Последният модул на Академия Лидерите за 2018 г. бе проведен на 12-ти и 19-ти декември. Темата „Реална реалност – практически гид в строителството“ представиха Атанас Атанасов и Костадин Чуклев от Бараж Груп. Основаната през 2011 г. компания в момента има екип от 260 души и е сред първите 50 строителни фирми на българския пазар. Тя е главен изпълнител на цялостно строителство на индустриални, логистични, търговски и административни обекти.

Атанас Атанасов и Костадин Чуклев

Лекторите и участниците дискутираха няколко основни теми. Говореше се за детайлите в процеса на офериране, както и какво е важно при планирането на строителния процес. Ключови са внимателното четене на обяснителните записки и проверката за несъответствия, както и търсенето на възможности за оптимизация. Оферирането, от своя страна, съдържа откриване на доставчици, изпращане на запитвания за материали, анализи на цени и избор на подизпълнители.

От голямо значение е строителният процес да бъде проследяван стъпка по стъпка. Лекторите разказаха за конкретен обект, в който чрез импулсно уплътняване на насипа са намалили инвестицията с приблизително 12%. Това доведе и до темите с правилното планиране вместо взимане на импулсивни решения в критични моменти – навременните заявки, доставки, механизация и работна сила.

Друга тема на практическия гид бе и комуникацията между отделните звена. Проектният ръководител, проектантът, надзорът, възложителят и подизпълнителите трябва да работят в синхрон. При избора на последните трябва да се вземе предвид тяхната репутация, предишен опит, експертиза, както и специфичността на дейностите и тяхната цена. По темата за безопасността и здравето бе споменато, че е важно спазването на закона за здравословни и безопасни условия на труд, както и че са необходими редовни инструктажи и мерки. Трудовите злополуки могат да донесат много загуби да една компания.

Преди да зададат седмичния казус, Атанас Атанасов и Костадин Чуклев поканиха участниците на малка работилница. С помощта на геодезически нивелири те трябваше да измерят нива в залата и да направят проверка на резултата. Практическата задача повдигна много въпроси, които преминаха в дискусия. Казусът на седмицата представляваше участие в тръжна процедура. Задачата включваше анализ на оформяне на единична цена на базата на разходна норма, допълнителни разходи, количество човекочасове, механизация и печалба.

Посещение на складове за строителни материали с офиси и магазин в гр. София

Три дни по-късно участниците бяха посрещнати на обект, изпълняван от Бараж Груп, заедно с представители на фирмата-инвеститор. По отношение на земните работи, проектът е изпълнен „като по учебник“ поради особеностите на терена.  Наложило се е почти всички почвени слоеве да бъдат депонирани – близо 900 кубични метра земна основа. За да се осигурят необходимите й характеристики, без да се завишава излишно стойността на скъпите земни работи, обратните насипи около съоръжението са изпълнени от 50% трошен камък от депо и 50% от изкопаните почвени слоеве. Домакините обърнаха внимание на планираните доставки на конструктивните метални елементи, внос от Румъния.

Подробната обиколка на обекта беше придружена с много въпроси от страна на участниците и приключи с чаено парти. Накрая всички се забавляваха по време на снимки на мястото с дрон.

Участниците представиха успешно решенията на казуса

На следващата седмица участниците в Академия Лидерите организираха благотворителен коледен базар. След това започнаха презентациите. В представянето си се отличиха няколко отбора. Оранжевият бе този, който се осмели да застане „лице в лице“ с представителите на компанията, а синият бе положил много усилия в техническата разработка. Жълтият изпъкна с интересни детайли и умение да адаптира решението си към заданието. Представителите на лилавия отбор предвиждаха съгласуване на решението с проектанта. Екипите бяха подготвили много добри визуализации на различните решения. Някои предложения сравняваха различни условия, правеха предложения за фирма за доставка на материали и изясняваха начина на изпълнение.

Участниците получиха подробна обратна връзка, като бе обърнато внимание на професионализма в представянето на зеления отбор. Отличени бяха и жълтият и кафявият, както и синият. За финал представителите на Бараж Груп обявиха, че след празниците ще поканят 5 човека от участниците, които да прекарат с тях един ден в реална работна среда.

Снимки: Карина Дикова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…