Skip to main content
search

383 проекта от 38 държави, сред които и 5 български са номинирани за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“. Сред нейните цели са представянето на европейския град като устойчив модел за живеене, поощряването на международните архитектурни конкурси и обмен на специалисти, и подчертаване на влиянието на архитектурата върху човешкия живот.

Наградата е създадена през 1987 г. и се провежда на всеки две години. Нейни носители са архитекти като Алваро Сиза, Норман Фостър, Доминик Перо и Заха Хадид. За първи път български проект получава номинация през 2001 г., но досега наш архитект не е бил отличаван с награда. Тази година успяхме да разгледаме отблизо някои от проектите, затова решихме да Ви представим нашия поглед над тенденциите, с които те допринасят към добрата архитектурна практика.

Демократос

© Niki Dinov

© Niki Dinov

Демократос е проект за реконструкция на столова в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас. С него студио Think Forward показаха, че архитектите може и трябва да изказват позиция по проблемите на образованието. Новата актова зала е пространство, което възпитава демократична култура и ценности за свобода, равноправие и плурализъм. За проекта споменахме в друга статия тази година. Защо го намираме за тенденция – скорошно интервю със студио Лусио ни показа, че и други архитекти разсъждават над ролята на дизайна в образованието. Не трябва да забравяме, че то е в основата на всичко.

Магазия 1

© Mariana Sarbova

© Mariana Sarbova

Новият индъстриъл, че и реставрационен. MOTTO architectural studio ни показаха, че можем да реконструираме стари халета в нещо съвременно, с бял покрив и то на водния фронт. Препоръчителна следваща стъпка  – внимателна реставрация на голямото количество тютюневи складове в опасност. Искаме повече индустриална архитектура с нов живот.

Стара къща с бял бетон

© Assen Emilov

© Assen Emilov

I/O архитекти продължават да поддържат портфолиото си с безкомпромисно луксозни еднофамилни къщи. Този път обаче става въпрос за реставрация, което прави проекта още по-комплексен и интригуващ. Информираната концепция за архитектурния авангард от 20-те години е допълнена от качествения детайл на изпълнението. Макар и някои подобни стари сгради да бяха разрушени, за радост през последните две години се очертава тенденция за реставрация на старинни къщи

Триъгълната кула на Сердика

© Tsvetomir Dzhermanov – ABCDspace

© Tsvetomir Dzhermanov – ABCDspace

Радваме се да видим този проект след номинираните не само защото имахме възможността да интервюираме авторите му от Ателие 3, а и защото  смятаме, че той показва един наистина адекватен подход към античното наследство. Проектът успява да регенерира антична руина в характерна соц обстановка, придавайки на пространството изцяло ново звучене. Решението чрез семпъл детайл и правилно осветление е възможна перспектива за много от археологическите обекти у нас.

Къща за гости към винарната Кастра Рубра

© Minko Minev

© Minko Minev

Проектът на ZOOM studio за къща на гости на три нива може да бъде вписан в това, което изследователите на модернизма наричат „критически регионализъм“. Обемите се „плъзгат“ по терена, стените равнят с линиите на шкарпите, а прозорците са ориентирани към благоприятна световна посока и добра гледка. Камъкът и бетонът придават на сградата семпъл и органичен облик. Ще е хубаво по-често да виждаме тази комбинация в бъдещи проекти.

От всички предложени проекти ще бъдат избрани 40, които да се състезават за голямата награда. Това ще се случи на 16-ти януари, а на 13-ти февруари ще бъдат обявени петте финалисти. Участниците показват, че и в България се прави добра архитектура, макар и малко по обем. Надяваме се в бъдеще да видим повече наши проекти в европейски и световни конкурси.

Екипът на stroiinfo.com пожелава успех на участниците!

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu