

Галерия

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu