Skip to main content
search

SolarDecathlon или соларният десетобой се провежда за първи път в САЩ в далечната 2002 г. Основните цели на начинанието са популяризирането на техническите възможности за енергийна ефективност в жилищното строителство, особено на соларните технологии. Едновременно с това то стимулира тяхното практическо приложение сред студентите в инженерни и строителни специалности. Предстои издание и в Румъния през 2023 г. Какво трябва да знаем за него?

Започнал като колежанско състезание, конкурсът в наши дни показва много повече от соларни технологии. То вдъхновява отбори от цял свят да проектират, построят и въведат в експлоатация високоефективни сгради, захранвани с възобновяема енергия, съчетаващи архитектурни и технически постижения с иновации.

Първото издание във Вашингтон | Снимка: SolarDecathlon

Първото издание на събитието събира над 200 000 посетители

Широкото медийно отразяване и силният интерес към първото издание превръщат инициативата в активен фактор в информирането на обществеността за ползите, достъпността и наличността на енергийно ефективни решения в строителството. Следващите вече включват първите международни отбори от Канада, Испания и Германия. Изненадващо за домакините от САЩ, златото в изданията през 2007 и 2009 г. печели отбор от Европа – този на Техническия университет в Дармщат, Германия. През 2011 г. се отбелязва рекордно международно участие с отбори от Белгия, Канада, Китай и Нова Зеландия.

Снимка: SolarDecathlon

Продължаването на SolarDecathlon в Европа води до създаването на Energy Endeavour Foundation

Първи домакин в Европа е Испания през 2010 г., когато в Мадрид премерват сили 20 отбора от 8 държави. Натрупването на опит, интерес и желание за продължаване на надпреварата в Европа водят през 2016 г. до създаването на базираната в Ротердам, Нидерландия, фондация с нестопанска цел Energy Endeavour Foundation. Фондацията насърчава университетски конкурси, научни изследвания и дейности за повишаване на осведомеността в областта на социалното, икономическото и екологичното управление на ресурсите.

Още за устойчивото строителство: Снохета създава въглеродно неутрален бетон

Успешното й управление осигурява на Европа още 2 домакинства – в Унгарския град Сентендре през 2019 г. и Вупертал, Германия, където се провежда актуалното издание на надпреварата SDE21/22. Неговата реализация се отложи за 2022 поради пандемията от COVID-19.

Колаж: SolarDecathlon

Официалната покана за участие към отборите, както и критерии, крайни срокове за подаване на проектите и детайлите по процеса на оценяване се публикуват на официалната страница на състезанието. Университетски отбори от цяла Европа могат да премерят сили в надпреварата. Защо не и от България?

Важно е да се спомене, че след предварителна селекция на подалите заявка за участие проекти, преминаващите в следващите фази на състезанието отбори трябва да построят планирания проект на място в страната-домакин и да въведат сградата в експлоатация – всичко в определен срок от време.

Интригуващите проекти, които видяхме досега

Проектът Habiter2030 от университета в Лил печели първото място през 2019г. Френският отбор си поставя за цел да създаде концепция за обновяване на жилищни сгради от 30-те години на миналия век в бивши индустриализирани градски райони в Северна Франция. Прототипът H2030 е типичен пример за къща от този период.

Проектът Habiter 2030 | Снимка: SolarDecathlon

Основните характеристики включват въвеждането на остъклена пристройка към покрива, която не само осигурява допълнителна площ, но и допринася за естественото отопление, вентилация и производството на енергия. Сградата се отличава с иновативни строителни материали и технологии, и интуитивна система за домашна автоматизация, адаптирана към нуждите и начина на живот на обитателите.

Проектът Habiter 2030 | Снимка: SolarDecathlon

Мултидисциплинарният румънски екип Over4 разработва проект за обновяване на 5-етажните жилищни сгради от комунистическата епоха. Като интегрира принципите на пасивното строителство и практиките на устойчивото развитие, проектът съставя цялостна концепция за обновяване. Чрез нея тези блокове могат да достигнат стандартите за сгради с нулево нетно потребление на енергия, отговарящи на стратегиите на ЕС за устойчиво развитие до 2030 г.

Прототипът Over4 представлява продължение на покрива, което може да бъде построено и като самостоятелна сграда. Неговите ключови характеристики включват пасивни системи като подходяща топлоизолация и вентилационно устройство с рекуперация на топлина. Характерната южна тераса предоставя общо пространство за събирания, общуване и почивка, а интегрираните слънчеви панели осигуряват сянка. Многофункционални, споделени пространства предлагат на обитателите различни сценарии за употреба.

Прототипът Over4 | Снимка: SolarDecathlon

Solar Decathlon Europe 2023 предстои в Румъния

Следващото издание на Solar Decathlon Europe ще се проведе в Букурещ, Румъния. Домакини са класиралите се на трето място в изданието от 2019 г. отбори на два от най-старите и реномирани университети в Букурещ – Технически строителен университет и Университет за архитектура и урбанизъм „Ион Минку“. Вълнуващ факт, който доказва способността на учебни заведения от Югоизточна Европа да се конкурират успешно със своите европейски колеги и който може да послужи за размисъл и вдъхновение на родна почва.

Снимка: SolarDecathlon

Добавена стойност в образованието на младите специалисти

Студентите от редица специалности като архитектура, интериорен дизайн, строително инженерство, градоустройство и други, особено високо оценяват възможността за участие в подобно състезание. Форматът дава шанс на участниците още по време на своето обучение да работят в интердисциплинарен екип върху реален високотехнологичен проект.

Още за студентските инициативи: Българската архитектурна асамблея

Участвайки активно от първите стъпки в планирането до изпълнението на място, отборите получават възможността да се запознаят със съпътстващите процеси, свързани със създаването и финансирането на комплексен архитектурен проект. Паралелно, с натрупването на богат опит в проектирането, координирането и изпълнението на своя проект, се развиват и “меки” умения за работа в екип, отговорност и точност към индивидуално поетата част от ангажимента.

Снимка: SolarDecathlon – Valeria Anzolin

Създават се полезни контакти със строителни фирми и административни органи – ценен практически опит, който намира отлично приложение в бъдещата кариера на младите специалисти. Така, в края на всяко издание на конкурса, стотици студенти от различни държави могат не само да почерпят знание и опит един от друг, но и да се насладят на една пъстра палитра от сгради. Сгради, представящи нагледно, че енергийно ефективното строителство може да бъде функционално, естетически издържано и достъпно за потребителите.

Изданието в Африка през 2019 г. | Снимка: SolarDecathlon

Поглед в бъдещето

Днес вече състезанието е покорило света, като се провежда също в Азия, Африка и Латинска Америка. То последователно утвърждава и своите основни ценности: насърчаване на бъдещите специалисти в строителния бранш към предприемачество и инициативност, енергийна ефективност и отговорно отношение към ресурсите.

Соларният десетобой несъмнено е конкурс с поглед в бъдещето. Ролята му за популяризирането енергийно ефективното строителство далеч не е единственият фактор за неговата значимост. Обединените усилия и сътрудничество между бизнеса и университетските среди допринасят за ефективното прилагане на знанието, придобито в изследователските центрове.

Създава се цяло поколение от специалисти, с отговорно отношение към важни аспекти за екологичното бъдеще на планетата и опазването на околната среда – екологично, енергийно, ресурсно и социално. Благодарение на оригиналните и все по-достъпни за масово производство резултати, всяко следващо издание на конкурса разбива мита за „елитарното“ еко строителство като доказва, че то може да бъде достъпен стандарт.

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu