Skip to main content
search

Новите гости на сезон 5.2 на Академия Лидерите са от известното архитектурно бюро Иво Петров – Архитекти. На 5-ти април те представиха своята презентация на тема „Дигитализация в проектирането“. Събитието бе представено от 4-ма членове на компанията: Виктория Лазарова, Александър Хаджиев, Мирослав Костадинов и Ради Кармазов. Лекцията бе съпроводена и с кратко въведение на един от най-използваните архитектурни софтуери за проектиране.

Кои са Иво Петров – Архитекти?

Иво Петров – Архитекти ООД е утвърдена архитектурна компания с дългогодишен опит в проектирането. Основана през 1990 г. с амбицията да осигури на своите клиенти висококачествени услуги в проектирането на жилищни, обществени, индустриални и административни сгради – от градоустройствени разработки, през инвестиционно проектиране във всички проектни фази, до интериорен дизайн и обзавеждане.

Компанията е носител на редица награди за своите проекти, измежду които Сграда на годината. Услугите на студиото обхващат пълния цикъл на проектиране и съгласуване на проекта. В ИПА има създадени всички звена за изработка на качествен и завършен проект: Архитектура, Урбанизъм, Вътрешен дизайн, Строително инженерство, Съгласуване и легализация, BIM мениджмънт, 3D Визуализация и 3D прототипиране, Търгове, Финанси, Контрол на качеството, Маркетинг и продажби.

Фундаментални умения

Лекторите от популярната архитектурна компания запознаха участниците от Академия Лидерите с основните дейности при обследването и проучването на фаза идеен проект.

Виктория Лазарова представи ясно изградената структура на компанията, която дава възможността за кариерно развитие. Тя също така сподели,че Иво Петров – Архитекти са може би най-развитото архитектурно бюро в дигитално отношение за България.

Последователността в действията е ключова при изграждането и представянето на един проект.

Стъпките, през които ежедневно минават специалистите от Иво Петров – Архитекти са от детайлиран анализ и проучване, през генериране на самата идея, до вътрешна защита и презентирането й пред клиента.

Дигитализация в проектирането

Ради Кармазов представи архитектурния софтуер за проектиране Revit на младите участници. Той им презентира основни показатели,свързани с BIM-концепцията, (Building Information Modeling) и начина на работа с програмата.

„Истинският BIM-модел се определя от това как се структурира самата информация в него. Има три нива на BIM-моделирането, които са свързани с детайлността и оптимизацията на работата на проектантите по отделните части.“, сподели лекторът.

Ради също така заяви, че бъдещето в проектирането се състои в ниво 3, което представлява единен базиран модел, върху който работят всички проектанти в реално време.

Представяне на реално идейно решение

Лекторите представиха реална оферта, подготвена за техен клиент-инвеститор, която младите специалисти получиха шанса да я опознаят по-подробно. Именно задачата за вечерта беше свързана с тази оферта.Целта бе отборите да представят идейно решение за сградата, която е извън експлоатация и се намира в центъра на София. Участниците трябваше с взаимни усилия да вдъхнат живот на близо 50-годишната сграда, като представят иновативни идеи за нейното бъдещо развитие.

Разбира се, отборите се захванаха с огромен ентусиазъм над възложената им задача. Те имаха 20-тина минути да сформират своята идея за новия облик и функционалността на сградата. Интересното бе, че два от отборите предложиха варианти за спортно общежитие, докато Червения и Жълтия отбор заложиха на многофамилна жилищна сграда.

Младите специалисти успяха да опровергаят високите очаквания на лекторите, а именно да обединят различни концептуални идеи в обобщен и завършен вид.

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu