Skip to main content
search

Успешното провеждане на втория сезон на Leaders Summer Academy, камп за ученици в 10-12 клас и студенти в първи курс, ни мотивира да потърсим обратна връзка от главните действащи лица. Ето какво ни споделиха представителите на компаниите-партньори, както и младите ентусиасти.

„Това, което участниците правят със собствените си ръце, е нещото, което наистина остава.“

Това бяха думите на инж. Николета Ковачева от „Юроком“. Тя допълни, че според тях инициативата е много добра и че младите хора имат много различни възможности за специализация и реализация в строителния бранш. Тя поздрави участниците за тяхната иновативност.

Николета Ковачева, Юроком

„Да научим младите хора как реално се изгражда една къща.“

Това споделиха партньорите от „Винербергер“. Яна Николова, маркетинг специалист в компанията, допълни, че идеята е по един или друг начин да се подпомогне на бъдещите архитекти, инженери, майстори, строители и инвеститори у нас. Цел на самата компания е да предаде на младите иновативните решения на пазара.

Яна Николова, Винербергер

„Вярваме, че всяка компания лидер на пазара има отговорност към младите.“

Хараламби Калев, мениджър продукти във „Фибран“ сподели, че е важно да се предават знания на по-младото поколение. Той допълни, че в началото работата с отборите е била предизвикателство, но след това всички са успели да „влязат в час“ и да работят заедно. Идеята е работата да премине през ръцете на участниците и те самите да я усетят.

Хараламби Калев, Фибран

„Решихме да участваме, защото младите хора са бъдещето на нашата страна.“

Иван Любенов от Bosch разказа, че иска да предаде на участниците базовите знания, свързани с отоплителна техника. Според него работилниците са протекли интересно, натоварено, динамично и със задоволителен краен резултат.

Иван Любенов, BOSCH

За своето преживяване разказаха и участниците. Освен приятните емоции, интересните задачи и новите знания, те споделиха и мотивите за своето участие:

Цветелина Пресолска сподели, че от много малка е увлечена от архитектурата, сградите и начина, по който те изглеждат. Интересува се от това как едно здание се изпълнява технически и затова е решила да поеме пътя си в този сектор. Тя вижда Leaders Summer Academy като възможност за бъдеща реализация. Научила е, че трябва бързо да се сработваш с хора, които не познаваш и трябва да проявяваш търпение.

Цветелина Пресолска, участник в сезон 2

Георги Биберов се интересува от архитектура още от трети клас. Разказа ни, че програмата и самият проект са го мотивирали да участва. Най-ценното нещо, което е научил в изминалите 48 часа е как се прави армировка.

Георги Биберов, участник в сезон 2

Августина Колова споделя, че интересът и в строителството идва от това, че нейният баща работи в строителния сектор. Участието на нейни приятели в миналия сезон я е накарало да погледне формата като много добра перспектива. Научила е много нови неща.

Августина Колева, участник в сезон 2

Иван Русев разказва, че всъщност е четвърто поколение строител. Решава да участва в Leaders Summer Academy, защото вижда и за себе си реализация в строителството. Смята, че всичко, което е научил, е ценно за него, като най-важна е отборната работа.

Иван Русев

Николета Колева също има интерес към строителството по семейна линия. Решава да участва, когато в училище му предлагат да се включи в инициативата. Допада му това, че човек се докосва директно до материалите и строителството. Споделя, че е научил много и вижда, че има още много на какво да се учи. Също смята, че екипната работа е най-ценното преживяване.

Николета Колева, участник в Сезон 2

Един от акцентите на събитието беше изграждането на инсталация в центъра на Габрово, която да разказва без думи за това пред какво е изправено днешното общество – стремежът да сме заедно, въпреки дистанцията. Ето какво споделя и Инна Бойнова, която участва в изграждането на инсталацията:

„Колкото и да сме разделени, винаги сме заедно, независимо от обстоятелствата.“

Тя допълва, че много от хората, с които се е запознала в предишния сезон сега ще бъдат нейни колеги и това също я е мотивирало за участието в настоящия сезон. Споделя как на момента усеща най-силно умората от добре свършената работа, но че това със сигурност ще бъде забравено. Това, което ще остане, е само хубавата емоция.

Инна Бойнова, участник от сезон 1 и сезон 2

Искрено благодарим на нашите партньори, които подкрепиха проекта – HALLE HAUS, Wienerberger, PERI, Fibran, Хидрострой, Semmelrock, БОКАЛ, IDEA HOME, Euromarket, TITAN, Община Габрово, Юроком 2000, BOSCH, ГБС Инфраструктурно строителство, МСК, Miks Construction, Podem Gabrovo, БУЛТЕКС 99, VJF, Balkan Steel Engineering и УНИСТРОЙ.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu