В практиката често се случва архитектурните студия да изследват различни области на дизайна. Най-често те създават мебели, които носят уникалния почерк и стил на конкретно естетическо течение или архитект. Това придава щипка авторска креативност и отношение към детайла и прави всеки завършен проект уникален. Какво се случва обаче, когато архитектурните подходи срещнат света на модата?

Място за сядане, част от интериорно дизайнерско решение на екипът на Zaha Hadid Architects | Снимка: zaha-hadid.com

Експлозивен сблъсък на идеи

Често продуктът, който възниква в резултат на срещата между знаменити имена в света на архитектурата и модната индустрия, би могъл да се опише като експлозивен. Макар и привидно разнополюсни, двете сфери имат изключително много допирни точки.

Част от фасадното решение на хотел Morpheus в Макао, проектирано чрез сложни параметрични изчисления от екипа на Zaha Hadid Architects | Снимка: arch2o.com

Принципът на работа при създаването на крайния резултат и от модата, и от архитектурата, се оказва сходен – да се създаде продукт, който е едновременно функционален, икономически обоснован и естетически издържан.

Когато параметричният дизайн срещне модната индустрия

В последните няколко години редица световно известни дизайнери проявяват интерес към конкретна област на архитектурното проектиране – параметричния дизайн. Както сме ви разказвали и преди, параметричният дизайн е процес, базиращ се на алгоритъм.

Пример за концептуална визуализация на проект на ZHA , изграден на базата на параметрични алгоритми | Снимка: zaha-hadid.com

Той позволява определени параметри и правила да дефинират и изяснят връзката между намерението за един дизайн и крайния продукт. По същество продуктите, създадени с помощта на променливи алгоритми, имат сложна геометрия, която привлича потребителите със своята органичност и комплексен дизайн.

Пример за вложено в дизайна на обувки параметрично проектиране | Снимка: zaha-hadid.com

Именно тази характеристика привлича модните гурота и ги кара да обърнат поглед към световно известните имена от архитектурните среди, които работят на база на този метод.

Най-успешните колаборации

Ако трябва да посочим едно име, което най-точно дефинира съвременните течения в архитектурния параметричен дизайн, то това безспорно е Заха Хадид. Екипът на студиото, основано от нея – Zaha Hadid Architects, продължава развитието и аналитичната си дейност в тази посока, като по този начин запазва традициите, поставени от Хадид приживе.

Opus Hotel в Дубай, ОАЕ, проектиран от Zaha Hadid Architects | Снимка: shash.bg

Именно в резултат на популяризирането на метода в световен мащаб, както и развитието на съвременните технологии в областта на алгоритмично-базираното проектиране, през последните години се родиха няколко знакови продукта. Те са плод на усилената работа на брилянтно партниращите си екипи, като в тях ясно се чете характерния за студиото почерк на сложните, но същевременно ефирни геометрични елементи.

ZHA x Adidas 

Последният проект, реализиран като колаборация между ZHA и Adidas, се превърна в истински хит.

Adidas x ZHA – модификация на спортни обувки от серията на Adidas „SUPERSTAR“, реализирана на база на параметричния дизайн | Снимка: zaha-hadid.com

Резултатът от съвместната работа на двете компании е модификация на традиционните спортни обувки на Adidas, като в тях ясно са прокарани естетическите принципи на архитектурното студио. В същото време ясен и отчетлив остава първичният дизайн на класическия знаков модел ежедневни обувки. 

ZHA x Bulgari

Съвместната работа на модния гигант Bulgari и ZHA включва няколко серии бижута. Най-популярното от тях е пръстен, създаден за да отбележи идването на новото хилядолетие през далечната 1999г.

Bulgari x ZHA | Снимка: zaha-hadid.com

Макар и от тогава да са минали над 20 години, моделът остава все така актуален и харесван. Изчистеният дизайн, концентричните обеми и красивото съчетание на формите създават усещането за безвремие и безкрайност.

ZHA x Swarovski Gem Couture

Може би най-знаковата работа на дизайн екипа на Zaha Hadid Architects в света на модата е Celeste Necklace, изработена в колаборация с Swarovski.

Celeste Necklace – най-разпознаваемият плод на труда на ZHA в областта на модния дизайн. Съвместна разработка в партньорство със Swarovski | Снимка: zaha-hadid.com

Бижуто улавя смелия характер на най-иконичните архитектурни подходи на студиото и ги пречупва през призмата на съвременните модни тенденции от най-висок клас. Бижуто е често описвано като футуристично, дръзко и провокативно и е заснемано в няколко филма. 

Celeste Necklace – ZHA x Swarovski Gem Couture

Има ли бъдеще съвместната работа между модни дизайнери и архитекти?

Съдейки по последните тенденции и от двата бранша, отговорът на този въпрос е да. В модните среди все повече се търсят смели решения, потребността от които би могла да се задоволи именно чрез способите на параметричния дизайн. От друга страна, все повече архитекти и интериорни специалисти обръщат поглед към модния подиум за вдъхновение, а също и насочват поглед към този бранш, за да насочат част от експерименталните си дизайни именно натам.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Един човек – най-новата арт инсталация в сърцето на София
До дни ще се състои откриването й на мястото на Мавзолея

Проектът с лаконичното име “Един човек” представлява интерактивна и високотехнологична нам…