Skip to main content
search

Ситуацията по целия свят продължава да е сложна, включително и в България. Фирмите в някои сектори губят милиони всеки ден. Малкият бизнес умира на много места. Специалистите анализират, че сме изправени пред нова икономическа криза.

Един от малкото останали активни сектори в момента в страната е точно строителният.

Въпреки че и той претърпява големи загуби, за момента те са несравними с тези в други сфери на икономиката. Браншовите организации и много компании в страната се опитват да дадат своя принос в борбата с корона вируса, защото точно в такива моменти светът трябва да си помага най-много.

Как подходиха работодателите в страната?

Най-големият проблем за сектора в момента представлява прекратяването на издаването на разрешителни за строеж. Точно поради тази причина всички активни в сектора компании продължават да работят над строителните обекти, които са започнати преди началото на извънредното положение.

Наблюдава се известен спад в строителната дейност, но въпреки това много компании се опитват да не съкращават своите работници, а да продължат да изплащат техните осигуровки и заплати на фона задаващата се криза и скока на безработица в цялата страна.

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) обяви, че над 200 000 души работят в момента в строителния сектор в България, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. От бранша изразяват готовност да продължат производствения процес, стараейки се да запазят работните места. Преди дни те предложиха и конкретни мерки за продължаване дейността на бизнеса.

Засега обаче работодателите твърдят, че поемането на отговорност за служителите им е най-ценното, което могат да направят. Въпреки това се наблюдават съкращения, а най-голямо влияние кризата има върху малките бригади.

Строителството, макар и с по-бавни темпове, продължава да се случва, което осигурява и раздвижване в икономическата среда във времена на застой. Притеснението обаче е колко време може да продължи ситуацията и какви ще са последиците от нея в дългосрочен план.

Приносът на браншовите организации

След обявяването на епидемията големи български инвеститори и компании започнаха да правят щедри дарения на държавата и болниците в сложната ситуация. Средствата главно се генерираха за закупуване на тестове, медицинска техника, както и предпазни средства за персонала на здравните заведения. Браншовите организации също допринесоха за това.

Националната асоциация на строителните предприемачи дари 100 000 лева на Министерството на здравеопазването. В изявлението си те благодариха на здравните служители за усърдния им труд и подчертаха факта, че всички те се опитват да запазят своите работници.

Камарата на строителите в България излезе с изявление преди 3 дни, в което подчерта, че дарения за над 1,1 млн. са направени от КСБ, строителни компании и физически лица, работещи в бранша. В тази сума са включени 10 респираторни апарата, както и всякакъв друг тип нужно медицинско оборудване.

В изявлението си председателят на УС на камарата – инж. Илиан Терзиев, благодари на всички строителни фирми за факта, че винаги са били съпричастни при всякакви инциденти или природни катаклизми. В тази ситуация те отново не останаха безучастни и дадоха своя ценен принос в борбата с епидемията.

Какви дарения направиха компаниите?

Хаос Груп, които са създатели на един от най-популярните в света софтуери за 3D визуализации в архитектурата – V-Ray, дари 200 000 лева за медицинска техника още в началото на извънредното положение. Освен това служителите към компанията направиха и лични дарения, за да подпомогнат родните медици.

Главболгарстрой Холдинг пък дари на пловдивската болница УМБАЛ „Пълмед“ апаратура за диагностика на вируса, което в момента е една от най-важните стъпки за борба с епидемията и анализиране на обхвата ѝ.

Строителна фирма „Контракт Сити“ ООД е направила дарение в размер на 20 000 лв. на българските болници, засегнати от епидемията. Тобо Груп също са се включи в борбата със сумата от 15 000 лв.

Освен това множество студиа, които основно се занимават с 3D принтиране на архитектурни модели, преобразуваха производството си. В момента те масово произвеждат шлемове за защита за родните медици и ги даряват на засегнатите болници.

Сигурни сме, че още много фирми и лица, за които нямаме информация, всеки ден дават своя принос в борбата с вируса. Надяваме се да имаме възможността да отразим още много такива инициативи и да разпространим позитивните новини. Целта ни бе да отбележим съдействието на строителния сектор в страната в сложната ситуация, пред която е изправен целият свят.

Добротата и желанието за помощ заслужават да бъдат чути.

Всеки от нас може да даде своя принос в сложни моменти като този, независимо от възможностите, с които разполага. Направете го и вие, грижейки се за най-близките до вас.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu