Skip to main content
search

Тази година форум БЕЗ СТРАХ отново ще събере на едно място архитекти, инженери и дизайнери заедно с утвърдени строителни фирми и доставчици на строителни системи и материали, обединени от принципа, че добрата архитектура изисква смелост. Форматът на събитието, съвместяващ в едно архитектурен форум с лекции и строително изложение с щандове, се запазва.

БЕЗ СТРАХ 2023 ще се проведе на 13 и 14 май в главното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пространството ще бъде мащабно преобразено, създавайки специална, провокираща и наситена атмосфера, в която се редуват презентации на лекторите и на участващите във форума строителни фирми.

Изданието ще е под надслов “ИЗВЪН СТАНДАРТА”, като избраната тема отново е провокативна, показваща различни ракурси към правенето на добра архитектура.

“В ежедневието ни стандартите са онази невидима рамка от писани и неписани правила, норми и практики, която възприемаме за даденост и която оформя пространствата, в които живеем – градовете ни, домовете ни, мебелите ни. В същината си стандартите са предназначени да удовлетворят една имагинерна редностатистическа ситуация, един колективен образ за човека и неговите потребности.

В добрата архитектура обаче често е необходимо да се мисли извън стандарта, за да се даде сполучливо решение на даден проблем – контекст, типология, строителна технология, бюджет, срок…

Излизането от стандарта е като ходене по “острието на бръснача “ – може лесно да се озовете ту от едната, ту от другата страна. Колкото примери има за добра архитектура, излязла от стандартните рамки и ограничения, вероятно има два пъти повече примери за това до какво води непознаването и неспазването на даден стандарт.”

Избраната тема дава възможност за интерпретация от поканените лектори в много и разнообразни посоки като:

  • проекти извън стандарта за дадена типология;
  • нестандартни конструкции и нестандартно използвани строителни материали;
  • сградни елементи, извън стандарта материали, и т.н.;
  • стандартите в архитектурата и имат ли нужда от обновяване;
  • нестандартни занимания на един архитект – фотограф, писател, организатор на събития, активист, и други;

Едно от нестандартните решения тази година е умишлената покана на абсолютно същите участници от предходното издание от 2019 г – “С опит да пренесем духа на времето отпреди събитията от 2020 година, решихме да продължим пътя на архитектурния форум, оттам откъдето бяхме стигнали. С интерес очакваме да видим дали 4-те години са повлияли на разбиранията и подхода на нашите лектори към правенето на архитектура.

Участниците отново са BUREAU XII, E-Arch Studio, I/O Architects, DESET Architects, Борислав Буров, L6 Studio, ZOOM Studio, NiMa Design, Studio MODE, арх. Делчо Делчев и AEDES Studio.

Организаторите от архитектурно студио Conveyer вярват, че събирането на едно място на едни от най-авангардните имена в българската архитектура и дизайн и поставянето на провокативна тема ще утвърди архитектурно-строителен форум БЕЗ СТРАХ като най-запомнящото се архитектурно събитие за годината.

Партньори на БЕЗ СТРАХ 2023 са: Булгарком, Ambitio, VJF, Sofia Design District, Ideal Standard, Tulips, Rossima, Infresa, HL, Izoproekt, КАБ, Billboard и УАСГ – като домакин на събитието.

БЕЗ СТРАХ 2023 / 13 и 14 май / главното фоайе на УАСГ / вход свободен

Повече информация на сайта на БЕЗ СТРАХ

Остави коментар

Close Menu