Динамиката на големия град предоставя все по-ограничен отпечатък, в който да съществуваме. Ако изберем лукса да живеем в централните части, това неминуемо  налага множество компромиси. Високата цена на имотите често предполага избор на по-малки по квадратура жилища, които, в добавка, често пъти се намират на оживени булеварди. И така, заедно с пешеходната близост на всички заведения, обществени пространства и учреждения, получаваме „като бонус“ шума на града, неговите обитатели и автомобили. За съжаление, концентрацията на фини прахови частици не е пряко под наш контрол (макар че можем да ограничим поне тези, които лично произвеждаме).

Нека обърнем поглед към микроклимата на жилището ни

Пречиствателните системи за въздух са предпочитано решение не само при обществени сгради и еднофамилни къщи. Вече често влизат в експлоатация и в апартаментите. Именно затова искаме да Ви представим един прекрасен интериор, който не допуска компромиси за своите обитатели.

 

Да започнем с местоположението му

Петте кьошета в София са известни като пресечна точка на множество трамвайни, тролейни и автобусни линии, което води след себе си сложна инфраструктурна организация. Кръстовището е сред най-популярните и големи в столицата и е в примамлива близост до ключови места в града. Повечето от нас просто преминаваме оттам, придвижвайки се от една точка към друга. Именно там се намира и апартаментът, в който ще „надникнем“.

РАЗПОЛОЖЕН В КООПЕРАЦИЯ ОТ 1927 г., ТОЙ ДЪЛГО ВРЕМЕ НЕ Е БИЛ ОБИТАВАН.

Наследственият апартаментът дочаква по-добри дни, за да бъде „възроден“ като съвременно и функционално жилище, което съхранява ценни елементи от автентичния характер. Инвеститорите поверяват дизайна на арх. Мина Колева и арх. Петко Колев. Извършва се реставрация на външната и вътрешните врати, както и на двукатната дървена дограма. Чамовото дюшеме е обновено. Кахлените печки са запазени с чисто декоративна функция, а новото обзавеждане е подбрано в изчистени линии и пастелни цветове. Така комбинацията от вещи и мебели от миналото и нови детайли придава съвременно звучене с респект към автентичността.

КАК ЛИ СЕ ОТРАЗЯВА ДИНАМИКАТА НА МЯСТОТО НА НЕГОВИТЕ ПОСТОЯННИ ОБИТАТЕЛИ?

Да отворим ли прозореца?

Не е никак примамливо пред нас стои изборът между застоялия въздух в апартамента или замърсения въздух, който можем да пуснем отвън. Освен това, съвременният човек прекарва голяма част от ежедневието си в работна среда и навън и все по-малко у дома. Там той има нужда от спокойствието и тишината, които да го „заредят“ за следващия натоварен ден. Именно затова все по-често се говори за звукоизолация на жилищата, които да предпазят обитателите от динамиката на града. Съвсем логично, собствениците са се запитали как да предпазят апартамента от въздушното и шумово замърсяване.

В ТОЗИ МОМЕНТ СЕ ПОЯВЯВА ИДЕЯТА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СИСТЕМА.

Инвеститорите разглеждат много варианти и се спират на единствената компания, която се грижи за всички детайли – от проектиране, през монтаж и въвеждане в експлоатация до сервиз и поддръжка. Избраната пречиствателна инсталация вкарва въздух отвън, затопля го и го пречиства чрез филтрация на твърдите прахови частици.

Въздуховоди преминават през целия апартамент и отвеждат отпадъчния мръсен поток навън през комина на сградата. Инсталациите са скрити под окачен таван, който смъква светлата височина с 14 см. В условията на етажна височина от 3,09 м това не се е отразило на комфорта на обитателите. Освен всичко друго, реставрираният апартамент е и умен дом. В антрето е оформена сервизна зона със сървър, чрез който се управляват много от битовите дейности.

Да надникнем в кухнята

Можем да определим оформлението тук като „откровеност“ в дизайна. Индустриалното излъчване е подчертано от видими инсталации и открити рафтове, за да бъде всичко под ръка. Изчистените линии на новото обзавеждане са комбинирани с шахматни плочки в бяло и черно и оголена тухлена зидария. Пречиствателната системата е интересно интегрирана в горните шкафове и допълва цялостното интериорно решение.

Инвеститорите отбелязват, че ценят работата на архитектите, защото тя влияе на поколения наред. Именно затова и подхождат отговорно и с отношение към ценността на наследствения апартамент, който са решили да реновират.


Снимки: Карина Дикова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Карл Кандулков – архитектът на Габрово
Архитектът, посветил много труд, постоянство и безкрайна любов на професията

Съвсем наскоро прекарах един слънчев уикенд в Габрово. Имах откъслечна представа за града …