Skip to main content
search

Публичните пространства са ключови за развитието на всеки един град. Активните и добре организирани публични пространства са предпоставка за формирането на възможности и локации за комуникация между различните градски общности. Търсенето на мултидисциплинарен подход при управлението им и стимулирането на граждански инициативи, които да се фокусират върху развитието им, допринася за подобряване на обществения живот и създаването на силни връзки между посетителите им.

Честа причина за отсъствие на подобна инициативност от страна на гражданите е липсата на информираност за това как да организират и осъществяват на практика идеите си за подобряване на градското пространство в техния квартал, регион или част от града, в която са забелязали нужда от подобрение.

Фондация Колективът обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда. През 2022 г. екипът на фондацията съживи връзката между Русе и Дунавa с второто издание на фестивала “Реките на града – Русе 2022” | снимка: фондация Колективът

Поради тази причина фондация Колективът в партньорство с Deutsche Botschaft Sofia стартира Академията URBAN SPACES Sofia/Berlin, която цели  да запознае участниците с всички фази за реализиране на проект за развитие на публичната градска среда.

Проектът е насочен към всеки, който кипи от идеи за реновация и модернизация на публичните пространства.

снимка: фондация Колективът

Откриващото събитие ще се състои на 22-ри февруари. Часът е 18:30, а мястото – стъкленият цилиндър на покрива на “Екзарх Йосиф” 18. Участниците ще имат възможността да научат повече за програмата на URBAN SPACES Sofia/Berlin Design Build Academy. Фокусът на срещата ще бъде дискусия, свързана с възможностите за създаване на устойчиви градски намеси, търсене и намиране на съмишленици и потенциалните начини за финансиране на една идея.

Повече за реките на София и любовта към градана екипа четете тук

“Целта на програмата е да ангажира млади хора, учещи или наскоро завършили в сферата на архитектурата, урбанизма и изкуствата, с темата за публичните пространства, техните проблеми и потенциали.” споделя екипът на Колективът.

100 Стола вдъхват нов живот в занемарени градски пространства | снимка: фондация Колективът

Официалното начало за участниците в Академията ще бъде поставено на 28-ми февруари. Занятията, включени в програмата, ще се провеждат два пъти в месеца под формата на кратки и динамични срещи в периода март-август. Проектът ще приключи с изложба на изготвените материали, достъпна за по-широка публика, която да провокира обществена дискусия.

Събитието във Facebook можете да намерите тук

Каква е структурата на занятията в Академията?

Програмата на участниците е организирана в три фази – панел с дискусии, проучване и проектиране.

В дискусиите български и чуждестранни лектори ще запознаят участниците с добри и лоши примери за подходи към публичното пространство, както и какъв е процесът по реализиране на една идея за намеса в градска среда.

От идентифициране на проблема, документация и презентация, до намиране на финансиране, гост-говорителите ще споделят своите ценни знания и опит.

снимка: фондация Колективът

Следващата фаза включва работа на терен за изследване и оценка на потенциални централни пространствата в София, които се нуждаят от намеса. Посредством анализ на градската среда и изготвяне на интерактивна карта с ключови пространства, участниците ще бъдат предизвикани да идентифицират основните групи проблеми и да изготвят базов, универсално приложим модел за тяхното решаване.

Впоследствие всеки от участниците самостоятелно или в екип ще има задача да развие проект за една или няколко локации. Организаторите дават възможност на участниците да развият вече започнати подобни проекти и идеи или да се фокусират върху изготвяне на цялостна нова стратегия за подобен тип пространства. Допълнително екипът на фондация Колективът ще съдейства на авторите в дългосрочен план за имплементиране на проектите на практика. 

снимка: фондация Колективът

URBAN SPACES Sofia/Berlin Design Build Academy е първата по рода си Академия в България, която ще засегне както теоретичната, така и практичната страна на изготвянето на проект за публичната среда и ще преведе участниците през всяка фаза на успешно реализираната идея.

Желаещите, които не са успели да се запишат за академията в онлайн платформата, ще могат да го направят на живо на 22.02. Всички събития по проекта са със свободен достъп

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu