Skip to main content
search

Остават броени дни до коледните празници – време за семейството, домашен уют, а защо не и малко компютърни игри? В тази статия ще ви разкажа за връзката между архитектурното проектиране и създаването на дигитални светове. Оказва се, че двете дисциплини са много по-свързани, отколкото сме предполагали.

Каква е първата стъпка при проектирането на сграда? Разбира се, като помислите как ще се използва пространството. Имате ли нужда от повече входно пространство място, където хората да се събират? Навътре или навън да се отварят вратите? А къде е идеалното пространство за организиране на засада на извънземни паякообразни? Несъмнено има съществени разлики между реалната архитектура и дизайна на игралната среда. Но с всяка изминала година двете дисциплини се сближават повече.

Пресъздаване на реалната среда

Както в архитектурата, така и в гейм дизайна основната цел е да се предвиди как крайният потребител ще навигира из пространството и да се изгради такава среда, която да отговаря на неговите нужди. Докато сградите в реалния свят се грижат за основните човешки нужди като защита от атмосферни влияния, то архитектурата на игрите обикновено е естетическо предложение, предназначено да потопи играчите в друг свят, изграден следвайки някои от принципите, заложени в архитектурата. Този свят съществува, за да предизвиква и едновременно оспорва нашите рефлекси и ум.

Pacman Doodle – едва ли има човек, който да не е играл или чувал за тази игра. / Снимка: Google Images

Ранните игрови среди обаче бяха изградени по-скоро като метафори, съкращавайки цифровото пространство поради технически ограничения. Ако се приближете до замък в стара ролева игра, той вероятно ще е играден от опростени изображения с големина няколко пиксела и би се отворил мигновено, зони за да разкрие пред вас интериора, без да ви въвежда през всички детайлно развити пространства, както би било в по-съвременните игри.

Нови технологии

С напредването на новите технологии и игровите двигатели дизайнът на игралната среда определено придоби нови измерения. Днес играчите се наслаждават на още по-реалистични и огромни пространства, изпълнени с хиляди сгради, конструирани до последния детайл. Светлинни ефекти, игра с мащаба, тесни коридори, които да насочват играча да не спира да се движи, както и отворени просторни зали, в които да спре и да изследва – всичко това са част от техниките, които архитектите използват при проектиране.

Horizon Zero Dawn – сами виждате изключителния фотореализъм, до който са достигнали създателите на игри, благодарение на новите игрови двигатели. / Снимка: Google Images

Разбира се, тъй като гравитацията и материалните разходи не са от значение, най-вълнуващите игри завладяват сърцата на играчите именно с архитектурата, която е като чист взрив на въображението.

Вдъхновени от най-добрите

Някои дизайнери на игри дори влизат в диалог с архитектурни визионери като например Фумито Уеда, който конструира своите меланхолични замъци в играта Ico and Shadow of the Colossus, вдъхновен от творбите на френския илюстратор Жерар Триняк.

Меланхоличните дворци на Фумито Уеда в играта Shadow of the Colossus, вдъхновени от илюстрациите на френския артист Жерар Триняк. Изображение: Google Images

Atlantis of Rapture in Bioshock в стил арт деко пък черпи от “Метрополис“ на Фриц Ланг, докато извънземната архитектура на Хало синтезира брутализъм, италиански футуризъм и невъзможните геометрии на визионерския архитект Етиен-Луи Буле.

Един от замъците на Жерар Триняк. / Изображение: Google Images

Пъзелите предлагат някои от най-елегантните примери за игрална архитектура. Смартфон сензацията Monument Valley предизвиква играчите да се ориентират в сложни сгради в стила на Мориц Ешер, украсени с деликатни парапети и минарета, всички окъпани в пастелните нюанси от Instagram. Всяко ниво е различна сграда както например в гениалната пъзел-игра, вдъхновена от отличителните линии на архитект Тадао Андо.

Manifold Garden пъзел-играта, вдъхновена от сградите на архитект Тадао Андо. / Изображение: Google Images

Направи си сам

Има и игри, които дават възможност на играчите сами да влязат в ролята на архитекти. Заглавия като The Sims и SimCity отдавна привличат онези, които да проявят повече креативност, като сами построят игралната среда. Междувременно самите архитекти започват да се възползват от иновациите в игралното поле. Все по-често клиентите получават виртуална разходка из бъдещи сгради, благодарение на някой игрови софтуери, чрез които може да се симулират потоци от хора, климатични промени и много други. А престижното архитектурно училище Bartlett School в Лондон дори включи в своята програма курс по Videogame урбанизъм.

Проектът Block’hood, който предизвиква играчите с реконструкция на сгради и създаване на нови такива. / Изображение: Google Images

Minecraft създава нови публични пространства

Когато мислим за архитектура и игри, няма как да не се досетим за Minecraft. Тук симбиозата между двата свята достига своя връх. Това, разбира се, е напълно нормално, тъй като няма друга игра в историята досега, която да е продала повече копия. Днес влиянието й е излязло извън дигиталния свят. Инициативата на Обединените нации Block by Block например събира хора от развиващите се страни и ги кара да проектират в играта нови публични пространства за своите квартали. В действителност, благодарение на тази креативна дейност, ще бъдат построени няколко детски площадки в Йоханесбург, площади в Косово и по-безопасни улици за момичетата в тийнейджърска възраст в Ханой.

Изглежда, че архитектурата се простира отвъд рамките на сградното проектиране като може да намери приложение и в развлекателни дейности като компютърните игри. А вие имате ли си любима? Предстоящите почивни дни са отлично време да си припомните старо хоби или пък да преоткриете ново. Пожелавам ви светли празници, изпълнени с мир, семеен уют и топлина!

 

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu