Skip to main content
search

Древното изкуство на моделиране и декориране на материалите е значима част от идентичността на областта Емилия-Романа в Северна Италия. Керамиката заема централно място в индустрията и занаятите там, именно затова в град Болоня всяка година се провежда най-голямото изложение за керамика в света. 

Тази година бе 39-тото издание на CERSAIE – най-мащабното международно изложение за керамика и обзавеждане за баня, което обедини над 600 производители, професионалисти в индустрията от цял свят. Всички те създадоха едно незабравимо преживяване за посетителите, представяйки пазарни тенденции, иновации и нови материали в сектора.

Източник: Cersaie

Фокусът на събитието тази година попадна върху повърхности наподобяващи картини, вариации от ярки цветове и устойчиви материали за баня, кухня и спа.

Поради своите ценни качества като издръжливост, хигиеничност и мултифункционалност керамиката става основен материал за обзавеждането и оформянето на тези пространстваНека разгледаме по-подробно някои от акцентите в тазгодишното издание, които променят представите за това какво е керамика и как може да се впише в съвременните пространства, които обитаваме.

Източник: Del Conca

Вдъхновено от модата

Арт Деко е еклектичен стил появил се през ХХ век в Европа. Той съчетава строга закономерност от геометрични форми в синтез от цветове и щедра орнаметика. С нотка от съвремието такъв стил пресъздава и италианската компания Ceramiche Keope в колекцията им от порцеланови плочки наречена “9cento”. Серията се състои от 6 варианта в размери от 120х120 см, с дебелина 6мм

Източник: Architonic

Плочката METAMORFOSI от тази серия е подходяща както за стени, така и за подова настилка, а разнообразието от текстури на този дизайн позволява приложението й в различни пространства.

За занаятчийниците и глината

Друга компания, която черпи вдъхновение от миналото за своите продукти е Iris Ceramica, които създават нова линия наречена Bottega d’Arte (Художествена работилница). Тя преражда традиционното изкуство на керамиката и пресъздава духа на занаятчийниците (от италиански bottega),  които са част от културното наследство и история на Италия.

Изтoчник: Iris Ceramica

Bottega d’Arte обединява висок клас плочки, изработени от местна глина в пет вариации: TerreLustrate, TerreLucide, TerreCotte Motivi, TerreCotte Oro и TerreLucide Oro. Размерите на предлаганите плочки са само в 15х15см, запазвайки характерните размери от класическият начин на изработка в миналото.

Изтoчник: Iris Ceramica

Поглед към класиката

Тенденцята, която не слиза от пазара е пресъздаването на натурални материали като камък и дърво. Такава е и новата колекция Stile от порцеланови плочи за външно и вътрешно приложение на италианската компания Tile di Casalgrande Padana.

Източник: Casalgrande Padana

Серията се състои от 6 меки тона, вариации от бежово до сиво в 6 различни размера. Важно е да споменем, че този материал позволява да бъде обработен с антибактериална технология.

Препоръка: Подобен продукт притежава висок коефициент на топлопроводимост, което го прави подходящ за интериорно и екстериорно приложение при наличие на подово отопление

Устойчивост и екологичност

Източник: Graniti Fiandre

Особено внимание на тема екологичност и устойчивост обръщат и Fiandre Architectural Surfaces. Тяхното участие по темата за устойчивост заема място с колекцията PULSAR, която се състои от 5 натурални цвята и 3 финиша . Разполага с 3 вариации от размери. PULSAR е продукт на пазара, който се предлага с еко-активно покритие, което при излагане на светлина (било то натурална или изкуствена) и в комбинация от влажността на въздуха, покритието позволява елиминиране на бактерии, плесени и гъбички, както и антивирусна ефиканост. Тази колекция носи и стикер за изработка от минимум 40% от устойчиви материали.

Източник: Graniti Fiandre

Иновации

Компанията RAK Ceramics е популярна с въвеждането на различни високотехнологични иновации в индустрията. Техен е и продуктът, който привлече най-голямо внимание сред посетителите на CERSAIЕ, а именно серията – LUCE. Продуктите от тази серия се предлагат в 7 различни цвята с ефекти на мрамор и оникс. Интересно е, че те разработват технология, която да позволява вариация в дебелината на материала, чрез която постигат частична прозрачност. Магията се осъществява, когато LUCE бива монтирана директно върху осветително LED тяло, създавайки илюзия за светещ мрамор

Източник: RAK Ceramics

Тази година изложението разгърна вариация от най-иновативните и интересни продукти на пазара, фокусирани основно около екологичност, функционалност и естетика като основните теми на 2022 година. С нетърпение очакваме да видим следващото издание на събитието, планирано за септември 2023 година отново в Болоня.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

Остави коментар

Close Menu