Skip to main content
search

2020 година върви към своя финал. И определено можем да кажем, че ще я запомним. Пандемията от коронавирус преобърна естествения ход на събитията, силно ограничи личните контакти и продиктува нова посока в архитектурните тенденции. Ограничени в пространството у дома, повече от всякога следяхме с интерес информационните канали, а темите, които ни вълнуваха, бяха много. Подбрахме десет от тях, които се откроиха по-ярко. Ето и кои са те.

Илинден – първият модерен жилищен комплекс в България

След като през 2019 г. ви запознах с историята на Твърди ливади – единственият деклариран групов паметник на културата у нас, тази година отправихме поглед към “Илинден”. Обект на разработка на дипломния ми проект, публикацията за жилищния комплекс в София отвори интересна дикусия. Макар и впечатляващ с урбанистична, историческа и познавателна стойност, към момента той е силно изменен и занемарен. Темата остава с продължение…

Какво трябва да знаем за сглобяемите къщи?

Разказахме как сглобяемите къщи оптимизират сериозно строителството на нов дом. Разбихме няколко мита, пояснихме ключовите моменти при изпълнението, говорихме и за конкретни цени. А вие – монолитно или сглобяемо строителство бихте предпочели?

Да очакваме ли криза в недвижимите имоти?

През март се появиха първите случаи на коронавирус в страната. Докато се лутахме между страх и неизвестност, започнаха да се появяват първите промени в начина ни на живот. Понятието home office беше новото предизвикателство, с което се сблъскахме. Прекарвайки повече време у дома, разговорите и прогнозите за имотния пазар станаха все по-честа тема. А какви ли ще бъдат дългосрочните последици от пандемията върху недвижимите имоти?

За разлика от София, Тилбург преустрои ЖП завода си в библиотека

2019 г. приключи с разрушаването на ЖП завода в София. През новата година пък ви запознахме с подобен пример, който има коренно различна съдба. Това е „Новата дневна“ на Тилбург, преустроени в обществена библиотека ЖП работилници, разположени до централната гара в нидерландския град. Заставаме твърдо зад фразата в заглавието “За разлика от София”, защото искаме да вярваме, че подобни сценарии са възможни и у нас. Добрите практики са пред очите ни. А от нашето отношение зависи дали ще изберем подобен път.

Третокурснички по Архитектура в УАСГ с международно признание

Биляна Апостолова и Славена Тодорова, студенти трети курс в Университет по архитектура, строителство и геодезия със специалност „Архитектура”, бяха отличени с второ място в международния архитектурен конкурс MICROHOME 2019. Подобни моменти ни припомнят, че студентските конкурси са важни в много направления. Надяваме се да пишем и за още бъдещи успехи на наши колеги…

Преместиха мост на магистрала Струма

Мостът преди тунела „Железница“ на автомагистрала „Струма“ бе финално разположен на мястото си. Съоръжението, което има дължина над 500 метра, се изпълнява и монтира по способ с името „потактово избутване“. Как се премества товар от 15 000 тона можете да видите в хиперлинка в заглавието по-горе.

Историята на Бузлуджа

Това е тема, която беше особено популярна през изминалата година. Поради влошеното си състояние през годините, Дом-паметникът на БКП, известен като Бузлуджа, попада в списък на най-застрашените паметници в Европа. В средата на 2019 г. Бузлуджа бе избран да получи гранд от престижната американска фондация „Getty“ на стойност 185 000 щатски долара. В момента текат важни конструктивни и технически проучвания и укрепвания. А ние се върнахме по-назад, за да си припомним историята на монумента…

Реставрация на къщата на Кантарджиев

Вероятно знаете, че успешните намеси върху архитектурно наследство са една от любимите ни теми. През 2020 г. се срещнахме с доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, която ни разказа за реставрацията на къщата на Кантарджиев. Къщата на бул. „Цар Освободител“ 25 А е един от особено елегантните примери на модернизма в столицата. Макар и притисната под нарастващия град, тя “изважда” особен късмет – както с архитект, така и с инвеститор, който предпочита да я възстанови в автентичен вид.

Изоставената белодробна болница в Радунци

През 2019 г. каузата на Академия Лидерите ни отведе в Детската белодробна болница в Трявна. От същото време датира и Белодробната болница в Радунци. Тя е построена след конкурс, спечелен от арх. Виктория Ангелова–Винарова. Изоставена само преди няколко години, в момента болницата с площ от 15 220 кв. м тъне в разруха. Дали реконструкцията й е възможна?

Месокомбинат Родопа – още едно бижу на индустриалната архитектура си отива

Приключваме списъка с още една тема, провокирана от дипломен проект от Катедра “История и теория” към УАСГ. Александра Лиловска ни разказа за Месокомбинат „Родопа“ в София – един от ценните примери на ранната ни индустриална архитектураСградата на софийската кланица е проектирана от Петър Марковски, Борис Бобчев и В. Санцин през 1928 г. след проведен конкурс. Комплексът се отличава с интересно градоустройство, ценни архитектурни елементи и сгради, изградени в стила на ранния модернизъм. Към сегашния момент обаче съдбата на Месокомбинат “Родина” е неясна…

#11 Бонус статия

През 2020 г. проведохме и нашия първи конкурс. Това беше “Гласът на архитектурата”, който ви провокира да влезете в ролята на писатели. Формата беше свободна и кратка, а участниците се справиха изключително креативно. Припомнете си тук кои бяха наградените.

Екипът на STROIINFO ви желае една невероятна 2021 г.! Бъдете здрави и много щастливи! И нека си пожелаем новата година да бъде изпълнена с повече позитивни новини!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu